Forside » Hundetips og -tricks » Tips til at undgå at din hund bliver køresyg i bilen

Tips til at undgå at din hund bliver køresyg i bilen

hund sidder på forsædet og kigger ud i bilVuffeli hundeblog

Det ville være forkert af os at love dig, at der findes noget, du kan gøre, for at din hund ikke bliver køresyg. Men der findes heldigvis en række forskellige ting, du kan gøre for at minimere risikoen og sørge for, at din hund har det så godt som muligt under transporten. Læs med.

For nogle hunde er det det mest naturlige i verden at være passager i et motoriseret køretøj. Ja – mange hunde nyder ligefrem at komme med i bilen. For nogle hunde kan selv lyden af bilnøglerne skabe store forventninger om frisk luft og gode oplevelser med sin ejer. Og hvem kender ikke også billedet af den glade og lykkelige hund med hovedet ud ad det nedrullede bilvindue og tungen ud ad munden fra utallige populære film og tv-serier? 

Det er desværre ikke alle hunde, der er lige gode passagerer. For nogle hunde er det direkte naturstridigt at blive transporteret i en kasse med høj fart og uden mulighed for selv at sige stop. Og nogle hunde kan have let ved at få køresyge – præcis ligesom vi mennesker kan have det, når vi kører i bil.

Her på siden har vi samlet nogle gode råd til, hvad du bør overveje, når du har din hund med i bilen. Forhåbentlig kan de være med til at give både dig og din hund nogle rigtigt gode oplevelser. For det er nu engang noget særligt at have en glad hund med på tur. 

Læs også: Hvorfor har min hund lige kastet op?

hund kigger ud af bilvindueVuffeli hundeblog

Hvad siger loven egentlig om hunde i bilen?

Inden vi går i gang med at give gode tips, er det på sin plads lige at få ridset reglerne op en gang. For nogle af de ting, som man kan forestille sig kunne give en lidt nervøst anlagt hund ro og tryghed i bilen, kan desværre være i strid med loven. 

Læs også: Sådan rejser du med din hund

Man må for eksempel ikke tage sin hund på skødet, når man kører bil. Det kan virke som en lidt ucharmerende og hjerteløs formulering – men i loven står der, at hunde lovmæssigt betragtes som gods, når de er med i bilen. Og gods, herunder hunde, må ikke være anbragt på en sådan måde, at du ikke har fuldt udsyn og “tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet”. Derfor skal du være opmærksom på, at det kan give en bøde at køre med hunden på skødet, når det er dig, der er chauffør – og det er selvfølgelig på baggrund af, at det er til fare for dig, din hund og dine medtrafikanter.    

Der er imidlertid ingen dansk lov, der siger, at hunde skal være fastspændt i bilen. Du bør dog være opmærksom på, at der kan gælde andre regler i udlandet. Tager du for eksempel din hund med i bilen til vores nabolande Sverige eller Tyskland, er der her et påbud om, at din hund skal sikres under kørslen.

Heldigvis findes der et enormt stort udvalg af udstyr til at sikre hunde i bilen. Det kan for eksempel være transportbure til hunde eller særlige hundevenlige sikkerhedsseler. Du bør dog altid lige tjekke op på reglerne for det land, du rejser til, da enkelte lande kan have nogle ret specifikke regler og krav om for eksempel transportburets størrelse i forhold til størrelsen af din hund.

hund og ejer inde i bilen på forsædeVuffeli hundeblog

Vær opmærksom på din hunds signaler

For det første bør du holde godt øje med, hvordan din hund opfører sig, når den er med i bilen. Du vil for alt i verden gerne undgå, at du genser det hundefoder, som du gav din hund tidligere på dagen, på interiøret i din bil.

Men der er heldigvis nogle signaler, som du kan holde øje med, inden det kommer så vidt. Hvis du oplever, at din hund er rastløs, slikker sig selv meget om munden, savler, piver eller hyler, kan det være tegn på, at din hund oplever køresyge.

Hvad kan jeg gøre for at minimere risikoen for, at min hund bliver køresyg?

Hvalpe har en tendens til at blive mere køresyge end fuldvoksne hunde. Præcis ligesom børn har større tilbøjelighed til at blive mere køresyge end voksne mennesker. Det skyldes at balancecentret, som findes i øret, endnu ikke er fuldt udviklet. Du kan begynde, mens din hund stadig er hvalp, med at give den nogle gode, kortvarige oplevelser i bil.

Træning giver tryghed. Hvis du førhen kun har haft din hund i bilen i forbindelse med dyrlægebesøg, kan det skabe en livsvarig utryghed, som kan udløse stress ved kørsel i bil og resultere i tilbagevendende køresyge. Så overvej at tage din hund med i bilen og kør en tur i skoven eller i parken – noget, som din hund forbinder med noget ubetinget godt.

mops kigger ud af bilvindueVuffeli hundeblog

Sørg for at åbne vinduet lidt en gang imellem under transporten. Det balancerer lufttrykket i bilen, og det giver frisk luft, hvilket alt sammen hjælper på kvalme og ubehag for hunden. Der findes også noget udstyr, som kan hjælpe på køresyge. Selv om det ikke er lovpligtigt i Danmark, kan hunde have fornøjelse af at sidde fastspændt i en særlig hundesele. På den måde anspores de til at holde blikket rettet i kørselsretning, hvilket hjælper på køresyge. Det gælder desuden også for mennesker; se lige ud, hvis du er passager og oplever ubehag i forbindelse med transport.

Hvis intet synes at hjælpe mod din hunds køresyge

Der findes også nogle medicinske løsninger for hunde, som aldrig slipper af med deres køresyge. Her kan man for eksempel få kvalmestillende midler, antihistaminer og beroligende lægemidler. Du bør naturligvis altid konsultere med dyrlægen for den bedst mulige rådgivning herom. Og det vil altid være at foretrække at se, om du kan give din hund en behagelig oplevelse med at køre i bil på en naturlig måde. 

2 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *