GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Josefine Rasmussen 
12. Nov, 2019
3 Min. Læsning

Sådan gør du: Fjern tæge på hund

HUNDET TIPS & TRICKS

Lad os først få en ting på det rene: Det er ikke tæger, der bider sig fast og suger blod. Faktisk er tæger ganske ufarlige - det er flåter derimod ikke.

Ikke desto mindre er det en enormt udbredt misforståelse. Grunden til, at mange af os kager rundt mellem at kalde det for både tæger og flåter, skyldes sandsynligvis, at skovflåten på engelsk kaldes for en ‘tick’.

Men det er altså ikke tægen, der bider sig fast. Det gør flåten. Og sker det, handler det om at reagere hurtigt og få fjernet “tægen” fra hunden.

Men hvordan fjerner man en tæge (altså en flåt) fra sin hund, hvis skaden er sket?

Læs også: Fjern flåter på hund

Fjern tæge på hund hurtigt - og pas på, hvis hovedet sidder fast

Flåter, som du måske også kalder for tæger, skal ikke sidde på din hund i mere end 24 timer. For selvom det ikke er alle flåter, der bærer smitsomme og farlige sygdomme, kan du stadig ikke være for forsigtig.

Fjerner du ikke flåten i tide, kan du risikere, at din hund får borrelia, anaplasmose, TBE eller babesia, som alle er alvorlige sygdomme, der kan have store konsekvenser for din hund.

Symptomer på, at din hund har fået en flåtoverført sygdom

Det er altid vigtigt, at du holder øje med, om din hund trives. Hvis du opdager en eller flere af følgende symptomer, er det derfor vigtigt, at du reagerer hurtigt og kontakter en dyrlæge. Oplever du en af disse symptomer ved din hund, kan det nemlig skyldes, at din hund har fået eksempelvis borrelia eller TBE.

Læs også: Hvordan ved jeg, om min hund er syg?

Symptomer på, at din hund har fået en flåtoverført sygdom

 • Sløvhed
 • Nedsat appetit
 • Feber
 • Generelle smerter
 • Stivhed
 • Halthed, der kommer og går
 • Usikker på benene
 • Smerter i nakken
 • Kramper
 • Lammelser
 • Adfærdsændringer

Men det er altså ikke tægen, der bider sig fast. Det gør flåten. Og sker det, handler det om at reagere hurtigt og få fjernet “tægen” fra hunden.

Undgå tæger på hunde med forebyggende flåtmidler

I dag findes der heldigvis forskellige præparater, der har en forebyggende virkning. Nogle virker ved at frastøde flåter (det, du måske kender som tæger) på hunde, mens andre virker ved, at flåten dør, hvis den kommer i kontakt med huden.

På den måde kan du beskytte din hund mod flåter, hvilket er særligt relevant om sommeren, hvor flåterne er meget aktive. 

Læs også: Allergi hos hunde

Flåtmidler modvirker også lus og lopper og kan fås som både spot-on præparater, tyggetabletter og halsbånd.

På den måde kan du slå to fluer med et smæk, og selvom det stadig er vigtigt, at du holder øje med tæger/flåter på din hund, kan du føle dig lidt mere tryg ved at gå lange ture i skoven eller på marken.

Er skaden sket? Sådan fjerner du en tæge (flåt)

Selv med flåtmiddel kan du risikere, at en af de små bæster sniger sig ind forbi pelsen og sætter sig fast. Og så er det vigtigt, at du sørger for at få hele flåten med ud. 

Det er dog lidt forskelligt, hvad folk mener om den sag. Nogle mener, at flåten absolut skal med helt ud, mens andre mener, at hvis der sidder noget tilbage, kommer det ud af sig selv.

Sådan fjerner du en tæge (altså en flåt) fra din hund med pincet:

 1. Start med at dele håret i området, så du nemt kan komme til. Når du skal fjerne en flåt, kan du bruge en særlig flåttang, men du kan også sagtens bruge en pincet.

 2. Tag fat i flåten så tæt på hundens hud, som muligt. Du skal helst have fat helt inde under flåtens hoved.

 3. Når du har fat, drejer du rundt 1-2 gange. Hiv derefter flåten ud i en hurtig bevægelse.

Hvis du ikke får det hele med, skal du under alle omstændigheder sørge for at holde øje med din hund. Bliver området meget rødt, eller kommer der en lille kugle, bør du kontakte din dyrlæge.

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe andre hundeejere der har udfordringer med tæger ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Hunde er det, man kalder fakultative carnivore. Det betyder, at de er designet til leve på en diæt, der primært består a
Læs mere
Hvad er min hunds idealvægt?
Hvad er min hunds idealvægt?
Når du bestiller hundefoder fra Vuffeli, har vi brug for nogle essentielle og basale informationer på din hund. Herefter
Læs mere
Kan min hund tåle skaldyr?
Kan min hund tåle skaldyr?
Aftenens menu står på skaldyr. Det kan være jomfruhummer, blåmuslinger eller rejer. Spørgsmålet er nu, om det er sikkert
Læs mere
Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi?
Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi?
Allergi hos hunde er et problem, som mange hundeejere kender til. Dog er der også mange hundeejere der mener at deres hu
Læs mere