GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Josefine Rasmussen 
20. marts, 2020
10 Min. Læsning

Hvilke hunde er bedst til børn?

HUNDEADFÆRD

Rigtige mange børnefamilier har stor succes med at holde hund og med god grund. Børn har ofte glæde af at vokse op i en familie med hund, hvor de kan få en ven der giver dem ubetinget kærlighed, frisk luft, og en masse sjov leg, samt lære hvordan man tager ansvar og drager omsorg for et levende væsen. 

Der er sjældent grund til at bekymre sig om forholdet mellem hund og barn, hvis man ellers er ansvarlig og sørger for at gøre et forebyggende arbejde i introduktionen mellem de to familiemedlemmer. 

Hvordan skal relationen være mellem hund og barn?

Når man som familie vælger at anskaffe sig en hund, bliver den ofte et ligeværdig medlem af familien og en naturlig del af de faste rutiner i dagligdagen. Det betyder at enten barn eller hund, alt afhængigt af hvem der ankommer først, skal lære at dele tid, opmærksomhed og kærlighed med den anden part. Det anbefales at man tager denne situation alvorligt når man introducerer et nyt medlem i familien. Hunden og barnets forhold skal være baseret på gensidig respekt, og det er dig der som leder af flokken og ansvarshavende for både hund og barn skal få dette til at ske under sikre forhold. 

Hvordan introducerer jeg min nyfødte til min hund?

Hunde der er vokset op i et hjem uden børn, har ofte et meget tæt forhold til deres ejer, og kan i mange tilfælde have ageret som ejerens substitut for et barn i flere år før det egentlige barn kom til verden. Når hunden er til stede før barnet, har man den fordel at man typisk er klar over dette 9 måneder før det egentlig sker. Her anbefales det at man går i gang med at træne sin hund til det der er i vente i rigtig god tid. Det er ikke hensigtsmæssigt, at det pludseligt fra den ene dag til den anden slår hunden, at der er kommet noget vigtigere ind i familien der stjæler alt dens ejers opmærksomhed. Dette kan føre til jalousi og værste tilfælde beskyttelses aggression mod barnet. 

Hvad kan du træne forebyggende: 

Disse er nogle af de ting du kan træne før barnets ankomst:

 • Adskillelse fra ejer
 • Ændring af soveplads, længere væk fra jer
 • Ændring af fodrings rutiner, så det passer ind i barnets kommende hverdag
 • Selvkontrol (afstand) omkring mad der bliver tabt fra bordet 
 • Omgang med barnevogn, gå ved siden af, vent ved siden af mv. 
 • Afholdelse fra specifikt legetøj, som skal være barnets
 • Håndtering som barnet ville gøre det, med trækken i hår og ører og fingre i munden, uden at bide
 • Lydtræning med barnets lyde, skrig og gråd især, som hunden skal lærer at ignorere 
 • Omgang med andre børn, som hunden skal lære ikke at slikke på, at forholde sig roligt omkring og at respektere

Hvordan introducerer jeg mit barn for min nye hundehvalp?

Når en børnefamilie vælger at anskaffe sig en hund er det vigtigt at gøre sig følgende overvejelser. 

 • Hvor gammel skal barnet være, får man anskaffer sig en hund? 
 • Er der tid til at vi som forældre kan opfylde begge parters behov? 
 • Er der tid til at støtte samspillet og relationen mellem hund og barn? 
 • Er der tid til at vi kan ligge træning i hundens uddannelse så den kan blive en del af vores familie?

Børn har ofte ukoordinerede bevægelser og lyde, og en skiftende energi, som kan være svært for hunden at læse. Derfor er det vigtigt at der er tid til at være til stede i de første mange måneder mens hvalpen gennemgår sin udvikling og både barn og hvalp skal lære at respektere og forstå hinandens signaler. 

“Åhh min hund finder sig i alt, mit barn kan gøre lige hvad hun vil ved hunden og den finder sig bare i det”, er noget man ofte høre folk sige. Dette er ikke målet med relationen mellem hund og barn. Målet er at de begge lærer at udvise gensidig respekt for hinanden og kommunikere til hinanden så de begge er trygge og glade i deres relation. 

Hvad skal jeg lære mit barn omkring den nye hund? 

Dette er hvad du skal lære dit barn inden i får en hund:

 • Ikke at forstyrre hunden når den spiser
 • Ikke at forstyrre hunden når den sover
 • Ikke at forstyrre hunden når den leger alene
 • Ikke at drille hunden ved at forskrække den, eller irritere den

Husk at hunde ikke opfatter kærlighed på samme måde som mennesker. 

Vær altid til stede når din hund og barn interagere eller leger, det er dig der er lederen, og dig der fortælle begge parter hvordan det er acceptabelt og sikkert at de interagerer

Styrk forholdet og kommunikationen mellem hund og barn, ved at lade dem træne sammen. Du kan med fordel lære dig barn at hjælpe til med pligter omkring hunden og positiv træning, dette vil give dem en stærkere relation, ligesom det gør for dig som voksen. 

Hvilken hunderace er bedst til børn?

Som udgangspunkt kan alle hunde lære basal lydighed, og dermed omgang med mennesker og børn, hvis deres behov for aktivitet og stimulering ellers imødekommes. Nogle hunde har dog en lavere tålmodighed på visse områder, eller nogle dybtliggende instinkter, der kan være uhensigtsmæssige omkring små børn. Derfor kan man argumentere for, at nogle hunde er lettere at have omkring børn end andre. 

Hvad skal jeg overveje, inden jeg vælger familiehund?

Der er som udgangspunkt tre faktorer du skal overveje, når du vil vælge den perfekte hund til din familie.

Hundens temperament

Din hund temperament dækker over dens tålmodighed og godmodighed overfor mennesker og andre hunde. Det er dens personlighed. En tålmodig hund med et roligt temperament har større chance for at blive en god ven til dine børn fra de er helt små. Har hunden et mere ængsteligt temperament eller er den mere uafhængig frem for selskabelig, kan man risikere at der er flere udfordringer i at forme bånd mellem hund og barn.

Stor eller lille hund?

Størrelsen har typisk indflydelse på både hundens energiniveau og hundens temperament, samt hvad de fysisk er i stand til at holde til af klap, og anden berøring og tryk. En større hunderace vil typisk bevæge sig langsommere, have et mere roligt sind, og bedre kunne håndtere at et barn hiver det i øret, klapper lidt for hårdt, eller lægger sig op ad den. Her kan en mindre hund nemmere føle sig truet. 

Hvor aktiv skal hunden være?

Din kommende hunds energi-niveau har rigtig meget at skulle sige, hvis du har en travl og hektisk hverdag, med små børn der kræver meget opmærksomhed og tid. Jo mere energisk din hund er, jo mere vil den kræve af dig, for at få tilfredsstillet sine behov. Her skal du tænke på din livsstil. Vær hellere pessimistisk end optimistisk. Med dette menes, at det er bedre at have en træt og glad hund end en rastløs hund der ikke får nok aktivering i hverdagen. Dette gælder specielt når der er børn i huset, som ofte kan teste både forældre og hundens tålmodighed. For megen ophobet energi kan føre til uheld forårsaget af aggressivitet, angst eller bare for store og kraftige armbevægelser. 

Undersøg derfor altid både racer og den enkelte avlers historik før du træffer et valg om hvilken hund der passer bedst ind i din og dine børns hverdag. Vigtigst af alt, så vær ærlig med dig selv. Vi vil altid gerne fremstå som superhelte, der kan jonglere en travl hverdag, med job og børn, samtidig med at vi bruger flere timer om dagen ude i den dejlige natur, med vores firbenede bedste ven. Dette er dog langt fra en realitet for mange af os og det skal man overveje grundigt, når man anskaffer sig en hund. 

Hvilke hunderacer kan anbefales til familier med børn? 

Som allerede understreget kommer hundes egenskaber som familiehund meget an på dens generelle niveau af træning, og det er altså ikke nødvendigvis sådan at man bare kan anskaffe sig en golden retriever, og så regne med at alt er som det skal være. Det kræver en indsats fra familiens side at lære hund og barn at omgås hinanden på en gensidig respektfuld måde. Her kommer dog alligevel en liste over 5 hunderacer, som kan siges at have egenskaber der passer godt ind i en børnefamilie. 

Bulldog

Bulldoggen har en meget stærk og kompakt fysik der ville være god til yngre børn der godt kan være lidt voldsomme i deres bevægelser. Den er typisk rolig, og loyal af sind og kommer godt ud af det med de fleste andre hunde. Bulldoggen kan finde sig tilrette i de fleste boliger, og har kun brug for korte luftture og minimal aktivering. Den hygger sig med at være hvor i er, og tage sig en lur på sofaen til familiens lyde i baggrunden. De er altså ideelle til den travle, sociale familie i byen, der bare mangler en bedste ven der hviler i sig selv. 

Newfoundlænder

Newfoundlænder har fået kælenavnet “babysitter hunden”, fordi den har en så venlig, tålmodig, forsigtig og beskyttende natur. Denne race er super velegnet til familier med børn, og både små og store børn kan trygt rende rundt omkring den søde kæmpe. 

Newfoundlænderen er super nem at træne og super nem at bo med, hvis man kan overleve den store mængde pels og savl der følger med. Selvom det er en stor race kræver den ikke ekstreme mængde af plads, hvis den ellers bliver aktiveret ordentligt. Den egner sig dog ikke til helt små lejligheder, da det ikke er hensigtsmæssigt at lade en hund af den størrelse gå på trapper på daglig basis. Denne hund er til alle børnefamilier der ønsker en varm og dejlig bamse ved deres side, som er loyal, yderst nem at træne og super god til mennesker og dyr i alle størrelser. 

Puddel

Puddelhunde er en af de mest lærerige og loyale racer man kan anskaffe sig. De kommer i tre forskellige størrelser, stor, mellem og dværg, hvilket vil sige, at man kan få lige den størrelse der passer til ens præference. Yderligere fælder pudlen minimalt, og har ingen underuld, eller skæl, hvilket gør at de typisk heller ikke har den karakteristiske “hunde-duft”. 

Hver størrelse af puddel har forskellige karakteristika. Hvor den store/standard puddel har stor eventyrlyst og knytter stærke bånd til samtlige familiemedlemmer, kan dvæg pudlen være mere reserveret overfor fremmede og nye situationer, samt binde sig meget til en enkelt person i familien. 

Stort set alle pudler har dog et energisk, klogt, sjovt og næsten klovnet sind, der gør dem sjove at træne og observere i interaktion med andre hunde. Pudlen kræver en del pelspleje og aktivering både fysisk og mentalt, men opfylder man dette får man en helt fantastisk partner og familiemedlem. 

Labrador retriever

Labrador er en af de mest populære hunderacer i verden, og med god grund. Hunde af denne race er legesyge, tålmodige, kærlige, loyale, beskyttende og nemme at træne til et væld af aktiviteter grundet deres meget alsidige størrelse og kropsbygning. 

Labrador er en retriever, og har derfor en tendens til at bære ting rundt i munden og tygge dem i stykker. Dette skal man være opmærksom på i en børnefamilie, med små fingre og legetøj over det hele. 

En labrador er en aktiv race og det er derfor vigtigt, hvis man anskaffer sig denne race, at man har tid til at give den det den har behov for på daglig basis. De er arbejdshunde og de har brug for at blive beskæftiget dagligt og bruge deres imponerende evner til at spore og apportere, for ikke at blive stressede og frustrerede. 

Labradoren er yderst social og er derfor ikke en særlig god vagthund, da den kan med de fleste børn og mennesker. Grundet de indavlede egenskaber til at tilfredsgøre mennesker og samarbejde, egner denne race sig til de fleste familier, såfremt de formår at aktivere den tilstrækkeligt og ikke lade den være alene i alt for mange timer om dagen. 

Golden retriever

Golden retrieveren har mange af de samme egenskaber som labradoren, men er ikke nær så arbejdsom, som labben. Golden retrieveren siges at være mere tålmodig og generelt mindre aktiv end en labrador, hvilket kan gøre den mere egnet til den travle familie, men begge hunde er glade, kærlige, lærenemme og dejlige familiehunde. 

Dertil kommer selvfølgelig pelsen. Golden retrieveren er langhåret, og fælder året rundt, særligt forår og efterår, hvor pelsen ændre sig fra vinter til sommer og omvendt. Dette kan være afskrækkende faktor for nogle, der måske ikke mener at det er så lækkert at have hår i smørret, tæpperne og i tøjet. 

Alt i alt er golden retrieveren et godt valg, hvis man ønsker en kærlig hund, der er glad for alt og alle, elsker mad, gerne vil gå, men kan klare sig med meget moderate mængder og er god som dagen er lang. 

Husk dette før at du får hund

Vær opmærksom på at alle hunde kræver tid og energi uanset race. De skal aktiveres på daglig basis for at være glade og tilfredse og det gælder uanset om du er træt, har travlt eller det regner og blæser udenfor. 

Hvis du skal have en god hund der kan være god og blid med dit barn, skal du sørge for at alle krav om motion, mental stimulering (træning og disciplin), kost og kærlighed er opfyldt først. Dernæst skal der være fokus på hvordan dit barn kan lære at respektere din hund og vise den kærlighed. Hvis du følger disse råd er der meget få hunde der ikke ville elske at have et barn i huset. 

FIND UNIK FODER HER

Var vi med til at løse dit problem?

Hvis du kender nogle børnefamilie som skal til at anskaffe sig en hund, så kan du hjælpe dem ved at dele denne artikel her: 

Relaterede artikler

Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Må din hund få gluten?
Må din hund få gluten?
Du har nok hørt meget om glutenfri foder, eller foder uden korn i. Der er mange hunde der er begyndt og få det, og du ov
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere