GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Josefine Rasmussen 
9.  Marts 2020 
12 Min. Læsning

Hvad gør jeg, hvis min hund er ked af det?

HUNDEADFÆRD

Der kan være mange årsager til at din hund er ulykkelig eller ked af det og der er tillige mange adfærdsmønstre der giver tegn til dig om, at din hund ikke er helt i balance. Som hundeejer kan det være svært at kende den specifikke årsag/årsager til din hunds skiftende adfærd eller den nedtrykthed du ser hos den. Du bør derfor altid rådføre dig med en dyrlæge eller en ekspert for at finde ud af om der er noget behandlingskrævende galt med din hund. 

Hvordan kan jeg hjælpe, når min hund piver?

Hunde kan pive af mange forskellige årsager, de kan både pive når de er ude af sig selv af lykke, når de er kede af at du går, når de er klar over at de har gjort noget galt og underkaster sig, når de har brug for opmærksomhed, når de er bange eller når de er i fysiske smerter.  

Hunde imellem er der stor forskel på hvordan den piven lyder og dermed hvordan den bliver opfanget i den anden ende. Når man er mennesker, er der mange af lydene man for det første slet ikke kan høre og for det andet ikke ved hvad betyder. Derfor kan det være rigtig svært at bestemme hvorfor din hund piver og hvad du derfor kan gøre for at afhjælpe dette. Det kan det være hjælpsomt for os mennesker at lære at læse situationen, lydene og hundens kropssprog, så vi kan bedømme situationen bedre. 

Min hund piver, når den ser mig

Nogle hunde piver for at vise at de er under deres alfa i hierarkiet. Det er en måde for din hund at fortælle dig at den indfinder sig under dig eller et andet individ i flokken, og ikke er ude på at udfordre denne på nogen måde. 

Det kan opleves meget voldsomt, at hunden kaster sig ned på ryggen, smider halen ind mellem benene, kigger ned i jorden, og piver voldsomt når du kommer hjem, men det er fra et flok perspektiv blot et tegn på at den ikke vil udfordre sin alfa. Har man en meget underdanig hund, er det vigtigt at man ikke yderligere konfrontere hunden og udviser for meget dominerende adfærd, dette kan gøre hunden angst og stresset. 

Min hund piver om natten

Der er flere grunde til at din hund begynder at pive eller blive rastløs om natten. Den mest almindelige grund til at hunde vågner om natten, er at de ikke kan holde sig og altså skal ud på toilettet. Dernæst kommer ting som opmærksomhed, mangel på motion og mental stimulering, utryghed, rastløshed eller sygdom, som årsager til at din hund får en urolig nat. 

Min hund piver, når den møder nye mennesker og dyr

Mange vil også opleve at deres hund kan begynde at pive af glæde eller forventningens glæde, når de ser en hund eller et menneske de rigtig gerne vil snakke med for enden af vejen.

Denne form for piven er fordi den er ivrig og glad, og gerne vil hilse. Her vil man typisk se at der er en mere markant trækken hen imod situationen og at hundens hale logre højt og hurtigt i brede strøg, frem for meget lavt og hurtigt, i korte ryk, som beskrevet ovenfor. 

Min hund piver for at få opmærksomhed fra mig

Hunde er flokdyr og derfor har de veludviklede sociale egenskaber og behov. Dette betyder at de har brug for opmærksomhed. De har brug for nærkontakt, kommunikation, tryghed og kærlighed og det får de fra deres menneskeflok. 

Når hunden oplever, at den kan kigge på dig og pive og få opmærksomhed, vil den fortsætte denne opførsel for at søge kontakt. Får den opmærksomhed når den hopper op, vil den prøve dette igen, får den opmærksomhed når den gør, vil den benytte den taktik igen osv. 

Derfor er det super vigtigt, når det kommer til opmærksomhed at du sørger for at give din hund det den har behov for, så du med god samvittighed kan sætte grænser for den igen, så den ikke ender med at sidde og gø og pive af dig og dine gæster hele aftenen.

Opmærksomhed for din hund, betyder ikke at du kommer hjem og lægger dig direkte i sofaen efter en lang arbejdsdag og så forventer at din hund bare skal lægge sig og vente noget mere på at få din opmærksomhed. Det betyder at du interagerer med den i form af leg, træning, gåture, kæl mv. 

Sørg for at overveje om du kan forpligte dig til, at give din hund den fornødne opmærksomhed hver eneste dag, eller kan sørge for at andre kan hjælpe dig med det, inden du anskaffer dig en. En hund kræver at man ofrer nogle timer på sofaen, når man er allermest træt og det regner og blæser udenfor, for nogle timer udenfor i dens selskab.

Min hund er angst og piver hele tiden

Nogle hunde har tendens til at blive ængstelige når de bliver sat i nye situationer eller når de lever en livsstil med meget stress og jag i hverdagen. Hvis denne ængstelighed for lov at hobe sig op kan det resultere i en rigtig ulykkelig og uforudsigelig hund. 

HUSK
Nervøse hunde er ofte dem der tyer til aggression eller tvangslignende adfærd fordi de ikke kan kontrollere deres reaktioner mod specifikke omgivelser. Derfor er de ofte de farligste hunde at have med at gøre. 

Angstrelateret piven, vil ofte være mere manisk og højtlydende end de tidligere nævnte situationer, nogle gange er det mere som et skrig. Du vil måske også opleve at din hund strinter, stønner, savler, rejser børster og har meget stive og hurtige bevægelser, eller bliver destruktiv.

Det er meget vigtigt at være opmærksom på en ængstelig piven og identificere og løse problemet når det opstår. Har man en hund der er bange for trafikken, skal man ikke undgå trafik resten af dens liv, men i stedet genintroducere biler og trafikanter, som en positiv oplevelse og lære hunden på ny hvad det betyder. 

Det samme gør sig gældende hvis hunden er bange for andre hunde, lyde, mennesker eller at være alene. Gå ikke væk fra situationen, men gå i stedet langsomt mod den og lad det gå op for hunden at der ikke er noget at være bange for så det ikke eskalerer yderligere. 

Min hund piver, fordi den har ondt

I andre tilfælde kan hundens piven skyldes at den har fysisk ondt. Det kan være den har fået en splint eller et glasskår i foden, at den har noget der gemmer sig under pelsen, at den er blevet stukket af et dyr, at den har kolik eller ondt i maven. Alle disse ting kan også udløse en piven. Hvis du oplever en markant ændring i din hunds opførsel, som følge af en pludselig begivenhed eller noget du observere i konsekvent over nogle dage, så tag altid fat i en dyrlæge, hvis ikke årsagen er åbenlys og kan afhjælpes af ejer selv. 

Hvad kan jeg gøre når min hund angriber andre hunde?

“Alle hunderacer, uden undtagelse kan lære korrekt adfærd.” 

Det første som er vigtigt at få fastslået under dette afsnit er, at ingen hunde er født aggressive. Nogle hunde er stærkere og mere dominante end andre og har derfor en lavere tolerance overfor specifikke situationer eller individer, men alle hunderacer, uden undtagelse kan lære “korrekt” adfærd. Årsagen til aggressivitet ligger i det miljø hunden er opvokset i og der hviler derfor et stort ansvar på os hundeejeres skuldre, når vi siger ja til at stå for en lille ny hvalps opdragelse. De fleste hundeejere handler i god tro og med kærligheden siddende helt uden på tøjet så hvordan kan de ende med en aggressiv hund i huset? 

Misforstået kærlighed mellem hund og menneske

Mange mennesker er under den opfattelse at deres hund skal behandles, som de selv ønsker at behandles, eller som de ville behandle deres lille barn. Menneskeliggørelse af hunden er en af de hyppigste årsager til uhensigtsmæssig adfærd hos hunde. 

Vi ønsker, at den ved at vi elsker den og ved at den har det godt hos os, men hvad vi glemmer er, at hunden ikke har den helt samme opfattelse af hvad et godt liv består af. 

Hunden stammer fra ulven, og er ligesom denne, meget socialt anlagt. Derfor trives den godt i familiestrukturen vi har blandt os mennesker, fordi det ligger naturligt for den at færdes i en flok, hvor man skal samarbejde og kommunikere. 

Når vi tager en hund til os og prøver, at give den et liv i vores verden er det vigtigt at vi holder os for øje, hvad den kommer fra og dermed hvad dens instinkter dikterer, er dens ideelle liv. 

Hvordan gør jeg min hund glad? 

En hund har brug for en meget konsekvent og ligetil kommunikation. Her adskiller hunden sig i høj grad fra mennesket, som gerne vil diskutere tingene og pakke dem ind, så der ikke er nogen der bliver såret. Det forstår hunden simpelthen ikke. Den bliver kun forvirret og usikker af at tingene ændre sig fra dag til dag. Man gør altså sin hund en bjørnetjeneste, hvis man lader den hoppe op i sofaen når det kun er familien der er hjemme, men skælder ud så snart at der er folk på besøg, eller at man engang imellem giver mad ved bordet, men skælder ud når der bliver tigget efter mere dagen efter. 

Vil man forkæle sin hund, skal man lade den løbe rundt i skovbunden og snuse til alle de spændende dufte der gemmer sig, eller aktivere den med sjove lege og aktiviteter, man kan lave hund og menneske sammen, så den kan få lov til at gøre noget for dig som du bliver glad for. 

HUSK

En glad hund har et arbejde, en aktiv livsstil, spiser en strømlinet sund kost og får meget konsekvente retningslinjer, så den ved lige præcis hvor og hvordan den skal forholde sig i så mange forskellige situationer som muligt.

Din hund har det rigtig fint med at være lavest i hierarkiet, hvis den har en leder der udfylder sin rolle. Hvis ikke, tager den din plads uden at have nogen ide om hvordan den skal begå sig i vores verden. 

Hvorfor bliver hunde aggressive? 

Hunde bliver ikke pludselig aggressive fra den ene dag til den anden. Aggressivitet, usikkerhed og angst, skabes gennem gentagne negative oplevelser, med mindre vi snakker om et reelt traume eller alvorlig sygdom. 

Agressivitet er ofte forårsaget af en af følgende situationer:

  • Selvforsvar: Din hund føler sig fastlås i en ubehaglig situation
  • Beskyttelse: Din hund tror at familiemedlemmer er truet og skal beskyttes.
  • Konkurrence: Din hund har en stærk tilknytning til et objekt, en person, eller mad, som den vil afgrænse og afholde fra andre individer omkring den.

Din hund knurrer af andre hunde når I går tur

Knurren er fra din hunds side blot endnu en social adfærd, den bruger til at kommunikere sine tanker til dig eller til andre mennesker og dyr den møder på sin vej. Der er mange faktorer der påvirker din hunds adfærd og aggressivitet, og knurren kan derfor være affødt af genetik, hormoner, sociale udviklingsperioder, stress, frygt, dårlig selvtillid eller traumer. 

Knurren skal typisk ses som en advarsel til andre hunde eller mennesker om at hvis ikke de bakker af, så kan de risikere at det eskalere yderligere. Hunde imellem er knurren en meget almindelig social adfærd, der er med til at fastholde den fornødne respekt i flokken. Blandt mennesker opfattes det oftest som et kæmpe problem, da vi ikke kan leve med dyr der kan risikere at påfører os eller andre fysisk skade. 

Hunde som er godt socialiseret fra en tidlig alder med både mennesker og dyr, har lært at forstå hinandens sprog. Det vil sige at de med tiden udvikler både respekt for andres kropssprog samt forstår hvordan de skal signalere til andre hvad det er de tænker. 

Lærer de ikke dette i en tidlig alder kan det være skræmmende for dem at møde nye individer, fordi de ikke kan læse deres intentioner. 

Usikkerhed er den primære grund til aggressivitet

Jo mere bange en hund er, jo oftere vil man se at den begynder at blive udadreagerende. Dette kan ses ved gøen, truende kropssprog, som rejste hår, stiv og stillestående krop eller faren frem og tilbage i snoren. Hunde med stor usikkerhed vil ofte have trang til at løbe væk fra situationen og snoren kan derfor være en direkte linje til aggression, fordi den usikre hund føler sig fanget i en ubehagelig situation. Når du som ejer oplever at din hund knurrer af andre hunde eller udviser anden truende adfærd, kan det gøre dig bange. Det mærker din hund med det samme og dette eskalere kun situationen yderligere. 

Hvad skal du gøre når din hund udviser aggressivitet?

Det mest afgørende i situationen er at du afspejler den følelse, du gerne vil have at din hund skal føle. Du skal altså ikke blive opkørt, angst eller belønne den i den givne situation. Men tværtimod, bruge dit kropssprog eller din styrke til roligt, men bestemt at afskærme den fra situationen. Dernæst skal du bede den om at kigge op på dig, så den kan mærke din energi og lære af denne.

HUSK

Hvis du bliver bange og tager fat i din hund og et skingert toneleje siger, “rolig, rolig”, så kan hunden meget hurtigt komme til at opfatte det komme enten ros for den skete handling eller en bekræftelse på at der var noget farligt i situationen. 

En fast korrektion og afledning af hundens opmærksomhed er derfor det bedste du kan gøre. Din hund skal kunne stole på din reaktion og din dømmekraft i intense situationer og din hund opfatter en leder, som en der kan bevare overblikket og holde situationen under kontrol. Hvis din hund, udover at være utryg i situationen, skal forsvare og beskytte dig, kan det gå hen og blive til angreb og bid.

Træning i lydighed og lederskab

Hvis du har oplevet en situation, hvor din hund har tyet til aggressiv adfærd og du har svært ved at overskue hvordan du skal få kontrollen tilbage over dens reaktionsmønster i specifikke situationer, kan det klart anbefales at hive fat i en professionel træner, med erfaring på området.

Knurren og aggressivitet er ikke noget man skal lade stå på for længe og det er bestemt heller ikke et område hvor man skal eksperimentere. Husk din egen og din families sikkerhed først.

Træning kan hjælpe dig til at styrke kommunikationen mellem dig og din hund, samt styrke din hunds selvtillid og generelle velvære. Klikkertræning eller anden positiv træning er noget af det bedste du kan gøre for en utryg, usikker eller aggressiv hund og dig selv. 

Læs eventuelt vores andre artikler om hunde og hvalpetræning for at få flere gode tips til hvordan du kommer igang eller opsøg en professionel træner i dit nærområde. 

LÆS OM HUNDEADFÆRD

Hvordan undgår jeg, at min hund bliver bange for alt? 

Nogle vil opleve at deres hund er meget påpasselig og nervøs i mødet med nye situationer, lyde, mennesker og dyr. Disse hundeejere skal være utroligt opmærksomme på hvordan de begår sig med deres hund når de tager den med ud på eventyr. Lyde, dufte, mennesker, dyr, postkasser, biler, døre osv. Kan være ting der pludselig går hen og bliver opfattet som skræmmende og utrygt for din hund. Husk at du aldrig skal negligere at din hund er bange, men i stedet acceptere det og bruge tid på at sætte dig i din hunds sted og hjælpe den til at forstå at der ikke er noget at være bange for. 

Nye oplevelser kan være utroligt overvældende for hunde det er der flere grunde til: 

  • Din hund har aldrig stået i den pågældende situation før og er heller ikke blevet socialiseret i lignende situationer. 
  • Din hund har tidligere haft en dårlig oplevelse i pågældende situation
  • Din hund føler sig usikker på tilstanden af sin flok. Den har måske mistet et familiemedlem eller fået skæld ud for noget der har gjort den usikker. 

De ovennævnte punkter er noget du som ejer skal tænke over før du kan begynde at hjælpe din hund. Det er dit ansvar at socialisere din hund og introducere den for din verden i det tempo der passer din hund. 

Gode råd til en bange hund

Har du en nervøs hund, skal du som ejer sørge for altid at se frem i tiden og tænke på, hvordan du kan håndtere kommende situationer sammen med din hund så i begge to får en god oplevelse. Det vil sige, at hvis du ved at din hund skal med dig på bilferie snart, så start med at introducere hunden til at være i bilen med dig og eventuelt dine børn i en længere periode af gangen, mens den holder i indkørslen. 

Husk at rose din hund og udstråle så meget rolig og tryg energi som muligt hver gang du træner en ny ting med din hund. 

Skal den i bad efter en vandretur om søndagen, så brug fredag og lørdag på at stille den ud på badeværelset og tænde for vandet uden at den kommer i et egentligt bad. Tag næste gang og sæt den op i badekarret uden at tænde for vandet osv. 

HUSK

Langsom fremgang er det bedste råd. Bryd oplevelsen op i så mange bidder som overhovedet muligt, og vent til hunden bliver tryg ved det ene skridt før du tager det næste. At gør det sjovt for hunden at have kontakt til dig og lære nye ting. Ros, legetøj og godbidder kan få en hund til at rykke sig meget langt.

En hund skal have klar besked

Tænk altid på dit kropssprog, din tone og din egen energi. Hunde og dyr generelt er ekstremt hurtige til at opfange de energier de er omringet af. Derfor er det utrolig vigtigt at du taler i et neutralt toneleje overfor en nervøs hund. Når den gør noget rigtigt skal du ikke fare op i et lyst toneleje. Alt for meget energi, kan blive til nervøsitet, så hold det roligt og trygt. 

Dit kropssprog skal tillige være neutralt, roligt og i balance. Du skal sørge for ikke at bukke dig ind over din hund, da dette bliver aflæst som truende. Du skal ikke lave hurtige bevægelser eller bruge bevægelser der kommer ovenfra, da dette kan virke som chokerende og skræmmende for hunden. Tilnærm dig hunden fra siden (hånd mod snude og mund) og kør under øret og på siden af halsen.

Vigtigst af alt: hav det sjovt med din hund!

Husk at gøre det sjovt for hunden at have kontakt til dig og lære nye ting. Ros, legetøj og godbidder kan få en hund til at rykke sig meget langt!

Var vi med til at løse dit problem?

Hvis du kender nogle hundeejere med ligende udfordringer, kan du dele artiklen her:

Relaterede artikler

Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE