GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Josefine Rasmussen 
21. Feb, 2020
12 Min. Læsning

Hvorfor er hundetræning så vigtigt?

HUNDEADFÆRD

Som hundeejer, synes du nok at det er hyggeligt at træne din hund, og at lære nye ting sammen. Men du burde vide, at hundetræning ikke bare vejen til at få din hund til at adlyde dig. Det er vejen til at få din hund til at tænke på dig som leder, at få brugt dens energi, at give den et arbejde og en mening, og at få et helt ubrydeligt bånd. 

Ved at træne din hund aktivt, vil du få en lang række af fantastiske fordele...:

...en veltrænet hund vil være nem at motionere 

...den vil være nem at have med rundt offentlige steder 

...den vil være nem at lade være alene

...den vil være nem at få passet

...den vil være nem at have omkring børn og andre hunde 

...og den vil give dig så meget kærlighed at du ikke kunne drømme om det.

Fra straf til motivation

Hundetræning var i mange år en disciplin der gik ud på at hunden hurtigst muligt skulle lære at makke ret for at undgå en hård fysisk straf fra sin ejer. Det var ikke unormalt at lære hunden at sidde, ved at hive dens hale ned, samtidig med at trykke dens hoved opad for at “vise” hunden hvad den skulle gøre eller at få den til at gå pænt i snor ved at sætte en kæde om halsen på den og flå den tilbage hver gang den hev for meget.

Lederskab blev ligestillet med ren og skær magt og straf. Den der kunne slå hårdest eller dominere den anden mest, var den der vandt lederskabet. Langt hen ad vejen var dette også de principper der reflekterede den opfattelse vi havde af lederskab blandt os mennesker. Der var alt for meget pisk og knap så meget gulerod. Disse hårde trænings princippet eksisterer stadig rundt omkring, men udbredelsen af motivation og positive hundetræning principper har været enorm inden for de sidste 15-20 år

I dag er mange hundetrænere heldigvis af den opfattelse, at man både kommer meget længere og meget hurtigere frem ved at skabe gensidig kommunikation mellem hund og ejer. Det handler om at få et partnerskab op og køre ved at lære hunden hvad det er vi gerne vil have den til at gøre, når vi siger forskellige ord til den. Selve motivationen til at arbejde for os, eller for at få en bold eller en godbid ligger allerede i hunden. Vores opgave er lære dem at det kan betale sig at gøre hvad vi beder om fordi så får de det de gerne vil have, frem for, at hvis de ikke gør det, så vanker der. Forskellen er altafgørende. 

Klikker-træning

Klikkertræning eller markør træning er, efter min mening, den mest effektive måde at etablere god kommunikation mellem hund og ejer på

Klikkertræning er helt basalt en metode der giver adgang til et meget præcist og stabilt tegn for at hunden gør det rigtige. 

En klikker kan ramme det splitsekund hvor hunden løfter poten, eller når den med næsen rører ved en genstand, hvor imod et ord, sætning, eller en godbid rammer upræcist og kan give anledning til forvirring og en længere indlæringsproces.

Det er simpelthen helt umuligt at give en godbid lige det sekund hunden gør den rigtige bevægelse. Man skal huske på at det sjældent er en eller to gange man skal ramme, men op imod 20-30 gange man skal ramme præcist før hunden har forstået øvelsen, her er en klikker eller en kort verbal markør guld værd. 

Hvordan starter man træning med klikker?

Du kan starte klikker træning allerede den første dag, du får din hundehvalp hjem. Hvalpe specielt, kan blive meget distraheret af lyde og tonefald og bevægelser, så en klikker kan hjælpe enormt med at skabe ro og fokus igennem de første mange basale øvelser. Dermed, danner den også grundlaget for et effektivt fremtidigt samarbejde. 

Du kan med fordel anvende din hvalps første måltider til at starte klikkertræningen. De første mange sessioner går nemlig ud på at give klikket en værdi for din hund. Den skal altså lære at sætte lyden af et klik sammen med en belønning. Det gøres meget simpelt ved at klikke og give en godbid, klikke og give en godbid, osv. Du skal gøre dette mindst 50-100 gange og være helt sikker på at din hund kigger op på dig efter en godbid hver gang den hører et klik før du går videre til næste skridt.

Øvelser og bestemt adfærd

Næste skridt er at få koblet det positive klik på en bestemt adfærd. Du kan f.eks. få din hund til at sidde ved at løfte hånden med godbidden opad lige foran dens øjne og hvis den ikke allerede sidder så kør hånden lidt frem hen over dens hoved. For at kunne holde øje med godbidden uden at vælte, vil det være meget naturligt for din hund at sætte sig ned i stedet. I det sekund hunden sidder, klikker du og giver en godbid. 

Du behøver ingen anden lyd eller udråb, for du har allerede bygget den værdi du behøver ind i klikket. Husk det - unødige udråb kan få din hund ud af fokus og lede tankerne ind på leg, hvilket gør yderligere repetitioner meget svære og samtidig fortæller din hund at hver gang den har gjort det du beder den skal den blive overivrig og hoppe rundt af glæde. 

Verbal markør frem for klikker

Anvender man klikker træning har man ét signal for hvornår hunden gør noget korrekt og anvender man en verbal markør har man mulighed for at lære hunden flere forskellige markører for forskellige ting. 

Et eksempel kunne være at jeg beder min hund om at sætte sig ned, giver den et klik og derefter en godbid. Hunden vil rejse sig når den er færdig med sin øvelse. 

Bruger jeg derimod en verbal markør, kan jeg anvende “JA!” når hunden er færdig med en øvelse, og derefter må den komme og få sin belønning. Samtidig, kan man også bruge ord som f.eks. “dygtig” når den er i gang med en øvelse hvis den gør det helt rigtigt, men samtidig IKKE må gå ud af position eller skal forvente at der kommer en kommando oveni den første. 

Her kunne et eksempel være, at jeg beder hunden om at sætte sig ned, siger “dygtig”, og giver den en godbid. Derefter, skal hunden blive i position. Så træder jeg væk fra hunden, siger “bliv” og derefter “dygtig” igen. Hunden ved at den gør det rigtigt, men bliver stadig siddende. Jeg beder den måske om at lægge sig ned til sidst. Derefter slutter jeg øvelsen, og råber “JA!”. Hunden springer derefter ud af position, og løber hen til mig for at få en godbid. 

Variationen af de to belønnings markører er rigtig nyttige når man prøver at lære sin hund nye og mere avancerede kommandoer eller serier af tricks, men det er helt op til dig, hvad du føler dig mest komfortabel med, og i øvrigt hvor ambitiøs du er med din træning. 

"Nej" skal efterfølges af alternativ adfærd

Er du ny i lydighedstræning, eller har du en hvalp er det yderst vigtigt at du benytter din nye kommunikationsvej til at hjælpe din hund til at forstå hvad det er den skal, når den kommer i tvivl. Gør det så let som overhovedet muligt for din hund at få succes og ros i lang tid før du begynder at forvente noget som helst af den. 

Med dette menes at, hvis du kommer ind til nogle venner og gerne vil have at din hund lægger sig ned eller bliver i et bestemt rum, så brug lidt tid på at vise den, at det er den adfærd du ønsker fra den, og ros den for at lytte. Rejser den sig op efter 5-10 minutter fordi noget andet er mere spændende, så giv den et kort "Nej", eller din markør for at det den gør ikke er korrekt, og vis den så igen hvad det er du ønsker at den skal gøre som et bedre alternativ. 

Et nej eller en korrektion, skal altid følges op med et forslag til en adfærd der kan give et positivt respons. Står din hund og gnaver i sofaen, så er det fint at sige nej, men så står den bare der og glor over de gennemtyggede sofapuder eller bliver trykket over at have fået en reprimande. Her skal du altid være proaktiv i din træning, finde din klikker og dine godbidder og kalde på din hund, bede den om at sætte eller lægge sig, klikke den og rose den, så den slutter kommunikationen med dig af på en positiv måde. Dette vil også hurtigt lære din hund, at det meget bedre kan betale sig, at komme hen og lægge sig ved dine fødder end at tygge i sofapuderne. 

Benyt tilbud om hvalpetræning og hundetræning

Hold til hvalpetræning og hundetræning kan give rigtig meget, hvis man er i gang med at lære at kommunikere med sin hund. Derudover er holdtræning en rigtig god måde, at socialisere sin hund og sig selv med andre der er i samme båd. 

Din hvalp kan lege med andre uvorne hvalpe og du kan snakke med andre hvalpeejere der med sikkerhed oplever mange af de samme udfordringer som dig, både når de er til træning og i hjemmet.

Der er mange udfordringer med en lille ny hvalp og den største fejl man kan begå som ejer, er at tro at hunden kan noget som helst i forvejen. Jo flere ting man gennemgår og gør øvelser ud af, jo bedre kommunikation vil man have til sin hund når situationen viser sig i virkeligheden. 

Har du fået en hvalp? Så læs med her, hvis du vil høre hvordan du kommer godt i gang som hvalpeejer:

TIPS TIL HVALPEEJERE

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der har udfordringer med opførsel og hundetræning ved, at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Hunde er det, man kalder fakultative carnivore. Det betyder, at de er designet til leve på en diæt, der primært består a
Læs mere
Hvad er min hunds idealvægt?
Hvad er min hunds idealvægt?
Når du bestiller hundefoder fra Vuffeli, har vi brug for nogle essentielle og basale informationer på din hund. Herefter
Læs mere
Kan min hund tåle skaldyr?
Kan min hund tåle skaldyr?
Aftenens menu står på skaldyr. Det kan være jomfruhummer, blåmuslinger eller rejer. Spørgsmålet er nu, om det er sikkert
Læs mere
Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi?
Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi?
Allergi hos hunde er et problem, som mange hundeejere kender til. Dog er der også mange hundeejere der mener at deres hu
Læs mere
Er din hund overvægtig? Sådan tjekker du din hunds kropstilstand
Er din hund overvægtig? Sådan tjekker du din hunds kropstilstand
Overvægt hos hunde er uden tvivl en af de største helbreds- og livskvalitetsnedsættende udfordringer for danske hundeeje
Læs mere