GÅ TIL PRØVEPAKKE

Artikel af Josefine Rasmussen
5. Nov, 2019
15 Min. Læsning

Den nemmeste 5 trins guide til kræsne hunde

HUNDEHELBRED & ADFÆRD

Den nemmeste 5 trins guide til kræsne hunde

Findes der kræsne hunde? Eller er det bare noget vi bilder os ind?

Nogle eksperter og hundeejere, vil sikkert påstå at kræsenhed ikke er noget der eksisterer i hundeverdenen, men jeg vil våge at påstå, at dem der er ejere af en kræsen hund, vil kunne fortælle dig noget andet.

Med denne artikel er målet at kunne give svar på alt hvad der er værd at vide, om hvordan kræsenhed opstår hos hunde, og hvordan man vender dem af med det igen .

Hos Vuffeli har vi samlet mange års erfaring med netop kræsne hunde, og hvordan man bedst via ændringer i sine egne signaler slipper af med denne uhensigtsmæssige og bekymrende adfærd omkring fodringsritualet.

Hvad gør jeg hvis min hund er kræsen?

Hvis din hund er kræsen, bør du først og fremmest vide, at det ikke er et helbredsproblem, men et adfærdsproblem. Husk derfor, at hvis du har den mindste mistanke om, at din hund er syg, bør du straks tage kontakt til din dyrlæge. 

Der er heldigvis meget, som du kan gøre, for at vende din hund af dens kræsenhed. Blandt andet bør du sørge for, at det er dig, som kontrollerer din hunds måltider, og ikke mindst være bevidst om, at du ikke forkæler din hund med for mange godbidder under selve forløbet. 

Se med i den følgende video, hvor vores foderekspert Nanna rådgiver om, hvordan du håndterer denne udfordring.

Hvorfor er det vigtigt at adressere kræsenhed hos hunde?

Med det stigende antal af kræsne hunde over især de sidste 10 år, er markedet for hundefoder eksploderet.

Der findes ikke den smagsnuance, man ikke kan få til sin firbenede bedste ven. Smagsgaranti hos de utallige foderforhandlere gør det endda muligt at komme tilbage med posen, hvis den ikke falder i hundens smag.

Måderne hvorpå man kan tilfredsstille de små snuder er endeløse, og det er, efter vores erfaring, ikke unormalt at hundeejere skal igennem 10-15 forskellige fodermærker, igennem deres hunds liv, da de undervejs oplever, at hunden nægter at spise det der bliver serveret for den.

Kræsenhed kan drive enhver hundemor eller -far ud over bekymringens rand, og det vil vi gerne hjælpe med at forhindre.

Ligesom hos os mennesker, findes der også nogle hunde der lever for at spise, mens andre spiser for at leve.

De hunde der kun spiser for at overleve, kan sagtens lade maden ligge i skålen hele dagen, og virker til aldrig at være “rigtig sultne” efter deres hundefoder. De kigger bare på dig, når du stiller skålen foran dem, og vender ofte snuden den anden vej.

De har måske prøvet flere forskellige varianter af både tørfoder, vådfoder, råt kød og rester og lader efterhånden ikke til at ville spise andet end sidstnævnte.

Hvis du læser denne her artikel kan du sikkert nikke genkendende til denne type hund.

Det er ikke unormalt at hundeejere skal igennem 10-15 forskellige fodermærker, igennem deres hunds liv.

Så spørgsmålet er nu: Hvad kan denne her artikel give dig af hjælpemidler eller ideér, som du ikke allerede har prøvet?

Svaret er simpelt: 5 trin til hvordan du kommer i fuld kontrol over hvad din hund spiser og hvornår.

Jeg har selv haft en kræsen hund og her er hvad jeg har lært

Selv er jeg hundeejer til en mellempuddel, Theodor, på 1,5 år. Og trods min erfaring i hundeverdenen og min tidligere erfaring fra min forrige hund, har Theo også været igennem en fase af kræsenhed.

Jeg har selv været den ejer der kom ned hver uge og byttede fodersæk i dyrehandlen for at finde den rigtige, alt imens Theo bare blev tyndere og tyndere.

Jeg har selv været den ejer, der tyede til at give rester i skålen af ren desperation over at intet andet så ud til at komme forbi de selektive smagsløg.

jeg kender alt til den frustration og bekymring man går igennem, når man har en hund der ikke vil spise det den skal.

Jeg er dog i dag ejer af en hund, der spiser op to gange dagligt, og indfinder sig med næsten alt, hvad jeg putter i skålen efterhånden.

