GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk           
14/01/2020
10 Min. Læsning

Min hund bider, hvordan stopper jeg det?

HUNDEADFÆRD

Skarpe tænder og store kæber: det er ikke sjovt at blive bidt af en hund. Mange hundeejere bliver nervøse, når de oplever at deres hund bider andre hunde, endda mennesker, eller ejeren selv. Og det er selvfølgelig forståeligt, da det er farligt for mennesker at blive bidt af en hund.

Men den gode nyhed er, at du ikke står alene med det, og at der også er andre der har oplevet det samme. Nogle gange kan det blive til et tabu at snakke om, at ens hund bider eller udviser aggressivitet, da det på en måde kan reflektere at man ikke har været god til at opdrage sin hund. Men det er ikke noget man skal skamme sig over, da det er meget få ejere, der har dårlige intentioner.

Derfor vil vi i denne her artikel hjælpe dig med at finde ud af, hvorfor din hund bider, og hvad du kan gøre for at stoppe det.

Hunden bider fordi “den bare vil lege” 

Det er meget naturligt for hunde at bide hinanden kærligt og blidt når de leger, men der siger ældre hunde eller dem der er længere oppe i hierarkiet meget hurtigt fra, fordi det ikke er respektfuld at lege på den måde med en leder.

Når en hund hopper op og napper bevæger den sig alt for tæt på din personlige sfære, og dette er respektløs opførsel, der ville blive korrigeret i naturen. Lader man det stå på, vil hunden i fremtiden tænke at den kan løbe om hjørner med dig i mange andre henseender.

En meget normal ting blandt hunde der bider er, at de gør det på en uskyldig måde fordi “de bare vil lege”. Men du burde lære hunden at det ikke er sådan man leger. 

Selvom hunden gør det fordi den er ophidset over en bold, eller fordi der er kommet gæster og den vil have deres opmærksomhed, er det alligevel ikke okay, da det kan give problemer i fremtiden. Hunden kan ikke skelne mellem hvornår det er rigtigt at bide, og hvornår det ikke er, og i takt med at den vokser, bliver dens bid hårdere og hårdere.

Det er heller ikke noget du burde betragte som “kært”, for hvis hunden finder ud af det, vil den kun blive ved med det. Det er derfor vigtigt, at du lærer din hund at den ikke får noget positivt ud af at bide.

Hunden bider, fordi den er aggressiv

Nogle hunde kan også finde på at bide på grund af aggressivitet. Dette problem burde løses hurtigst muligt, da det kan være farligt for andre mennesker eller hunde. Der er meget du kan gøre for at ændre på din hunds opførsel, hvis du oplever at den bider i absolut alt fordi den er aggressiv. Vi vil gennemgå hvordan man kommer af med denne her meget dårlige vane i de følgende linjer.

TIP
Det er altid en god idé at vide noget om en hunds kropssprog, for at kunne vide hvornår den har tænkt sig at bide ud efter dig eller andre. Hvis den viser tænder, trækker læberne tilbage, lægger ørene tilbage, og den knurrer, er det tydelige tegn på, at den giver dig en advarsel om at stoppe med det du har gang i, fordi den ikke er tryg ved det (hvilket kan resultere i bid).

For det første er det meget vigtigt, at du husker at din hund lærer mere af at få en positiv belønning, end af at du skælder den ud. 

En aggressiv energi fra din side kan få situationen til at eskalere yderligere, fordi hunden ofte vil afspejle din energi, og tænke at den har fat i den lange ende ved at hidse sig op.

Tænk på dig selv som en dirigent. Du skal altid være et skridt foran din hund og du skal altid afspejle den energi og sindstilstand, som du ønsker at din hund skal afspejle.

Undgå derfor den negative stemning så meget som muligt. Det kan godt virke svært at forholde sig rolig mens hunden er i gang med at sætte tænderne i noget, men det er derfor, at det er vigtigt at have en procedure inden du går i gang med træningen. Det vigtigste du burde huske er, at du aldrig må slå din hund. Du får ikke noget positivt ud af det, udover at du bare selv er med til at skabe en aggressiv stemning.

Hvalpen bider

Hvis din hvalp bider, er det en prioritet at få den vænnet fra det. Det er derfor vigtigt, at du går i gang med den basale lydighedstræning snarest muligt

Når en hvalp bider, er der nogen som tænker at “det må være en fase”, og at “den nok skal vokse fra det”. Rådet vi kan give hos Vuffeli er at få kontrol over de situationer hvor det opstår. Der er en fase hvor hundens tænder vokser, og hvor den har større trang til at bide i ting. Her skal den bare lære hvornår det er okay at bide, og hvornår det ikke er. Legetøj og træning er en del af den bedste løsning.

Læs også: Sådan opdrager du din nye hvalp

Lær din hund at kontrollere dens bid 

Hunde der bider, eller leger med tøjdyr, bolde, eller lignende, har typisk det problem, at de ikke kan kontrollere hvor kraftigt de tager fat i legetøjet. Dette kan selvfølgelig være farligt, især når din hund vælger at tage fat i din hånd i stedet for.

Når det drejer sig om leg mellem mange hunde, plejer de at lære af sig selv, hvor hårdt de må bide. Hvis der er en af hundene der kommer til at bide en anden for hårdt, vil du høre den bidte hund pibe, og de vil måske begge blive fjernet fra legen. Når de begynder at lege igen, har de nok lært at det ikke er smart at bide for hårdt. 

Det tidligere trick kan også udføres af mennesker. Når hunden kommer til at tage fat i et menneske i stedet for legetøj, er det ikke med vilje. I stedet for at skælde hunden ud og blive vred, skal man helst hyle eller pibe højt, for at signalere til hunden at den gjorde ondt på en. 

Hunde kan nemlig også finde på at bide i mennesker for at lege. Du burde lære din hund, at dens tænder ikke må røre menneskers hud. Hvis din hund synes det er sjovt at gnave i dine hænder eller tæer, kan du prøve de følgende tricks. 

1. Find noget bidelegetøj 

Det bedste du kan gøre, er at finde noget din hund gerne må bide i. Find et par stykker legetøj som den kan have som “bidemateriale”, og læg det ved siden af dig mens du sidder og slapper af i sofaen, for eksempel. Når din hund kommer og vil lege med dig, bør du give den det legetøj hunden må bide i, så snart du ser dens mund kommer tættere på din hud.

En ejer skal sørge for at dette legetøj er så spændende som muligt for hunden. Hvis et menneskes arm stadig er mere spændende end det stykke legetøj du har valgt, vil hunden snart vende tilbage til din hud.

2. Beløn hunden, når den lader sig ae

Der er mange hunde der synes det er sjovt at tage fat i din hånd mens du aer den, eller bare hygger dig med den. For at undgå det, så prøv at røre den med den ene hånd, og fodre den med den anden, mens I hygger på sofaen. På den måde, lærer hunden at det er positivt at lade sig ae uden at den svarer på det med et kærligt bid.

3. Lær hunden at kontrollere sig 

For at kunne kontrollere hunden når den bider, er det også positivt at fokusere på hundetræning. Invester tid i at lære din hund de vigtigste kommandoer, så du kan få den til at sidde ned, så snart den begynder at blive for ophidset. 

Husk at det er dig der bestemmer, for det er nemlig det der giver hunden en følelse af sikkerhed. Det er dig der har evnerne til at kunne få den til at sidde ned når du siger det. Det viser hunden, at du har styr på tingene, og at du ved hvad der er bedst for den.

Min voksne hund bider

Der er ikke nogen hund der af natur søger til bid som det første. Ejeren skal nemlig sørge for at læse situationen og hundes andre signaler som det allerførste. Derefter skal man finde ud af, om det er noget, der kommer til at opfordre enten ved at gøre hunden usikker, eller ved at give den opmærksomhed når den gør det.

Hvis din voksne hund bider ud efter et eller andet, er det bedste at finde en hundetræner der kan hjælpe dig med problemet. Nogle gange kan det være uskyldigt, men det kan også være, at hunden udviser aggressivitet, og dette kræver at tage problemet op med en professionel træner.

Når vi taler om uskyldig biden, kan det være at det er fordi hunden vil lege, eller fordi den bliver for ophidset når du står med bolden du skal til at kaste. I dette tilfælde skal du forsøge at træne hunden på den samme måde du ville gøre det med en hvalp.

Prøv at “teste den”: start med nemme opgaver, som du ved at din hund kan håndtere; og ros den når den ikke prøver at bide. Det er vigtigt at opgaverne foregår i et roligt miljø, hvor der er fokus på opgaven og ikke på alt muligt andet, da mange hunde kan have svært ved at holde fokus (specielt hvalpe). Stop legen eller ignorer hunden efter den har prøvet at nappe eller bide dig. Efter et stykke tid, vil hunden forstå, hvad der forventes af den.

TIP
En god øvelse er denne der hedder “lad den ligge”, hvor ejeren skal kunne ligge og fjerne et objekt fra hunden, og lægge det ned lige foran næsen på den uden at den tror at det er den, der ejer det. Det skal altid være ejeren der har kontrol, men det skal trænes mange gange, og leg er typisk et sted hvor hunden er alt for ophidset til at få noget ud og det.

Var vi med til at løse dit problem?

Hvis du kender nogle hundeejere med ligende udfordringer, kan du dele artiklen her:

Relaterede artikler

Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunden carnivore eller omnivore? Dette er et længere diskuteret emne, som der er mange delte meninger om. Carnivore e
Læs mere
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Må din hund få gluten?
Må din hund få gluten?
Du har nok hørt meget om glutenfri foder, eller foder uden korn i. Der er mange hunde der er begyndt og få det, og du ov
Læs mere