Forside » Hundeadfærd » Min hvalp bider i alt – Hvordan stopper jeg hvalpebideriet?

Min hvalp bider i alt – Hvordan stopper jeg hvalpebideriet?

Golden retriever hvalpen Baloo og hans Vuffeli-foderVuffeli hundeblog

Hvis du er den heldige ejer af en hundehvalp, kan du garanteret skrive under på, at selvom dens tænder er små, så er de sylespidse. Det gør ondt, når hvalpen bider i dig, og det kan være svært at bevare roen. Her finder du gode råd til livet med en hundehvalp. Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan håndtere hvalpebideriet.

Hvorfor bider hvalpe?

Hvalpebideri er først og fremmest en naturlig adfærd. Hvalpe lærer verden at kende ved at samle ting op, smage på dem og tygge i dem. Modsat børn har hvalpe ikke hænder og fingre at sanse med, og derfor bruger de i stedet tænderne til at undersøge deres omgivelser. 

En anden årsag, som typisk medvirker til øget hvalpebideri er tandskifte. Hvalpe skifter deres mælketænder ud med permanente tænder omkring 4-6-månedersalderen. Og det kan resultere i kløen og dunken og en større trang til at bide og gnave i noget.

Læs også: Når hvalpen skifter tænder

Golden retriever hvalp ved navn BalouVuffeli hundeblog

Der kan også være mange andre årsager til, at hvalpe bider.

  • Hvalpebideri ses typisk også i situationer, hvor hvalpen er overtræt og overstimuleret. Et klassisk eksempel er, at du og din familie sætter jer i sofaen om aftenen, popcornene er serveret, og I er klar til at se en god film. Jeres hvalp er blevet godt aktiveret i løbet af dagen, og I forventer, at den lægger sig til at sove. Men jeres hvalp har derimod helt andre planer og begynder at bide i bukseben, sofa, fødder og alt andet, den kan få fat i
  • Hvalpebideri ses også typisk i leg, hvor hvalpen bliver gejlet op, og legen pludselig eskalerer og udvikler sig til, at din hvalp bider i dig frem for sit legetøj
  • Hvalpebideri kan også være et tegn på, at din hvalp keder sig og ønsker opmærksomhed

Det kan være svært at ignorere en hvalp, som har sat sine spidse tænder i dig eller noget omkring jer. Din hvalp finder måske ud af, at det resulterer i din opmærksomhed, og derfor kan bideri hurtigt blive en opmærksomhedskrævende adfærd. Husk på, både negativ og positiv opmærksomhed er opmærksomhed.

border collie hvalp klør sig bag øretVuffeli hundeblog

Min hvalp bider i mig

Der er flere forskellige metoder, du kan benytte, hvis din hvalp begynder at bide ud efter dig.

1. Giv lyd

En vigtig færdighed, som alle hvalpe skal lære, er det man kalder bidehæmning. Det vil sige, at hvalpen lærer, hvor hårdt det er acceptabelt at bide andre individer – både to- og firbenede.

Denne lektie starter allerede i kuldet, hvor både hvalpens mor og kuldsøskende kommunikerer til hvalpen, når den bider for hårdt ved eksempelvis at give et hyl fra sig. Det kan du som ejer efterligne ved selv at give et lille hyl eller sige av, når din hvalp bider i dig. Nogle hvalpe vil slippe med det samme og kigge forundret op på dig. Andre hvalpe vil først reagere, når du kombinerer dit hyl med at gå væk fra hvalpen, efter du har givet lyd.

2. Distrahér

Et andet værktøj, som du kan benytte dig af, er distraktion. Hvalpe bliver let distraherede – særligt af ting, som bevæger sig og siger lyde. Så hvis din hvalp sætter sine tænder i din hånd, så grib et stykke legetøj med den anden hånd, og gør legetøjet levende og spændende. Så snart din hvalp skifter din hånd ud med legetøjet, så husk at rose den og belønne den med leg. 

3. Ignorér

Selvom hvalpebideri kan være enormt frustrerende og til tider smertefuldt, så kommer man ikke langt med skældud og fysiske korrektioner – tværtimod kan man blot komme til at gøre problemet værre. Prøv at holde hovedet koldt, og hvis det ikke er muligt i den givne situation, så er det langt bedre, at du bevæger dig væk fra situationen for eksempel bag et børnegitter. 

Hvis din hvalp bider i ting, den ikke må

For at lære sin hvalp at lade være med at sætte tænderne i alverdens ting og sager, kan det være rigtig nyttigt at lære den at give slip på kommando. “Giv slip”-færdigheden er et godt redskab, som du kan bruge, når din hvalp har sat tænderne i noget farligt eller er stukket af med din strømpe eller børnenes yndlingsbamse.

En sjov og effektiv måde at træne ”giv slip” på er legen ”dead or alive”.

  1. Find to identiske stykker legetøj frem, og tag et stykke legetøj i hver hånd
  2. Byd din hvalp op til leg ved at bevæge det ene legetøj på jorden, sådan at din hvalp skal jage det. Det andet legetøj holdes helt stille
  3. Leg en god trækkeleg med din hvalp. Husk at afstemme dit træk, så det passer til den styrke, din hvalp trækker med, for at undgå for voldsom leg. Sæt dig gerne ned på din hvalps niveau, så du undgår at trække dens hoved opad
  4. Hold nu det legetøj, som har været aktivt helt stille, så det bliver kedeligt. Nu bevæger du det andet legetøj, således at din hvalp slipper det første stykke legetøj for at komme over til det aktive legetøj
  5. Dette gentages flere gange, indtil din hvalp hurtigt giver slip på det ”døde” legetøj. Du kan begynde at sætte signalet ”giv slip” på, så snart du ved, at din hvalp med garanti slipper det døde legetøj, når det andet legetøj kommer til live

Du kan også lære din hvalp et “stop-signal”. Et “ah-ah” hvor hvalpen lærer, at den skal stoppe med det som den har gang i. Men husk, når man beder sin hvalp stoppe med en adfærd, så er det altid bedst at give den et bedre alternativ – for eksempel i form af en lækker godbid eller et attraktivt stykke legetøj.

Opdragelse af hundehvalp – Tips og tricks | VuffeliVuffeli hundeblog

Prøv altid at tænke ét skridt foran hvalpen og forebyg uønsket adfærd. Fjern alle den ting, som ikke må tygges i, fra hvalpehøjde, og læg i stedet for hvalpesikkert legetøj, som gerne må gnaves i. Det er langt mere effektivt at belønne din hvalp for at bide i sit legetøj fremfor at skælde den ud for at gnave i din sko. 

Læs også: Ny hundehvalp – forberedelse og opdragelse

Forebyg og tænk et skridt foran

Som med alt andet adfærd er det langt mere effektivt at forebygge uønsket adfærd fremfor at skulle håndtere adfærden, når den er opstået. Hvis din hvalps bideri har taget overhånd, så overvej, om der er særlige tidspunkter eller situationer, hvor bideriet er værst.

Er det for eksempel altid, når I har gæster på besøg? Om aftenen? Eller når I har været ude at køre bil? Jo bedre du forstår din hvalp, og hvorfor den reagerer, som den gør, jo bedre kan du hjælpe den og forebygge den uønskede adfærd. Hvis din hvalp eksempelvis altid bider i gæsterne, når de kommer ind af døren, kan du med fordel give din hvalp et aktivitetslegetøj fyldt med lækkerier, når gæsterne ankommer.

Sørg også for at planlægge ro og hvile for din hvalp i løbet af dagen, så den har mulighed for at fordøje dagens indtryk. Og tænk også over ikke at overstimulere din hvalp med en masse nye indtryk hver dag. En tommelfingerregel kan være kun at gøre en socialiseringsting pr. dag. En dag kan i køre bil, en anden dag kan I tage i hundeskov og en tredje lege med en anden hund. 

Tip:
Voldsom biden i dig eller ting kan også være tegn på et decideret adfærdsproblem, særligt hvis din hund er voksen. Hvis du mistænker dette, så tag fat i en uddannet adfærdsrådgiver, som kan lægge en individuel træningsplan for dig og din hund

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *