GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Andreas Schwaner  
10. juni, 2020 
4 min. læsning

Min hund er blevet bidt af en hugorm! 
Hvad gør jeg?

HUNDETIPS & TRICKS 

Danmarks eneste giftslange er hugormen, og hvert år kommer en del uheldige hunde til at stifte lidt for nært bekendtskab med giftslangen. Men hvad skal du som hundeejer gøre, hvis skaden sker, og din hund bliver bidt af en hugorm? 

Hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med denne her udfordring. Læs med her, hvis vi skal give dig en hånd.

Hvor støder jeg på hugormen?

Hugormen findes stort set i hele Danmark, hvor der er natur. Specielt i hede- og klitlandskaber trives slangen godt. Det medfører, at når solen og sommeren står for døren, og hele familien skal i sommerhus, på camping eller blot skal på skovtur, så er chancen for at se en hugorm stor. 

Læs også: Sådan rejser du med din hund

Hvornår bider hugormen?

Hugormen er aktiv om dagen, og bruger sin tid på at sole sig eller jage mus, frøer eller firben. Hugormen jager altså primært smådyr, og den kunne derfor aldrig finde på at jage din hund, eller betragte din hund som et bytte. I næsten alle tilfælde sker et bid ved, at din hund tilfældigvis kommer til at træde på hugormen, der ligger gemt væk skovbunden. Her vil hugormen føle sig truet, og den vil derefter afgive sit giftbid. 

Et god råd

Hugormen er sky, og når den hører dig og din hund, vil den i mange tilfælde søge væk af sig selv. Så hvis du og familien skal på sidde i skovbunden og nyde naturen, så er et godt råd er derfor at lave lidt ekstra larm og, trampe lidt ekstra i jorden. Det gør chancen mindre for, at hugormen er lige der, hvor du og din hund er. 

Læs også: Sådan fjener du en tæge korrekt

Min hund er blevet bidt! Hvad gør jeg?

Det gør naturligvis ondt på din hund, hvis den bliver bidt af en hugorm. De efterfølgende symptomer vil en være kraftig og smertefuld hævelse omkring selve bidet, der vil tage til over de næste par timer. 

Du kan slå fast, om der er tale om et slange eller ej ved at se, om der er to små mærker fra slangens hugtænder i midten af det hævede område, der ofte vil blive blåligt.

Hunde kan, ligesom mennesker, reagere meget forskelligt på den gift, som hugormen har i sine hugtænder. Nogle hunde har næsten ingen påvirkninger, og andre kan få shockligende symptomer. Det er også forskelligt hvor meget gift, som hugormen afgiver, når den bider. 

Uanset hvad skal din hund tilses af en dyrlæge, hvis du mistænker, at den er blevet bidt af en hugorm. 

Vær opmærksom på, at din hund helst ikke må bevæge sig, hvis den er blevet bidt. Det glæder sepcielt, hvis den er blevet bidt i benet. Desto mere din hund bevæger sig, desto mere bliver giften spredt ud i hundens krop. Hvis det er muligt, vil det derfor være optimalt at bære din hund, hvis skaden sker. 

HUSK
Husk altid at kontakte din dyrlæge hurtigt efter at biddet er fundet sted. Derudover, skal du undgå at din hund bevæger sig. Hvis det er muligt, så bær din hund.

Er det en snog eller en hugorm?

Den ikke giftige snog er genkendelig ved, at have to gule eller hvide pletter på siden af hovedet, som ikke er til at overse. Hvis der ikke er denne gule farve på slangens hovede, er det sandsynligvis en hugorm. Her skal det understreges, at Vuffeli anbefaler, at hvis du mistænker at din hund er blevet bidt af en slange, er det altid en god ide at tage kontakt til din dyrlæge.

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at sprede budskabet ud til flere hundeejere om, hvad man skal gøre, hvis hund bliver bidt af en hugorm ved at dele denne artikel.

Relaterede artikler

Må din hund få gluten?
Må din hund få gluten?
Du har nok hørt meget om glutenfri foder, eller foder uden korn i. Der er mange hunde der er begyndt og få det, og du ov
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Hunde er det, man kalder fakultative carnivore. Det betyder, at de er designet til leve på en diæt, der primært består a
Læs mere
Hvad er min hunds idealvægt?
Hvad er min hunds idealvægt?
Når du bestiller hundefoder fra Vuffeli, har vi brug for nogle essentielle og basale informationer på din hund. Herefter
Læs mere
Kan min hund tåle skaldyr?
Kan min hund tåle skaldyr?
Aftenens menu står på skaldyr. Det kan være jomfruhummer, blåmuslinger eller rejer. Spørgsmålet er nu, om det er sikkert
Læs mere