Efter at være blevet hundemor selv, er jeg kun blevet endnu mere bekræftet i, at de råd og den vejledning jeg har givet til andre rent faktisk fungerer.

Mit budskab vil fortsat være, at lederskab og forståelse af hundens natur er de vigtigste egenskaber man kan besidde som hundeejer.

Hvem er denne her guide til?

Denne 5 trins guide er til hundeejere der oplever...

...at deres hund skifter smag i foder , som vi andre skifter underbukser.

...at deres hund ikke spiser det der er nærende og sundt for den.

...at de ikke kan styre hvornår deres hund spiser i en travl hverdag.

...at deres hund nogensinde udvikler en uhensigtsmæssig adfærd omkring foder.

De 5 trin til en kræsen hund

Der findes 5 trin du skal kende til, for at lære din hund at spise alt det du putter ned i madskålen. Læs videre, for at lære mere!

1. Drop rester og godbider, og find det rigtige foder

Det kan være super svært at modstå de store hundeøjne og den våde snude, når det kommer til det der altid synes at kunne vække appetit, nemlig godbidder og rester fra bordet.

Dette er uden tvivl det vigtigste trin af de 5, men også det sværeste for mange. Hvad enten lækkerierne bliver brugt til træning, til at holde hunden beskæftiget eller bare til hygge, er de en stor del af mange kæledyrs hverdag.

Særligt i den første periode, er det vigtigt at du holder igen med godbidder og fodring med rester, og det er der hovedsageligt to gode årsager til.

Den første er at fodring med godbidder og rester, kan være direkte årsag til kræsenhed hos hunde, fordi de får smag for noget der er bedre end deres hundefoder.

Menneskemad, især stegt kød, både lugter og smager af mere, end hundens tørfoder.

Til gengæld har det ikke et komplet næringsindhold, og er alt for fedt for vores hundes maver, hvilket kan resultere i både ondt i maven, diaré, og bugspytkirtelbetændelse.

Den anden årsag er, at rester og lækkerier ofte bliver brugt som en kompensation for alt det tørfoder hunden ikke har spist i løbet af dagen.

Det mønster har din hund regnet ud hurtigere end du selv blev klar over det.

Din hund har lært dig, hvad den kan lide og spise, og hvad den ikke kan, og ikke nok med det, så har den lært dig, at hvis den undlader at spise det i skålen, så får den lige præcis det den gerne vil have, nemlig den hakkebøf du havde til overs fra aftensmaden.

Her tænker du nok, “det kan du sagtens sige, men et eller andet skal den jo have at spise, efter ikke at have fået noget hele dagen”.

Du er bestemt ikke den første der har det sådan, og jeg ville lyve hvis jeg sagde, jeg ikke selv havde ladet mig overgive, og kogt det kylling jeg havde i fryseren for at få min hund til bare at vise den mindste interesse.

Det uheldige ved den situation er, at hunden lærer, at hvis ikke den spiser sine grøntsager, så får den en slikpose i stedet.

Ligesom at du giver den en godbid for at sætte sig pænt, giver du den nu en kæmpe godbid for at lade være med at spise det der er i madskålen.

Hunden lærer, at hvis ikke den spiser sine grøntsager, så får den en slikpose i stedet.

Det er altså klart at anbefale at holde sig fra rester og godbidder i et godt stykker tid, indtil et fast fodringsritual er fuldstændigt etableret. Det vil gavne både dig og din hund i det lange løb.

Her skal du overveje hvad der passer til din livsstil. Eksempler på fuldfoder kan være tørfoder, vådfoder eller Barf (rå kost).

Er du i gang med Vuffeli, kunne du ikke finde et bedre udgangspunkt. Foderblandingerne fra Vuffeli indeholder 100% naturlige ingredienser. Altså finder du ingen kunstige tilsætningsstoffer, smagsforstærkere, farvestoffer eller konserveringsmidler.

Den høje kvalitetsfoder samt den skræddersyede foderplan, sikrer at din hund får lige den næring, den har brug for.

2. Etablér et fodringsritual, der tilgodser dig

Det kan måske lyde meget hårdt, men dette skridt er faktisk yderst vigtigt, og en næsten gratis tilgang til at få respekt og opmærksomhed fra din hund.

Det eneste du skal gøre, er at vente med at fodre din hund, til du selv er færdig med at spise.

Grunden til at dette skridt har så stor betydning, er at det henvender sig direkte til hundens instinkter. Hunde er af natur flokdyr, hvilket vil sige at de trives med én leder.

Dette betyder dog også, at hvis den første udnævnte leder ikke lever op til sin rolle i flokken, tager hunden med glæde over og udnævner sig selv til leder af flokken.

Hunden lærer, at hvis ikke den spiser sine grøntsager, så får den en slikpose i stedet.

Denne ændring i magtbalancen kan vise sig på mange måder, og en af de nemmeste måder at vende den tilbage igen er ved at tage lederrollen under fodring.

I naturen spiser lederen ALTID først, og han/hun spiser ALTID det bedste, hvorefter den resterende flok får lov til at gå til maden.

Nogle synes måske det kan virke tarveligt at sidde og vifte med maden foran hundens næse, uden at give den det, men dette er faktisk et ganske gratis point til dig i den evige konkurrence, om at blive leder af flokken, der foregår inde i din hunds hovede.

Vil du slippe af med uhensigtsmæssig adfærd, både i forhold til fodring, men også generelt, er det faktisk en fordel for dig at spise foran din hund, og vende den til at lægge sig ned, og vente til det bliver dens tur, til at få mad.

3. Giv din hund maden på den rigtige måde

Når det er blevet tid til at du skal sætte maden foran din hund, så er det vigtigt at bede den om at være til stede, sætte sig ned, og forholde sig roligt indtil skålen bliver introduceret.

Hvis du vil, kan du benytte dette som en god tid til at øve de kommandoer din hund har lært.

Jo mere hunden skal arbejde for føden, jo mere føler den at det er noget der er værd at beholde.

Hvis hunden befinder sig i et andet rum mens der bliver hældt foder op, og ved at det altid bare er til rådighed hvis den får lyst, så er chancen for at den fra den ene dag til den anden går hen og får travlt med at spise ret lille.

Efter du har stillet skålen foran hunden, uanset om den spiser eller ej, så forlad derefter din hund og skålen, så den ikke føler sig overvåget eller presset.

Du skal være opmærksom på dette trin, hvis du har en hvalp. For en helt ny hvalp, kan det være meget skræmmende at blive efterladt, så dette kan være med til at fjerne fokus fra fodringen.

Start derfor med at træde et par skridt tilbage, for at signalere at du ikke vil forstyrre den, i stedet for at forlade den fuldstændig.

4. Fjern skålen efter 25-30 minutter, uanset om der er blevet spist eller ej

Her kommer det sværeste skridt som hundemor eller hundefar. Efter 25 til 30 minutter, skal skålen fjernes fra gulvet igen, og vinduet for at få lov til at spise skal forblive lukket indtil næste måltid.

Fra naturens side, er der altid konkurrence omkring mad i en hundeflok. Det starter lige så snart hvalpene bliver født og instinktivt kæmper sig op til deres mor for at få lov at dige.

Dette fortsætter selv når de gradvist skifter fra flydende til fast føde. Du har måske set det, da du var ude at besøge din hvalp første gang?

Hvordan de kaster sig ovenpå hinanden, og møffer hinandens snuder væk for at komme til enten moderens bryst eller madskålen.

I naturen fortsætter dette hos voksne hunde, da føden aldrig står til rådighed 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen. Men hos kæledyr er det jo typisk helt anderledes tilgængeligt.

Det er derfor den instinktive motivation for at spise, vi skal have tilbage. Og dette kan vi hjælpe på vej ved at lade hunden vide, at der kun er mad 2-3 gange om dagen, og at hvis den vil undgå at blive sulten, så må den spise der, for ellers bliver det fjernet.

Repetér trin 2, 3 og 4 to til tre gange om dagen omkring dine egne måltider, indtil din hund har forstået, hvornår den skal spise, og hvem der sætter agendaen for fodringsritualet.

5. Hav is i maven

Nu er der ikke så meget tilbage, andet end at have tålmodighed, og vente på at din hund skifter den uhensigtsmæssige vane ud med en der vil sikre den god næring, faste måltider (og dermed faste eliminationer), og et nyt syn på dig som leder af flokken.

Hvis du følger disse skridt til punkt og prikke, lover jeg dig, at der ikke går mere end 3-4 dage, før din hund spiser i de 30 minutter madskålen står til rådighed.

Husk på, at hunde kan gå meget længere end mennesker uden at spise, så der er derfor ingen grund til bekymring i de første 4 dage.

Ydermere svinger deres appetit meget som konsekvens af både temperatursvingninger, og svingende aktivitetsniveau kan også variere hvis den er i løbetid.

Har din hund helbredsmæssige problemer, eller er den drægtig, er det ikke det rette tidspunkt at starte denne guide.

Konsultér i stedet en dyrlæge, hvis din hund viser tegn på sygdom, herunder manglende appetit. Vent til du har en sund og rask hund der “bare er kræsen”.


Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der har udfordringer med kræsenhed ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE