GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Josefine Rasmussen 
5. Nov, 2019
10 Min. Læsning

Alt hvad du skal vide for at få din hund sikkert gennem en kold vinter

HUNDETIPS & TRICKS

Vidste du, at det faktisk er en meget god ide at forberede din hund til den kolde temperatur?

Ligesom at du begynder at kunne mærke at det bider lidt i næsen når du trækker den kolde luft ind og at fødder bliver kolde, så kan din hund det også. Derfor kan det være en super god ide at undersøge, hvad du kan gøre for din hund, sådan at både du og den kan nyde den smukke danske vinter.  

I denne her guide vil vi fortælle dig alt hvad du behøver at vide for at få din hund sikkert igennem vinteren både i forhold til udfordringer med kost og motions balancen, salt på vejen, temperaturfald og sne.

Udfordring 1: Salt i poterne

Salt på vejene om vinteren er en kæmpe udfordring for de ellers meget robuste poter. Har du haft hund i flere år, har du måske oplevet at din hund slikker sig ekstra meget på poterne om vinteren eller at den stopper op flere gange i løbet af en gåtur og piver eller simpelthen nægter at gå videre. Dette kan være grundet vejsalt i poterne.

Om vinteren kan hundens trædepuder nemt sprække grundet den kolde tørre luft i kombination med sne og slud, som også virker udtørrende. Det er lidt som hvis vi i to til tre gange 30 minutter om dagen havde vores fødder skiftevis i vand og ude i den kolde luft. Det ville tørre os ud lige med det samme. Selvom hunde kan klare meget mere slid på poterne end vi kan, så er der altså stor risiko for at sprækker og flænger kan forekomme om vinteren.

Der skal nok ikke meget fantasi til at forestille sig at sprækker i poterne i kombination med vejsalt er en rigtig dårlig kombi. Du kan heldigvis gøre rigtig meget for at afhjælpe både sprækker og for meget salt i poterne.

Et nemt lille fif, er at have en lille vaskeklud i lommen på gåture rundt på vejene. Specielt i byen eller andre steder, hvor man ved at de strøer rigtig meget salt på vejene. Brug kluden til at tørre din hunds poter af et par gange undervejs, sådan at saltet ikke hober sig for meget op og bliver trykket helt ind i revner og op under pelsen.

I forlængelse af dette, er det en rigtig god ide at stille en balje med varmt vand klar inden for hoveddøren når du går hjemmefra. Det meste effektive til at fjerne saltet er selvfølgelig at få det skyllet af. Så når du kommer hjem kan du bare lade din hund træde langsomt ind og ud af baljen på vej ind af døren og lægge et håndklæde klar i forlængelse. Dette er både effektivt i forhold til at fjerne salt, men er også et udmærket trick til når hundens poter er beskidte, men en fuld skyller ikke er nødvendigt.

Det næste jeg vil anbefale dig i forbindelse med at beskytte din hund mod vejsalt, er at du køber en fed balsam du kan smøre på poterne inden og efter gåturen. Smører du det på før gåturen ligger det en tyk hinde af fedt hen over poten og inde i revner, som kan være med til at beskytte den mod at saltet trænger ind i selve poten. Når du smører saltet på efter et lille fodbad når hunden kommer hjem og lader det sidde til dagen efter, virker dette til at fugte og forebygge udtørrede og sprukne poter på længere sigt.

Sidste tip i forhold til vejsalt henvender sig kun til hundeejere af hunde med langhåret pels. Langt hår holder på skidt, snavs, salt og fugt og kan i øvrigt være årsag til kæmpe ugler der strammer, og gør din hunds pote øm. Derfor er det vigtigt at klippe hundens poter specielt om vinteren, så de er nemmere at holde rene og tørre. Klipningen skal foregå meget forsigtigt, med en potesaks eller en potetrimmer. Der er ingen grund til at klippe dem helt i bund, da hårene også er med til at beskytte. Men ekstra hår på specielt lige i midten af trædepuderne kan også bidrage til sprukne, ømme og sviende poter.

Du tænker måske: "hold nu op det lyder omstændigt!", men det er det faktisk ikke. De fleste skal alligevel tørre hundens poter inden den skal ind, for at dekorerer hele gulvet med sorte poteaftryk, så hvorfor ikke lade den gå igennem et potebad først og bruge et minut ekstra på at give den lidt creme på bagefter. Det er en meget lille indsats for et kæmpe stort udbytte for din bedste ven.

Udfordring 2: Is på vandpytter og søer

Mange hundeparker, marker, villaveje eller lignende bliver fyldt med vandpytter og små åer under efterårets stigende mængde regn. Disse kan være super sjove at bade i for hundene både forår og efterår, men om vinteren kan det være direkte farligt. Når den første is begynder at erstatte vandet, er der både risiko for at de kan skære sig, blive fanget i isen, eller blive voldsomt nedkølede

Det kan derfor være en god ide at træne forebyggende omkring vandhuller med din hund, så den har helt styr på at den kun må hoppe i, når den får tilladelse af dig, samt at være ekstra opmærksom på sine gåture, og eventuelt have hunden i snor når den skal ledes uden om store vandpytter eller undgå de søer den normalt elsker at springe ud i med hovedet først.

Har du en meget vandglad hund, så sørg for at have et tæppe liggende i bilen eller klar derhjemme, så du kan få den varmet op hurtigst muligt, skulle det alligevel ske at din hund hopper igennem isen. Mærker du herefter forandring i din hund, som hoste, spisevægring, meget lav energi eller feber, så besøg straks en dyrlæge. Ekstrem nedkøling kan alvorlige konsekvenser for nyre, lunger og hjerte mv.

Udfordring 3: De forskellige hunderacers begrænsninger

Selvom mange hunde har kæmpe luksus jakker helt fra fødslen til at holde dem varme henover vinteren, er der rigtig mange racer der ikke fra naturens side er lavet til at leve i et koldt klima og derfor skal have hjælp til at holde sig varme. Denne ekstra beskyttelse kan også være god at overveje, hvis man har enten en meget ung eller meget gammel hund. For de ældre hunde, kan kulden øge stivhed i bevægeapperatet og fremme gigt, samt give udfordringer for hjertet da blodomløbet ofte bliver svækket med alderen og derfor ikke holder hunden så varm, som da den var ung og frisk.

De unge hunde har på samme måde et svagere kredsløb, her fordi de ikke er færdigudviklede og er samtidig meget små, hvilket kan bidrage til hurtigere nedkøling.


HUSK

Racer ligesom samojede, husky, alaskan malamute, sankt bernhardshund, eller berner sennen kan være udenfor i ekstrem lavt temperatur (nogle gange ned til -50 grader) uden problemer. Der er også små racer som shetland sheepdog eller pomeranian som kan klare mere end en chihuahua eller en whippet fordi de har en større pels.

Hvordan ved du om din hund fryser?

Tjek temperaturen. Fryser du med vinterjakke, halstørklæde, vanter og overtræksbukser, så er der stor chance for, at din hund også kommer til at fryse på turen.

Hold øje med din hund. Hvis din hund ryster og skælver, eller er langsom og stiv i bevægelserne, så er det fordi den fryser. Hunde reagerer meget på samme måde som mennesker, når det kommer til kulde, dvs. rysten og skælven er også for dem kroppens naturlige måde at prøve at holde varmen på når den er blevet kold.

Kolde øre. Mærk gerne på din hunds øre, da de er en super god indikator på hundens temperatur. Der løber massere blod gennem hundens øre, som hjælper den med at regulere temperaturen i kroppen. Hvis de er helt kolde er det et tegn på at der ikke er meget blodgennemstrømning længere.

Hvad kan du gøre hvis din hund fryser?

Jakke eller sweater. Der findes uendelig mange beklædningsdele til hunde efterhånden, og selvom du måske er en af dem der tænker, "det skal jeg i hvert fald ikke med min hund!", så kan det altså godt betale sig at overveje en jakke til din hund, hvis den opfylder nogen af de ovenstående signaler. Nedkøling eller hypotermi som man kalder det, kan som tidligere nævnt give både lungebetændelse, nyresvigt, hjertestop og andre alvorlige følger, så der er massere gode grunde til at holde både din hund og dig selv varm om vinteren.

Ophold dig ude i korte intervaller. Hvis din hund er ekstra udsat i det kolde vejr, så sørg for kun at gå ture på mellem 20-30 minutter, så der ikke går for længe før den kommer tilbage i varmen. Har du dine hunde i bryggers, entre eller skur, så sørg for at der er varmt i de rum hunden opholder sig mest, når den er indendørs. Tæpper, måtter og kurve er en rigtig god ide til din hund, specielt om vinteren, da der godt kan blive fodkoldt og koldt langs panelerne, som typisk er der man finder hunden, med mindre den er så heldig at komme i sengen eller sofaen med jer.

Udfordring 4: Ophobet energi når vejret er for slemt

Denne her udfordring gør sig gældende for næsten alle hundeejere, det meste af året. Hvad enten det gælder massivt regnvejr, snevejr, temperaturer langt under frysepunktet eller omvendt en sommer hedebølge. Specielt hvis du, ligesom jeg, har en aktiv hunderace i hjemmet, er disse tips næsten uundværlige i perioder med for koldt eller for varmt vejr.  

Hvis din hund er ekstra udsat under ekstreme vejrforhold, så husk værdien af mentaltræning til at dræne din hund for den energi der ophober sig i løbet af dagen.

Listen er uendelig med fordelene ved mentaltræning for din hund og den bliver træt på en anden, men mindst lige så god måde, som når den løber en lang tur. Husk dog at din hund stadig skal ud. Det er vigtigt at hunden for et sceneskifte, får snuset til fremmede dufte og ikke mindst får elimineret, det den nu skal af med. Disse tips vil dog gøre det muligt for en ejer med en aktiv hund kun at gå med den i 20-30 minutter, to gange dagligt i stedet for de 1-2 timer den måske normalt ville kræve for ikke at kravle på væggene.

Problemløsning eller et arbejde din hund kan udføre er noget af det bedste du kan tilbyde den for at få udnyttet den energi på en positiv måde og for at opretholde din hunds generelle velvære og sundhed.

Uanset om du har en passiv eller en aktiv hund, er mental stimulering en central faktor i hundens velvære. Det giver selvtillid, et stærkt bånd mellem hund og ejer, samt mindsker destruktiv eller uønsket adfærd i hjemmet. Det er en win-win.

Tricks eller indlæring af nye kommandoer er et godt sted at starte. Der er ikke langt fra sit på gulvet til sit på en eller andet sjov genstand. Eller fra dæk til at kravle under ting og komme ud på den anden side til en helt masse ros. Hvis din hund er klikkertrænet, har du en god base at bygge videre på når det kommer til kreative opgaver din hund skal løse.

En anden god ting man kan sætte sin hund til, er at søge efter godbidder der bliver gemt rundt omkring i huset eller under et håndklæde, at apportere forskellige objekter, eller at finde dig, hvis du gemmer dig mens hunden venter i et andet rum. Dertil findes der mange aktivitetslegetøj til hunde, som man kan udforske, hvis man har lyst, men det er på ingen måde nødvendigt at investere i smart legetøj for at få aktiveret sin hund indendørs.

Udfordring 5: Mad vs. motion om vinteren

Den sidste ting man skal huske at tænke over om i vinterhalvåret, er hvor meget hunden forbrænder i forhold til hvad den indtager. Hunde har typisk naturligt mindre appetit om sommeren, og mere appetit om vinteren. Ligesom os mennesker, bruger de meget energi på at holde kropstemperaturen oppe, når det er meget koldt.

Dog er det her yderst vigtigt at være opmærksom på, hvor meget din hund egentlig er ude i vintermånederne, og om den så i virkeligheden har brug for de ekstra kalorier til at holde sig varm. Hvis aktivitetsniveauet er højt, hos eksempelvis en arbejdende hund, som en jagthund, politihund, slædehund mv. er det vigtigt at der bliver skruet ekstra op for kalorierne om vinteren.

Hvis aktivitetsniveauet omvendt er lavere end forår og sommer, fordi hunden eller dig som ejer er meget sensitiv overfor kulde og derfor ikke kommer så meget ud, kan det være at der skal reduceres en smule foder fra skålen i den periode. En dårlig kombi ville være kun at aktivere sin hund indendørs ved at lade den gå og finde godbidder i timer, og så give den samme mængde mad til måltiderne som den får når den svømmer og løber i parken om sommeren.

Vær derfor ekstra opmærksom på energibalancen om vinteren og skriv endelig til Vuffeli for at få en skræddersyet foderplan der passer til netop din hunds behov.

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der har udfordringer om vinteren ved at dele denne her artikel.