GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Josefine Rasmussen 
22. Apr, 2020
7 Min. Læsning

Hvorfor knurrer min hund og 

hvordan stopper jeg det? 

HUNDEADFÆRD

Som hundeejer har du sikkert oplevet, at din hund er begyndt at knurre. Men hvorfor gør din hund nu det? Hvordan bør du tage hånd om det som hundeejer? Er det overhovedet en grund til bekymring? Find ud af det i denne artikel, hvor vi giver svar på alle de spørgsmål, du altid har haft om knurren. 

Knurren er en form for kommunikation, hunden bruger, fordi den ikke kan fortælle dig eller andre hunde med ord, at den er utilpas, nervøs eller vred. De fleste hunde tyer til kropssprog først, og hvis det ikke bliver opfattet, hvad de prøver at fortælle, vil de typisk sætte lyd på, for at forstærke beskeden. 

Hvorfor knurrer hunden af ejeren?

De mest almindelige grunde til, at en hund begynder at knurre, er ejerfornemmelse over mad, legetøj eller territorium. Og årsagerne er normalt aggression eller frygt. Det er altså vigtigt, at du er forsigtig i situationer, hvor din hund knurrer, da det er en advarsel om, at du eller andre har overtrådt dens grænser, eller at noget er galt.

Nogle hunde knurrer også under leg, enten med dig eller med andre hunde. Dette er meget normalt. Her skal man som ejer lære at læse situationen og hundens kropssprog, så man kan gribe ind, hvis det udvikler sig til mere end bare leg, og aggression og frustration tager over.  

Læs også: Hvad betyder din hunds opførsel? 

Hvorfor udviser min hund territorial adfærd?

Hvis du engang imellem har overtrådt din hunds grænser, uden at den har forstået, at det ikke var en grænse, den skulle have lov til at sætte, kan den begynde at blive frustreret. Frustrationen, vreden og dens forsvarszone vil efterhånden, som den oplever at den ikke bliver respekteret, blive større og større. Den begynder måske at holde øje med, hvornår nogen nærmer sig dens madskål, dens legetøj eller dens ejer, og adfærden kan meget nemt udvikle sig herfra, til at den vogter større områder af huset, sengen, haven mv. 

Dette er ikke ideelt, da det kan ende med, at hunden overtager hele hjemmet, og at I skal gå på æggeskaller omkring den for ikke at gøre den vred. 

Hunde er meget forskellige, når det kommer til ejerfornemmelse over ting, der har en særlig værdi for dem. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan din hund har det. Med dette før du begynder træning, der skal lære den at dele, så du ikke risikere at gå forkert eller for hurtigt frem, og ender med at komme til skade.

Naturlig adfærd

Hunde har fra naturens side et stærkt instinkt, der fortæller dem, at de skal holde fast på deres ting, og ikke mindst deres mad, så de ikke mister dem til andre i flokken.

Det er dog også meget naturligt for hunde at dele med deres leder. Dette betyder, at din hund til tider godt må svare igen, hvis andre fremmede hunde tager dens ting, hvis de er yngre eller bare længere nede i hierarkiet end den selv. Men sådan skal det absolut ikke være med mennesker, som hunden skal lære, altid er over den i rang.

Det er dig og din familie, der er hundens leder. Det betyder, at alt, hvad den “ejer”, teknisk set er jeres. Dette betyder, at hvis du på et tidspunkt ønsker at få det tilbage, skal hunden lade dig tage, hvad end det er, den har i munden. Dette ville hunde i naturen gøre for deres leder, hvis de blev bedt om det. 

Læs også: Min hund gør

Dette betyder ikke, at man må irritere sin hund hvert øjeblik, og hive den i ørene og tage mad ud af munden på den konstant. Men det betyder, at man skal kunne gå hen og bede om at få et kødben eller en bold tilbage, og at hunden her skal lystre. Dette er ikke kun en god ting at lære din hund, så den ikke overtager huset, men også for dens egen sikkerhed, hvis den skulle få fat i noget, der ikke er hensigtsmæssigt for den at spise. 

Her vil jeg dog fremhæve, at der er to forskellige metoder til at opnå denne indlæring, alt afhængig af om du har en ny hvalp eller en ældre hund, der allerede har udviklet aggressionsproblemer. Dette er ekstremt vigtigt!

Hvordan lærer jeg min hvalp at dele med mig?

Når man anskaffer sig en hvalp, har man den luksus, at man i høj grad kan forme den, før at den tilegner sig diverse uhensigtsmæssige reaktionsmønstre. Det er her hundeejerens ansvar at tage sig tid til at lære hunden, hvordan den skal begå sig i situationer, hvor den meget gerne vil beholde noget, du beder den om at aflevere. 

Lær din hvalp at give slip

Nogle af de første ting, du skal lære din nye hvalp, er at give slip på ting. Dette kan du gøre ved at præsentere den for noget, den hellere vil have, f.eks. en godbid eller et stykke kød, og vente på, den slipper legetøjet for at få kødet. I det øjeblik den slipper legetøjet, kan du give den et klik (med en klikker) eller en verbal markør som “JA!”, og derefter give den kødet. 

Få derefter hvalpen interesseret i legetøjet igen, præsentér den for kødet, og gentag belønningen, når den har sluppet legetøjet. Dette skal gentages mange gange (20-30 gange), før du begynder at give den en kommando i forbindelse med, at den slipper. Her skal du nemlig være ret sikker på, at hunden gør det, du gerne vil have, 9-10 gange. Så kommandoen får den reaktion fra hunden, vi ønsker. Til sidst vil du kunne fjerne kødet fra ligningen og bede din hund om at slippe, hvad end den har i munden, og forvente, at den spytter det ud. 

Brug aldrig “slip”-kommandoen i forbindelse med, at du skælder hunden ud. Det er en kæmpe misforståelse. Slip er det, vi gerne vil have, hunden skal gøre, og derfor er det noget, vi skal belønne og rose, uanset om det er en sok eller en dyr taske, den har taget. 

I kombination med dette skal vi derfor lære hunden at lade nogle ting være frem for andre. 

Læs også: Sådan får du det meste ud af at være hvalpeejer

Lær din hvalp at lade ting være

At lade ting være betyder i denne sammenhæng, at hvalpen gerne må gå hen og snuse til ting og undersøge dem, men at den ikke må tage ejerskab over det eller putte det i munden. 

Dette er ekstremt nyttigt og vigtigt at lære sin hund, da man her kan forhindre hvalpen i at spise cigaretskodder eller pizzastykker, der ligger på fortovet, og samtidig undgå at få spist alle sine sko og puder i hjemmet. 

Træningen til dette er relativt simpel. Du lægger en ting foran hunden, som den gerne vil have, træder ind foran det objekt eller læner din krop ind over det, hvis det er en mindre hund, og du sidder med den på gulvet. Samtidig siger du en høj lyd, som for eksempel “arh arh”. Alternativt kan du bruge et klap. Så vil du se din hvalp bakke af eller stoppe op og kigge på dig. Dette skal du rose den for. Undgå i denne forbindelse at bruge “nej”, da tanken er, at denne opførsel skal have en anden kommando, når hunden har forstået, hvad det er, den skal. 

Gentag denne øvelse mange gange med forskellige objekter. Når hvalpen har lært at lade objekterne være, når de ligger stille, giver du det derefter en kommando, som f.eks. “lad det være” eller “rør ikke”. Prøv derefter at bevæge dem lidt rundt og gentag, at hunden skal lade dem være. Træn dette med så mange objekter og madvarer som muligt, så du i enhver situation kan bede din hund om at lade ting ligge og tage et skridt tilbage. 

Med disse to kommandoer vil du i høj grad kunne undgå, at din hund tager ejerskab over ting i hjemmet, når den bliver lidt ældre. 

Hvordan lærer jeg min voksne, aggressive hund at dele med mig?

Hvis du har en hund, der allerede har udviklet aggression i forbindelse med ejerskab over forskellige objekter i og udenfor huset, skal du gå en smule anderledes frem, for at du sikrer dig, at du ikke overtræder din hunds grænser i så høj en grad, at den tyer til at bide ud efter dig. 

Læs også: Er din hund ked af det?

Start langsomt ud

Start et sted, hvor der ikke er nogle problemer overhovedet. Det kan måske være, at dit barn eller du aer din hund, når den ligger i sofaen, eller på et tidspunkt, hvor den selv er kommet hen og har søgt opmærksomhed. Ros hunden for at tage imod berøring ved at give den en godbid. 

Begynd derefter langsomt selv at opsøge hunden og ros den, hver gang at du går tæt forbi den og giver den en form for berøring. På dette tidspunkt i træningen er det vigtigt, at din hund ikke har noget at vogte, så det bliver en positiv øvelse. 

Vis din hund, hvor den er i hierarkiet

Du skal vise din hund, at du er leder i situationer, der ikke har noget med dens territoriale adfærd at gøre. Hunden vil nemt fange dette, hvis du er konsekvent og fast i dine signaler. Måder hvorpå, du kan gøre dette, er: 

  • Spis selv før du giver din hund mad
  • Gå altid først ud ad døren
  • Begynd at træne, så din hund kan følge dine anvisninger for at få belønning
  • Smid hunden ned fra sofaen og ud af soveværelset
  • Gå aldrig uden om din hund, når den ligger og sover. Lad som om, den ikke er der, og gå “igennem” den, så den er tvunget til at flytte sig for dig. OBS! Med dette ikke sagt, at du skal vække din hund hele tiden. 

Hvis du implementerer disse ting i din hverdag, vil du typisk helt automatisk opleve at din hund bliver meget mere lyttende og mindre bestemmende i sin adfærd. 

Fjern legetøjet, når hunden er færdig med det

Hvis du konsekvent fjerner legetøjet og opbevarer det et sted, hvor hunden ikke selv kan få adgang til det, kan du være den, der introducerer legetøjet for den hver dag. Bed gerne din hund om at gøre noget for dig, f.eks. sidde pænt, og så kan den få sit legetøj. Det viser hunden, at det er dig, der styrer det med legetøjet, uden at du endnu behøver at tage det fra den direkte. 

Start “slip”-træning med bytte bytte købmand

Når du er mere komfortabel omkring at gå hen til din hund og at træne lydighed med den i andre situationer, kan du begynde at træne med den i situationer, hvor den har taget noget, du nu gerne vil have igen. Start med et stykke legetøj, som er nyt, og derfor ikke har en kæmpe værdi for din hund. Lav præcis samme øvelse som beskrevet til hvalpe ovenfor. 

Læs altid alle din hunds signaler i de forskellige situationer. Se på kropssprog, situation, lyde mv. Lad være med at være dumdristig i situationer, hvor din hund føler sig presset, da det kan ende galt. Gå i stedet strategisk til værks med træningen, og lær din hund at dele med dig ud fra belønningsbaseret træning frem for straf. Straf og aggressiv adfærd fra din side vil kun lede til mere frustration hos din hund. 

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe andre hundeejere ved at dele artiklen her:

Relaterede artikler

Sundt og nærende: Kend ingredienserne i din hunds hundefoder
Sundt og nærende: Kend ingredienserne i din hunds hundefoder
Læs med i denne artikel, hvor samtlige af vores nøje udvalgte ingredienser vil blive beskrevet og forklaret, så du kan f
Læs mere
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunden carnivore eller omnivore? Dette er et længere diskuteret emne, som der er mange delte meninger om. Carnivore e
Læs mere
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE