GÅ TIL PRØVEPAKKE

Artikel af Josefine Rasmussen 
14. november, 2019
15 min. læsning

Ny hundehvalp -  Forberedelse & opdragelse

HUNDEADFÆRD

Tiden op til at man skal have sin nye hvalp hjem kan synes ulidelig lang. Mange går måske og fantasere om alle de nye ting man skal lave med den nye hvalp, alle de mennesker den skal møde, alle de hunde den skal lege med, og alle de steder den skal se.

Denne artikel vil berøre den første tid du har med din hvalp. Den vil forberede dig på, hvad du kan gøre for at det bliver en tryg og succesfuld oplevelse, og hvad du skal være opmærksom på at din hvalp går igennem i de tidlige stadier af dens liv. Læs med!

1. Før du får din hvalp hjem

Hvad du kan forvente

Hvis du har planer om at bringe en hvalp ind i dit hjem, er det en rigtig god ide at forberede dig selv, din familie, andre kæledyr og huset på hvad der er i vente.

Det kan næsten garanteres, at du vil havne i en eller flere af de følgende situationer, hvis du kommer hjem med en ny hvalp: piven, uheld indendørs, biden i alt fra legetøj til ledninger og rastløshed om natten mv.

Ovennævnte, går ind under meget almindelig hvalpeadfærd de første dage til uger efter at hvalpen er blevet sat i helt nye omgivelser, med nye dufte, nye mennesker og nye forventninger. 

Det er derfor essentielt, at du er forberedt, allerede inden din hvalp kommer, hvis du ønsker at få skabt en rytme og en ro på disse områder så hurtigt som muligt.

Brug tid på din nye hundehvalp

Når du får en ny hvalp hjem, anbefaler jeg, at du tager fri fra arbejde i to til fire dage i forlængelse af en weekend, så du har mellem fem til syv dage sammen med din hvalp. Derved kan den vænne sig til sine nye omgivelser og til I kan finde en rytme, og knytte et bånd, som I kan vedligeholde sammen. 

Gør huset hvalpeklar

Forbered et sted i huset, hvor din hvalp kan være uden opsyn, som f.eks. når du går på toilettet, i bad, laver mad, den sover og på sigt når den skal lære at være alene hjemme. Det er her en god ide at dedikere et afgrænset område til din hvalp. 

Om dette er et separat rum eller en hvalpegård i stuen, køkkenet eller soveværelset er helt op til dig, men det skal være et sted, hvor der er plads nok til at hunde kan bevæge sig, sove trygt og samtidig have uheld, uden at være så stort at den bliver utryg. 

Et område på to til fire m2 er en rigtig god start. Herfra kan man altid bygge ud som hvalpen bliver mere og mere tryg.

Sørg for at der er varmt, at der er adgang til mad og drikke, at der er noget at lege eller beskæftige sig med, som gerne må bides i stykker og at der er et dedikeret område, hvor hvalpen gerne må have uheld, f.eks. på aviser, hvalpe-bleer eller lignende.

Sørg derudover for at du har foder, legetøj, tæpper, halsbånd, snor, kurv og lignende klar til din hund inden den kommer, dette skaber mere ro på hvalpens første dag i huset.

Få en renlig hundehvalp

Endvidere skal du tænke over, at hvalpen skal kunne komme ud, meget hurtigt, og meget ofte, i starten. Har man lejlighed, skal man forvente at det kommer til at tage lidt længere tid at få hvalpen renlig, da der er typisk, vil være længere til det udendørs område, hvor hunden skal lære at gå på toilettet.

2. Den første dag i hjemmet

Den første dag derhjemme, skal du huske på, hvor stressende situationen er for din hvalp, selvom du er helt ude af dig selv af begejstring.

Vis hvalpen dens tolietfaciliteter

Start med at vise hunden de udendørs omgivelser, hvor den skal gå på toilettet til daglig. Gør et stort nummer ud af dette sted, gerne med godbidder og ros og MANGE besøg i løbet af den første dag. 

Hvalpe skal ud på toilettet, efter de har spist, drukket, leget eller sovet og eftersom dette er nærmest alt hvad de foretager sig de første 3-4 måneder af deres liv, kan du regne ud hvor hyppigt du skal ud med din nye hvalp, for at den lærer, at den skal holde sig, til den kommer ud til det sted, hvor den må gå på toilettet.

Gå tæt sammen med hvalpen

Når hvalpen kommer ind i huset, anbefaler jeg, at du har en sele eller en snor på den de første par dage. 

Dette vil hjælpe dig til at holde øje med din hvalp, så du begynder at lære dens signaler og samtidig vil det hjælpe din hvalp med ikke at komme i problemer, som jo ofte kan ske når en hvalp begynder at finde egen beskæftigelse rundt omkring i hjemmet.

Gå sammen med din hund rundt i huset, så den kan vænne sig til alle de nye indtryk og vis den herefter hvalpegården, når den er ved at være træt. 

For at give din hvalp en positiv oplevelse af hvalpegården skal den have været ude på toilettet og have leget lidt, have været rundt i huset og dufte og være fodret og vandet af. 

Efter dette, vil din hvalp være naturligt træt og dermed være klar til at falde til ro, det sted du har valgt, at den skal gøre netop dette. Det handler hele tiden om at være på forkant og at læse din hunds signaler

Det kan ikke nytte noget, at du kommer hjem efter en lang køretur og sætter hvalpen ned i sin kurv og forventer, at den lægger sig trygt ned og sover.

Hvis du vil lære din hund ny opførsel, er det yderst vigtig at du sætter den op til succes, ved at placere den i de situationer, hvor den kan blive rost for at udvise den opførsel, den naturligt udviser uden at blive irettesat af dig.

Dette princip kan anvendes i næsten alle de situationer du kommer ud for med hvalpen de første par dage. Sørg for hvalpen er tryg, træt og mæt før du kan forvente at den vil sove.

Sørg for at hvalpen kommer ud efter den har spist, leget, sovet mv. så du undgår uheld indendørs. Og sørg for at du holder øje med din hvalp, evt. ved at have den i en løs line, sat fast til dig, når den ikke færdes udendørs eller i sit dedikerede område, så du begrænser uheld og skader i huset.

Hundehvalpe spiser og bider i alt

Ligesom babyer undersøger de verden ved at putte alting i munden. Dette er også en ting man skal være super opmærksom på, da dette både kan være med til at give dem dårlig mave og være direkte farligt for dem.

Hvis ting sætter sig fast i spiserøret eller hvis de bliver forgiftet, ved at spise ting de ikke kan tåle, kan det resultere i et par ture til dyrlægen, hvis ikke man er opmærksom.

Læs også: Min hund bider i alt - hvordan kan jeg stoppe det?

Ny hundehvalp og alene-hjemme træning

Alene hjemme træningen af din hvalp starter med det samme. Dette kan måske lyde skræmmende, men det behøver det ikke at være. Det betyder bare, at når din hvalp er træt og klar til at sove, så læg den i sin kurv i hvalpegården, og vent til at den falder til ro. 

Når den er faldet til ro og ikke kan holde sine små trætte øjne åbne længere, så forlad den og lad den sove. Dette vil være de første spæde skridt til at lære din hund at være alene hjemme.

De første par dage anbefaler jeg, at du venter med at forlade hvalpen, til den allerede sover.  

Hvis dette går godt, og hvalpen er tryg, så kan du hurtigt begynde at øge til at gå fra den, når den er ved at falde til ro, men ikke helt sover endnu. 

Til sidst kan du begynde at gå fra din hvalp, når den er blevet luftet og det er forventet at hvalpen inden for fem minutter vil falde til ro. Pludselig vil din hund finde ud af at sætte de to ting sammen, så den kan slappe af, når du går fra den. 

Prøv også mens hvalpen har dig i syne, at gå ud af syne i korte stunder, og gå tilbage og ros den for at den blev hos sit legetøj, madskål eller i sin kurv. 

TIP
Lad være med at lave gemmeleg hvor din hvalp skal finde dig, når du er indendørs. Dette vil forstærke hvalpens trang til at søge efter dig, når du er væk, hvilket er en opførsel, som er yderst ønsket udendørs, men aldeles uønsket under alene-hjemme træning.

Aflæs hvalpens signaler

Husk hele tiden, at det er dit ansvar at aflæse, hvornår din hvalp er klar til de forskellige aktiviteter i løbet af en dag. Har den f.eks. lige sovet, skal den ud og lege og på toilettet. Har den omvendt lige været ude og lege med naboens hund, vil du med stor sandsynlighed have succes med at lade den slappe af i hvalpegården.

Hundehvalpe om natten

Den første nat med din hund anbefaler jeg dig at sætte alarmer, hver trejde til fjerde time, hvor du står op, og tager hvalpen uden for på toilettet for at vedligeholde renlighedstræningen om natten. 

Jo mere hvalpen går på toilettet indendørs, jo mere vane vil det blive og omvendt med udendørs. Derfor er det i din største interesse, at få hvalpen ud så meget som muligt.

Når du står op med din hvalp, skal du ikke tænde for meget lys eller lave for meget larm. Igen, skal du vise vejen med den opførsel du ønsker, at hvalpen skal udvise. Om natten vil du ikke have, at den står op og leger, spiser eller larmer. Derfor skal der være helt ro i dig, når du er ude med din hvalp om natten. Den skal bare på toilettet og så ind og sove igen.

Sid gerne ved din hvalps sovested med en rolig hånd nede hos den, til den naturligt falder i søvn igen. Dette kan, de første nætter, tage alt fra to minutter til en time, men giv ikke op.

Konsekvente regler og rytme giver god nattesøvn

Husk, jo mere du holder rytmen og reglerne konsekvente, jo nemmere vil det være for din hund at aflæse, hvad det er, du vil have den til. Hvalpen falder i søvn på et tidspunkt, bliv hos den til den gør, og forlad den da, som du har øvet med den i løbet af dagen og fortsat skal øve med den de næste mange måneder.

Det kan være en udmattende proces for os der sætter stor pris på vores nattesøvn, men det er en langt bedre investering, at lægge energi i nat-træningen den første uge, end at give op og lade det trække ud over flere måneder eller år. 

Dette gælder for alle aspekter af din nye hvalps opdragelse. 

3. Efter en uges tid

Når der er gået en uge, vil din hvalp være tryg nok, til at du så småt kan tage tilbage på arbejde. 

Dette betyder dog ikke at du kan være væk fra den i 8 timer - langt fra. Alene hjemme-træning er en gradvis proces og det er vigtigt at du og dine venner og familie lægger en plan for, hvornår der er nogen der kan se til hvalpen i løbet af dagen og sørge for at den rytme og rutine der er blevet etableret, bliver opretholdt.

I denne del af forløbet er det også vigtigt at sige, at der ikke er noget med en hvalp der er en lineær kurve. Det der virkede rigtig godt, kan virke mindre godt den næste dag, men jo mere du holder fast i rytmen og reglerne for, hvad der er tilladt opførsel i de forskellige rum i huset og udendørs, jo hurtigere vil din hvalp fange, hvad det er du vil have den til.

Hundehvalpe, motion og gåture

Hvalpe går ikke rigtig tur de første måneder af deres liv. Det kan tage lang tid før de begynder at sætte pris på ”bare at gå”. 

Der skal hellere ske noget sjovt eller være et område med nye dufte de kan udforske i deres eget tempo. De har dog stadig massere energi i deres vågne timer og det kræver derfor en mere kreativ tilgang, for at få denne energi brugt.

Læs også: TEST DIG SELV - Hvor meget ved du om hunde og motion?

Hvalpe og leg

I forbindelse med leg og aktivering er det rigtig vigtigt at huske, hvordan hunde leger frem for hvordan mennesker leger. Det sker meget ofte at vi mennesker synes det er super sjovt at løbe rundt og lade hvalpen jagte os eller et stykke legetøj, men så snart vi stopper med at løbe og den bider os i anklerne er det pludselig meget mindre sjovt for os. 

Ligesom alle andre råd i denne artikel, opfordrer jeg jer som ejere, til at tænke et skridt længere end hvalpen og eventuelle børn i huset hele tiden, for at undgå at skælde hvalpen ud for noget den ikke kan gøre for. Hjælp børnene til at forstå, at det ikke er smart, at de lader hvalpen jagte dem. For når den ”fanger” dem, vil den rent instinktivt få lyst til at bide/nappe dem. Det gør hvalpe med næsten alt der bevæger sig og specielt når de skifter tænder.

Hvalpe og hvalpetænder

Hvalpe skifter deres mælketænder ud med permanente/voksen tænder, når de er mellem fire til seks måneder og ligesom hos børn, er dette en længere proces, der klør, dunker og irriterer. Dette giver kun hvalpen endnu mere lyst til at bide og gnave i ting for at få det til at holde op.

Bed i stedet dine børn, om at indgå i lege, der er trygge og sikre for alle parter. Her snakker jeg om at kaste et stykke legetøj væk fra dem selv eller at lave mental aktivitet med hunden, hvor de gemmer godbidder under ting eller lærer dem sit, dæk, kom mv.

Som hundeejer er det vigtigt at læse de forskellige situationer og sørge for, at din hunds oplevelse de første måneder bliver gjort overvejende positiv. Du skal sørge for, at den befinder sig i situationer, hvor det er tilladt at udvise den opførsel der falder den naturligt omkring mennesker og dyr, som kan være en del af denne opførsel uden at blive overvældet eller komme til skade.

Dette er de vigtigste første skridt til din hunds videre opdragelse.

4. Efter ca. 14 dage

Efter 14 dage burde din hund være klar til at komme mere ud i omverdenen. De første to uger foregår det meste af dens aktiviteter i eller lige rundt om huset, og med mennesker som er en del af dens nye flok. 

Denne ro er meget vigtig for at give hunden den selvtillid der skal til, for at bevæge sig ud i mindre trygge situationer fremover.

Husk hvalpens vacciner 

Husk at være opmærksom på, at din hund skal have de passende vacciner, flåt/tæge behandlinger etc. Inden du lader den omgås fremmede hunde.

Alt afhængig af den individuelle hunds fremgang kan du nu begynde at prøve at gå en rigtig tur med din hund, at tage den i hundepark og at tage den med hjem til venner og familie på besøg.

Du er nu klar til at gå videre til den næste fase i din hunds opdragelse som din og din families ledsager.

Sådan opdrager og træner du din hvalp

At opdrage en hvalp til at indrette sig efter vores hverdag er ikke altid en dans på roser. Meget sjældent faktisk. Ordet opdragelse indebærer faktisk alt hvad du lærer din hund er rigtig og forkert. Om det er at sove et bestemt sted, at gå på en bestemt måde i snor eller at lave tricks på kommandoer.

Når man starter opdragelse af sin hund, er der nogle metoder, der virker en del hurtigere end andre. 

Et eksempel: Hvalpen bider i skoene

Vil man f.eks. gerne opdrage sin hund til ikke at bide i sko, kan man komme hurtigere frem til dette, ved at fjerne skoene fra hundens daglige omgang og i stedet præsentere den for en masse legetøj. 

Derefter kan man bruge skoene i to til fem minutters træningspas, hvor man lærer den, at den bliver rost med godbidder eller legetøj for ikke at røre skoene, ligegyldigt hvor meget de danser foran næsen på den. Efter et træningspas, fjernes skoene igen helt, indtil man er sikker på at hunden under træning har forstået at den ikke må røre ved sko. 

Derefter kan man sætte den nye opdragelse på prøve, ved at lade et par sko stå og sige “ikke røre” eller “nej” eller en anden kommando der signalere at hvalpen skal træde væk fra skoen og så se hvordan det går. Derefter kan man begynde at smide sine sko i entreen igen, og regne med, at hunden ikke tager dem. 

Den bedste hundetræning og opdragelse

Positiv opdragelse som i ovenstående eksempel, hvor man roser hunden for at lade skoen være, er langt mere effektivt, end at skælde hunden ud for at tage fat i skoen. 

Desuden kan negativ opdragelse, eller straf baseret opdragelse afholde hunden fra at ville tage ting i munden foran dig i fremtiden, som den gerne må tage, f.eks. legetøj, bolde, sjove objekter du prøver at lære den, at den skal hente, mv. 

Prøv derfor altid at gøre det så nemt for din hund som muligt, ved at tage dig tid til at kommunikere til den, hvad det er du gerne vil have at den skal gøre, allerede længe før at den kan komme til at gøre det forkert. 

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der har udfordringer med kræsenhed ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE