Forside » Hundetips og -tricks » Hunde og hugormebid – Hvad gør jeg?

Hunde og hugormebid – Hvad gør jeg?

hund har fået bandage på efter sårVuffeli hundeblog

Danmarks eneste giftslange er hugormen, og hvert år kommer en del uheldige hunde til at stifte lidt for nært bekendtskab med giftslangen. Men hvad skal du som hundeejer gøre, hvis skaden sker, og din hund bliver bidt af en hugorm? Læs med.

Hvor støder jeg på hugormen?

Hugormen findes stort set i hele Danmark, hvor der er natur. Specielt i hede- og klitlandskaber trives slangen godt. Det medfører, at når solen og sommeren står for døren, og hele familien skal i sommerhus, på camping eller blot på skovtur, så er der chance for at se en hugorm. 

hund i haveVuffeli hundeblog

Hvornår bider hugormen?

Hugormen er aktiv om dagen og bruger sin tid på at sole sig eller jage mus, frøer eller firben. Hugormen jager altså primært smådyr, og den kunne derfor aldrig finde på at jage din hund, eller betragte din hund som et bytte. I næsten alle tilfælde sker et bid ved, at din hund tilfældigvis kommer til at træde på hugormen, der ligger gemt væk i skovbunden. Her vil hugormen føle sig truet, og den vil derefter afgive sit giftbid.

Et god råd

Hugormen er sky, og når den hører dig og din hund, vil den i mange tilfælde søge væk af sig selv. Så hvis du og familien skal på sidde i skovbunden og nyde naturen, så kan det være en god ide at lave lidt ekstra larm og trampe lidt ekstra i jorden. Det mindsker chancen for, at hugormen er lige der, hvor du og din hund også er. 

Min hund er blevet bidt! Hvad gør jeg?

Det gør naturligvis ondt på din hund, hvis den bliver bidt af en hugorm. De efterfølgende symptomer vil en være kraftig og smertefuld hævelse omkring selve bidet, der vil tage til over de næste par timer. 

Du kan slå fast, om der er tale om et slange eller ej ved at se, om der er to små mærker fra slangens hugtænder i midten af det hævede område, der ofte vil blive blåligt.

Hunde kan, ligesom mennesker, reagere meget forskelligt på den gift, som hugormen har i sine hugtænder. Nogle hunde har næsten ingen påvirkninger, og andre kan få shockligende symptomer. Det er også forskelligt, hvor meget gift hugormen afgiver, når den bider. 

Uanset hvad skal din hund tilses af en dyrlæge, hvis du mistænker, at den er blevet bidt af en hugorm. 

Læs også: Hjertelungeorm hos hunde – Hvad er det, og hvad forårsager det?

berner sennen og blomstermarkVuffeli hundeblog

Vær opmærksom på, at din hund helst ikke må bevæge sig, hvis den er blevet bidt. Det glæder sepcielt, hvis den er blevet bidt i benet. Desto mere din hund bevæger sig, desto mere bliver giften spredt ud i hundens krop. Hvis det er muligt, vil det derfor være optimalt at bære din hund, hvis skaden sker. 

HUSK
Husk altid at kontakte din dyrlæge hurtigt, efter at biddet har fundet sted. Derudover, skal du undgå, at din hund bevæger sig. Hvis det er muligt, så bær din hund.

Er det en snog eller en hugorm?

Snogen er ikke giftig. Den kan genkendes, fordi den har to gule eller hvide pletter på siden af hovedet. Hvis der ikke er denne gule farve på slangens hovede, er det sandsynligvis en hugorm. Her skal det understreges, at Vuffeli anbefaler, at hvis du mistænker at din hund er blevet bidt af en slange, er det altid en god ide at tage kontakt til din dyrlæge.

bichon havanais med tungen ud af mundenVuffeli hundeblog

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *