GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk           
14. januar 2020
10 min. læsning

Min hund bider, hvordan stopper jeg det?

HUNDEADFÆRD

Skarpe tænder og store kæber: Det er ikke sjovt at blive bidt af en hund. Mange hundeejere bliver nervøse, når de oplever, at deres hund bider andre hunde, mennesker eller ejeren selv. 

Vuffeli kan sagtens forstå, at det er svært emne at tale om, når man har en hund, der bider eller udviser aggressivitet, da det hurtigt kan udstråle, at man ikke har været god til at opdrage sin hund. Sådanne situation er ikke noget, som man skal skamme sig over, da der, heldigvis, er ekstremt få hundejere, der vil deres det dårligt, og vi er sikker på, at du kun vil din hund det bedste. 

Derfor vil Vuffeli i denne artikel hjælpe dig med at finde ud af, hvorfor din hund bider, og hvad du kan gøre for at stoppe det.

Hunden bider fordi “den bare vil lege” 

Det er meget naturligt for hunde at bide hinanden blidt og kærligt, når de leger. Dog vil typisk de ældre hunde hurtigt sige fra, da det ikke er respektfuldt at lege på den måde med en hund, der er højere oppe i  "hunde-hierarkiet".  

Respektløs opførsel hunde imellem vil altså naturligt blive korrigeret i naturen. Så hvis dig eller dine gæster, skal undgå at blive nappet i hænder og fødder, skal man konsekvent sige fra, og vise sin hund, at det ikke er en korrekt opførsel. Hvis man gør det modsatte, og lader det stå på, vil hunden i fremtiden tænke, at den kan løbe om hjørner med dig og forsætte sin adfærd. 

Generelt skal bid og små nap fra start af ikke betragtes som kært eller nuttet, for hvis hunden begynder at forbinde bid og nap med ros, vil den blot forsætte. Det er derfor vigtigt, at du lærer din hund, at den ikke får noget positivt ud af at bide.

Læs også: Grunden til at din hund piver

Hunden bider, fordi den er aggressiv

Nogle hunde kan også finde på at bide på grund af aggressivitet. Dette problem skal løses hurtigst muligt, da det kan være farligt for andre mennesker eller hunde. 

Der er meget, som du kan gøre for at ændre på din hunds opførsel, hvis du oplever, at den bider på grund af aggressivitet. Vi vil gennemgå, hvordan man kommer af med den meget dårlige vane i de følgende afsnit.

TIP
Tydelige tegn på agressivitet kommer til udtryk, når hunden viser tænder, trækker læberne tilbage, lægger ørene ned, samtidig med at den knurrer.

Din hund spejler sig i dig

For det første er det meget vigtigt, at du husker, at din hund lærer mere af at få en positiv belønning, end af at du skælder den ud. 

En aggressiv energi fra din side kan derudover få situationen til at eskalere yderligere, fordi hunden ofte vil afspejle din energi og tænke, at den har fat i den lange ende ved at hidse sig op.

Tænk på dig selv som en dirigent. Du skal altid være et skridt foran din hund, og du skal altid afspejle den energi og sindstilstand, som du ønsker, at din hund skal afspejle.

Hvalpen bider

Størstedelen af små, nysgerrige hvalpe napper og bider. Det er derfor essentielt, at du går i gang med en basal lydighedstræning så tidligt som muligt

Rådet fra Vuffeli er at få kontrol over de situationer, hvor hvalpen bider. Her skal man huske, at det er en naturlig fase, at hvalpens tænder vokser, hvor den defor også har større trang til at bide i ting. Her skal hvalpen fra start lære, hvornår det er okay at bide, og ikke mindst hvad der er okay at bide i

Legetøj, træning og ros er en stor del af denne træningsproces. Læs mere om det i følgende artikel, hvor Vuffeli kommer i dybden med, hvordan man bedst muligt opdrager og træner sin nye hundehvalp. 

Læs også: Sådan opdrager du din nye hvalp

Lær din hund at kontrollere dens bid 

Hunde, der leger med tøjdyr, bolde, eller lignende, har typisk det problem, at de ikke kan kontrollere, hvor kraftigt de tager fat i deres legetøj. Det kan hurtigt komme til at gøre ondt, hvis hunden vælger at tage fat i din hånd i stedet for bidetorvet.

Når det drejer sig om leg mellem mange hunde, plejer de at lære af sig selv, hvor hårdt de må bide. Eksempelvis hvis en hunde kommer til at bide en anden hund for hårdt, kan du være sikker på, at der vil komme et høj pibelyd. Det vil ofte resultere i, at begge hunde vil blive stoppet i deres leg.

Når de begynder at lege igen, er de ét skridt tættere på at have lært, at det ikke er smart at bide for hårdt. 

TIP
At sige en høj pibe-lyd, når hunden kommer til at bide for hårdt, kan også bruges af hundeejeren. I stedet for at skælde hunden ud og blive vred, kan man hyle, hvine eller pibe højt, for netop at signalere til hunden, at den gjorde ondt. 

Synes din hund, det er sjovt at nappe? Prøv disse 3 tricks

1. Find noget bidelegetøj 

Det bedste du kan gøre, det er at finde noget din hund gerne må bide i. Find noget legetøj, og læg det ved siden af dig, mens du sidder og slapper af i sofaen. Når din hund kommer, og vil lege med dig, bør du give den det legetøj hunden må bide i, så snart du ser dens mund kommer tættere på din hud.

Sørg for at hundens legetøj er så spændende som muligt. Hvis en arm eller en fod stadig er mere spændende end det stykke legetøjl som du har valgt, vil hunden snart vende tilbage til din hud.

2. Beløn hunden, når den lader sig ae

Der er mange hunde, der synes, det er sjovt at tage fat i din hånd, mens du aer den.

For at undgå dette, så prøv at røre hunden med den ene hånd, og fodre den med den anden. På den måde lærer hunden, at det er positivt at lade sig ae, uden at den behøver at svare tilbage på det med et kærligt bid.

3. Lær hunden at kontrollere sig 

For at kunne kontrollere hunden, når den bider, er det også positivt at fokusere på hundetræning. Invester tid i at lære din hund de vigtigste kommandoer, så du kan få den til at sidde ned, så snart den begynder at blive for ophidset

Husk, at det er dig, der bestemmer. Det giver samtidig hunden en følelse af sikkerhed. Det viser hunden, at du har styr på tingene, og at du ved hvad der er bedst for den.

Læs også: Kender du din hunds idealvægt?

Min voksne hund bider

Først og fremmest skal det siges, at der ikke er nogen hund, der af natur begynder at bide som det første. 

Ejeren skal sørge for at læse situationen og hundes signaler.  Hvis din voksne hund bider, er det bedste at finde en hundetræner, der kan hjælpe dig udfordringen. 

Nogle bid kan være uskyldige, men til tider kan hunden også udvise aggressivitet, og dette kræver højest, at man tager problemet op med en professionel træner.

Start med ros og nemme opgaver

Når vi taler om uskyldig biden, kan det være, at det er fordi, at hunden vil lege, eller fordi den bliver for ophidset, når du står med bolden, og du skal til at kaste. I dette tilfælde skal du forsøge at træne hunden på den samme måde, som du ville gøre det med en hvalp.

Start med nemme opgaver, som du ved, at din hund kan håndtere, og ros den, når den ikke prøver at bide

Det er vigtigt at opgaverne foregår i et roligt miljø, hvor der er fokus på opgaven og ikke på alt muligt andet, da mange hunde kan have svært ved at holde fokus. 

Stop legen eller ignorer hunden efter den har prøvet at nappe eller bide dig. Efter et stykke tid, vil hunden forstå, hvad der forventes af den.

Læs også: Har din hund allergi?

TIP
En god øvelse er denne der hedder “lad den ligge”, hvor ejeren skal kunne ligge og fjerne et objekt fra hunden, og lægge det ned lige foran næsen på den uden at den tror at det er den, der ejer det. Det skal altid være ejeren der har kontrol, men det skal trænes mange gange, og leg er typisk et sted hvor hunden er alt for ophidset til at få noget ud og det.

Relaterede artikler

Må din hund få gluten?
Må din hund få gluten?
Du har nok hørt meget om glutenfri foder, eller foder uden korn i. Der er mange hunde der er begyndt og få det, og du ov
Læs mere
Sundt og nærende: Kend ingredienserne i din hunds hundefoder
Sundt og nærende: Kend ingredienserne i din hunds hundefoder
Læs med i denne artikel, hvor samtlige af vores nøje udvalgte ingredienser vil blive beskrevet og forklaret, så du kan f
Læs mere
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunden carnivore eller omnivore? Dette er et længere diskuteret emne, som der er mange delte meninger om. Carnivore e
Læs mere
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE