GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Josefine Rasmussen 
13. marts, 2020
10 min. læsning

Min hund gør - hvorfor gør hunde?

HUNDEADFÆRD

Når vores firbenede venner gør, kan det være ekstremt generende for os. Det kan føles endeløst, og meget frustrerende både for dig og dine naboer

Årsagen til at en hund begynder at gå, kan være mange. Det være være når, når den hører lyde udenfor, når det ringer på døren, eller blot når den savner opmærksomhed

Det bedste vi kan gøre er at forsøge at forstå, hvorfor vores hund gør, og hvordan vi kan afhjælpe det.  

Hundens måde at kommunikere på

Hunde opretholder den sociale struktur ved hjælp af to former for kommunikation: stemme og kropssprog. Hunde er meget kærlige, loyale og hengivne til deres flok. Det viser de ved at slikke på snuder/næser, snuse og gnubbe sig op af flokmedlemmer, samt sænke hovedet og logre roligt og bredt med halen. 

Hundes ordforråd omfatter piven, bjæffen, klagende lyde, gøen, knurren og hylen.

Hunde formår at kommunikere mere end vi kan forestille os. De kommunikerer eksempelvis meget med kropssproget, som består af: ansigtsmimik, kropsholdning, haleføring og bevægelser med ørene. 

I en vild hunde- eller ulveflok, vil der være kontant afregning overfor alfaparret for at trodse deres anvisninger, ikke med vold, men med magt. 

Hunde gør for at få opmærksomhed

Hos os mennesker er sagen lidt anderledes. Vi menneskeliggøre ofte vores hunde, og prøver at overføre vores egen kommunikation til dem. Et eksempel kan være, at vi skælder hunden ud, og siger “Fido ti stille!”, når den gør når det ringer på døren. 

- Men det forstår hunden ikke! 

Det eneste hunden opfatter er, at den får opmærksomhed og opbakning, imens den er i gang med at gø. Chancen for at hunden vil gentage sin opførsel næste gang, er derfor høj.

Næsten al gøen er tillært gøenDet vil sige, at det er en opførsel, der er blevet forstærket og fremprovokeret af mennesker. Dette kan være sket allerede fra når hunden er 3-4 uger gammel, og den første gang opdager, at den får opmærksomhed, når den gør. 

Læs også: Lær din hund at være alene hjemme

Hvad gør jeg, når min hund gør ved døren?

Brug dit kropssprog og ingen lyd

En "afstraffelse" som din hund ville forstå med det samme vil være at stille dig ind foran hunden, bakke den ind i et andet lokale, ved brug af din krop, bøje dig ind over den, og lægge en hånd på dens nakke med et let tryk nedad.

Ingen lyd, ingen råben, ingen slåen, ikke hiven eller trækken, vil fungere så godt, som det her.

At nusse hunden, at tage den op, eller holde den tilbage vil blive betragtet som opmærksomhed, og vil kun bekræfte og forstærke hunden i sit gøen. Det samme gælder, hvis dine gæster samtidig hilser på din hund, og lader hunden hoppe op af dem.

Træn øjenkontakt med din hund, og få dens opmærksomhed

Øjenkontakt vil hjælpe dig til at få afbrudt den tilstand, som din hund kommer i, når den begynder at gø. 

Hvis din hund gør og du kan sige “kig på mig” og få øjenkontakt med din hund, vil den begynde at læse din adfærd, og reagere på den, frem for at forblive i den opridsede situation, som den står i.

Hvis du har kontakt til din hund, kan du give den signaler, der afhjælper situationen, i stedet for at forværre den, ved at råbe og skrige. 

Ved et kort signal som et fløjt eller et “kig på mig” kan man få et øjebliks øjenkontakt og stilhed, som man kan belønne. Dette vil fortælle din hund, at det er den adfærd, der er rigtig at udvise i situationen.

HUSK
Lyd (især høj lyd) kan virke meget ophidsende for din hund. Få derfor øjenkontakt med hunden, så den kan læse dine signaler. 

Et eksempel: Der kommer gæster og hunden gør

Vær altid et skridt foran din hund. Hvis din hund altid gør, når der kommer gæster, så forbered dig på, at du skal have kontakt til din hund med en godbid, et legetøj, eller en fløjte, når de kommer. 

Inden hunden begynder at gø, tager du "ejerskab over hoveddøren". Det vil sige, at du ikke lader din hund stå og hoppe op ad døren. Få din hund mindst et par meter væk.  

Fortæl dine gæster, at de må ringe eller banke på, og så vente til døren åbner. Når det ringer eller banker på døren, vil din hund højest sandsynligt komme op i gear og fare frem. 

Det er ikke her, at du åbner døren. 

Du beder dine gæster om at vente, og bruger denne tid på at markere over for hunden, at dette ikke er noget, som den skal tage stilling til. Den skal bakke væk og forholde sig i ro inden døren bliver åbnet. 

Læs også: Lær at forstå din hunds opførsel

Trin for trin: Sådan gør du

 • Markér arealet rundt om døren. Dette er dit område og ikke din hunds
 • Få nogen til at ringe på døren
 • Få din hund til at bakke væk fra døren, ved at gå bestemt mod den
 • Vent til din hund lytter til din anvisning
 • Bed hunden om at blive
 • Gå mod døren, sæt hånden på håndtaget, og gå tilbage og ros din hund
 • Giv igen hund en "bliv-kommando", og gå tilbage til døren på ny. Denne gang tager du i håndtaget trækker det ned, og går igen tilbage til din hund og roser den
 • Giv kommandoen “bliv” endnu engang, og gå denne gang tilbage, og åbn døren
 • Gå tilbage og ros din hund for at blive endnu engang
 • Giv kommandoen “bliv” endnu engang og gå denne gang tilbage og hils på dine gæster og lad dem træde inden for
 • Hunden skal derefter blive liggende eller siddende bag en, hvis grænse du har trukket, mens gæsterne kommer til hunden, frem for omvendt
 • Tillad aldrig din hund, at fare frem mod gæster i huset eller mod døren generelt 

HUSK

Al hundetræning handler om at bryde en længere situation op i små bidder, så hunden til sidst kan sætte det sammen og forstå, hvad du forventer af den i en given situation. 

Hvad gør jeg, hvis min hund ikke vil lytte?

Hvis hunden ikke gør, som du beder den om, skal du tage et skridt tilbage i processen. 

Bak den længere væk, og træn yderligerekontakt kommandoer med den, så den holder fokus på dig. Husk at ros hunden hver gang den tier stille, og hver gang den bliver siddende. 

Brug gerne en klikker, så du kan rose de øjeblikke, der er stilhed og lydighed, hvis der er langt imellem disse til at starte med. 

Og ja, det kræver stor tålmodighed og stringents. Jo flere gange din hund har fået lov til at slippe afsted med at gø inden døren går op, jo flere gentagelser af den ønskede opførsel vil det kræve. 

Læs også: Sådan træner du din hund med en klikker

Kommuniker kort og præcist med din hund

Sørg for at holde kommandoer korte, kontante og ensformige, når du træner ny adfærd med din hund. Hunde forstår ikke lange sætninger, og vores skiftende toneleje kan give stor forvirring. 

Fløjt, klik, korte kommandoer og kropssprog giver den mest effektive form for kommunikation mellem hund og ejer. 

Hvad gør jeg, hvis min hund gør om natten? 

Hvis din hund gør om natten, er det muligvis et tegn på, at den er rastløs grundet manglende motivering og motion, eller at den har set eller hørt noget udenfor, som den synes den skal advare dig om.

Hunde er aktive, sociale og intelligente væsener, og dette betyder, at du skal opfylde deres krav om mental og fysisk stimulering, deres behov for kærlighed.

Hunden gør, fordi den har set eller hørt noget udenfor

Bloker din hund fra hvor den står og gør, og bak den væk fra området, så den forstår, at den ikke skal holde øje og alarmere ved at gø.

Begræns hundens udsyn

Hvis det er muligt at lukke en dør mellem hunden og lavthængende vinduer, kan dette være en god ide. 

Hunde er ofte vågne med jævne mellemrum om natten og hvis de kan komme til at kigge ud, kan der være mange ting, som de mener, at du også skal se eller høre.

Brug dit kropsprog - ikke din stemme

Gå hen til din hund, og bak den tilbage, for at vise at du ikke er der for at give opmærksomhed eller omsorg, men for at markere dig. Vent på et øjebliks stilhed, og ros dette STORT

Tal aldrig til din hund, specielt ikke om natten. Dette giver hunden et signal om at det er okay at søge opmærksomhed fra dig om natten, og vil kun gøre problemet værre. Ignorer så meget opførsel som muligt, og brug dit kropssprog til at signalere til din hund, hvor den må være og ikke må være om natten. 

Min hund gør, fordi den vil have opmærksomhed 

Der må aldrig gives opmærksomhed til en hund der gør for at få kontakt. Hvis du giver kontakten, forbinder hunden hurtigt at gø med at få dit fulde fokus. 

Nye hundeejere gør sig selv en bjørnetjeneste ved at lærer ens hvalpe, at hvis den larmer, så kommer skynder vi os hen, og får kontakt til den. 

Gør i stedet det omvendte. Søg væk fra hunden, hvis den larmer uden at få kontakt til den, og opsøg hunden, når den er rolig, og har en ønsket opførsel. 

Hvis hvalpen piver og gør fordi den er utryg og ikke for opmærksomhed, så stil dig ved den med ryggen til og lad den søge ind mellem dine ben og dufte dig, uden at kigge på den eller tage aktiv kontakt, indtil den er faldet til ro.  

Læs også: Sådan træner du din hundehvalp

Findes der hunderacer, der ikke gør?

Som sagt, kan der være mange årsager til, at din hund begynder at gø på en overdreven og konstant måde. 

Det kan være at den er stresset, meget entusiastisk, keder sig, er frustreret, understimuleret, nervøs og usikker osv.

Store hunde kan ofte gø MINDRE end små hunde, fordi de i færre tilfælde føler sig udsatte, truede eller stressede; hvor små hunde kan opleve verden som meget overvældende, hvis ikke man guider dem sikkert og trygt igennem. Balance og et fast lederskab er altså det bedste råd man kan give til folk der leder efter en hund der ikke gør. 

Der er dog nogle racer, som genetisk set er mindre disponerede til at gø end andre. Her kommer 3 hunderacer, som grundet deres natur og nedarvede egenskaber ikke gør ret meget

                 


Basenji

Den relativt ukendte race Basenji er en lille afrikansk race, der oprindeligt blev brugt til jagt af mindre vildt, som fx. kaniner. Den lever stadig i Afrika, som halvt vild, men er også en højt elsket familiehund i store dele af verden

Basenjien er meget selvstændig af natur, og kan ikke gø. Når den gør, kommer der kun en hæs jodlen ud, som kan lyde meget underholdende. Basenjien er livlig og meget intelligent, så den skal aktiveres godt af sin familie, men er en dejlig kompagnon uden stemme, der ikke har noget imod lidt alenetid. 

Fransk Bulldog

Den franske bulldog er en lille hund, med en stor personlighed og stammer originalt fra England, hvor den blev avlet og brugt som familiehund og selskabshund. 

Man har derfor siden før industrialiseringen avlet racen baseret på dens egenskaber som ledsager til mennesket, og det har givet racen en meget social natur. Frenchien er en yderst stabil og næsten naiv og lalleglad ledsager, der ikke lader sig slå ud af særlig meget. Den er ikke avlet til at arbejde eller beskytte, og ser derfor heller ikke grund til at verbalisere sig ret meget. Den har dog et udpræget behov for selskab, så den skal ikke være for meget alene.

Shar Pei

En Shar Pei er en loyal og rolig hunderace, som er tæt knyttet til sin familie og reserveret over for hunde og andre mennesker. Den har en udtryksfuld ophøjethed i sin væremåde, og hviler meget i sig selv. Skønt at den er blevet brugt som vagthund ved paladser i Kina, er dette en race der ikke gør ret meget og er utrolig nem at gøre stueren. Vær dog opmærksom på at denne race har brug for megen socialisering og en autoritær hundeejer som kan håndtere det selvstændige og stædige sind. 

Står du og overvejer hvilken hund der passer til dig?

Husk at sæt dig godt ind i racerne, opdrætterne, den enkelte hvalps karakteristika og dens fulde behov, før du vælger dit nye familiemedlem. Lad altid din træning og din kontakt til din hund være afgørende, frem for hvad du tror du får, baseret på et raceportræt. Din hund bliver, hvad du gør den til.

Læs også: De bedste hunderacer til børn

Relaterede artikler

Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE