GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Josefine Rasmussen 
5. Nov, 2019
15 Min. Læsning

Sådan forbereder du bedst din hund på nytårsaften

HUNDEADFÆRD

Nytårsaften er oftest forbundet med en kæmpe fest for os mennesker. Hverken maden, musikken, snakken, humøret, bordbomberne eller fyrværkeriet kan blive højt nok. 

Det er dog meget sjældent at vi kan nyde denne fest med vores firbenede bedste venner, hvis ikke vi aktivt gør en indsats.  Det er vores job, at hjælpe dem til at forstå, at de er trygge og kan slappe af selvom deres instinkter fortæller dem, at de skal løbe så langt væk fra situationen som muligt.

Denne guide er til dig der gerne vil kunne nyde nytårsaften med din hund uden angst, piben, eller uheld på gulvet.

Dette kan du forberede inden nytår

Lydtræning - systematisk desensibilisering

Hvis du nogensinde har overvejet en adfærdsekspert, terapi eller hundepsykolog til din hund grundet dens angst for f.eks. trafik, græsslåmaskine, fyrværkeri eller lignede, så kunne dette her afsnit være værd at læse først.

Systematisk desensibilisering er en terapiform, der betyder, at man går systematisk til værks med det formål, at gøre sin hund mindre følsom over for særlige indtryk

Indtryk kan i den forbindelse være alt fra lyde, berøring, temperaturer eller andet, den potentielt kan udvikle angst overfor. Denne form for terapi er også hyppigt brugt blandt mennesker der lider af fobier.

Når det kommer til hunde og angst, skal man gå meget langsomt og systematisk til værks. Man kan ikke verbalt rationalisere med sin hund og forklare den, at den ikke skal være bange. Til børn ville man kunne sige “ det kan godt være det lyder som et skud, men det er ikke farligt”. Det kan du ikke sige til en hund, så hunden oplever det som en livsfarlig trussel hver gang der går fyrværkeri af, hvis den ikke har lært at ignorere dette.

Nogle hunde har vandt sig til uforudsete lyde meget tidligt i livet f.eks. Politihunde, jagthunde eller hunde der er vokset op i familier med mange små børn. Andre hunde har ikke været udsat for så meget støj i deres opvækst og deres naturlige instinkter om at reagere når en høj, uforudset og potentiel farlig lyd dukker op er derfor stadig i fin behold.

Det er altså ikke dig med den angste hund, der oplever noget unormalt, tværtimod. Det er meget naturligt for en hund at nervesystemet reagere på lyde, som specielt fyrværkeri. Fyrværkeri er ikke bare en lyd man skal forholde sig til. Det omfatter skarpt lys, en brændt lugt, flere forskellige høje, knitrende og susende lyde og et vibrerende underlag, da det foregår relativt tæt på jorden.

Havde det været i naturen, kunne det have betydet forskel mellem liv eller død for din hund, hvordan den reagere på lyde, som dem der kommer fra fyrværkeri og bordbomber.

Det er imidlertid slet ikke tilfældet for vores domesticerede venner, og det skal vi hjælpe dem til at forstå.

Lydtræning bør man starte allerede når hunden er meget ung. Dette gøres allerede typisk ubevidst i form af actionfilm og høje samtaler der kører i baggrunden mens hunden sover eller leger. Og der er faktisk ikke mere i det end det.

Lydtræning kan gøres ved at starte en optagelse af fyrværkeri eller bordbomber eller andet hunden er angst for. Start med at spil det lavt og ros hunden for at ligge ned eller ignorere lyden på anden måde. 

Her anbefaler jeg en klikker eller en anden markør for rigtig opførsel som f.eks. “JA!” eller “GODT!” osv. fordi din hund ved hjælp af klikkeren eller en meget simpel og stabil markør ved, at den har gjort noget rigtigt i det sekund den hører den pågældende markør, og kan derfor ikke forveksle rosen med, at du bare snakker pænt til den mens den ligger og slapper af. Dette kræver selvfølgelig at du har trænet med klikkeren eller en markør før.

Når din hund er blevet rost mange gange for at ligge og slappe af med lyden i baggrunden, kan du begynde at skrue op. Jo langsommere du går frem jo flere succesoplevelser vil din hund få med den pågældende lyd. 

Bryd eventuelt træningen op med andre lyde, hvor hunden skal udvise samme opførsel eller andre kommandoer, sådan at din hund ved, at den er i gang med at blive trænet til at forholde sig på en bestemt måde i en given situation.

Når din hund har vendet sig til lyden afspillet gentagne gange med et relativt højt lydniveau, kan du begynde at overraske den med lyden i og uden for hjemmet, og “sikre” den bestemte adfærd i forskellige situationer. Det kunne være når du var ude hos venner, at du bad din hund om at slappe af på et tæppe, og du så spillede et meget højt fyrværkeri klip under eller lige efter middagen (giv gerne en varsel til venner og familie først). 

Det kunne også være at du tabte en gryde på et stengulv eller der var et glas der splintrede pludseligt. Vær opmærksom på, at du stadig træner din hund og bliv ved med at brug din markør og belønning både under oplæring, når du sikre adfærden og når du rammer nytårsaften.

For kæledyr eller husdyr er der ingen grund til at løbe nogen steder hen, når en raket går af, faktisk nærmest tværtimod, så det er vigtigt at du som ejer tager ekstra forbehold for din hunds sikkerhed, specielt i dagene omkring nytår dette gælder ikke kun forberedelse i form af træning, men også forbehold på selve dagen.

Gå aldrig med din hund uden snor

Ligegyldigt hvor trænet din hund er i at gå på plads og komme, når du kalder, vil jeg stærkt anbefale dig, at have den i snor i dagene omkring nytår

Kommer der en uforudset lyd, kommer der et heksehyl imod den, eller ligger der noget skrald på gaden din hund synes den lige skal smage på, kan den ekstra sikkerhed der ligger i en snor gøre hele forskellen. 

Lad derfor være med at lade nytårsaften og dagene omkring være de dage hvor du skal vise, hvad din hund har lært til hundetræning. Det kan sagtens vente.

Gå med hunden væk fra villaveje og travle fyrværkeri pladser, og tag aldrig din hund med ud og fyr af

Der er ingen grund til at udsætte din hund for mere larm end hvad godt er. Hundes sanser er så meget bedre end menneskes, at det faktisk kan gøre direkte skade på din hunds øre at stå for tæt på fyrværkeriet. 

Derfor anbefaler jeg at tage din hund ud, gerne meget tidligt om morgenen i en evt. hundeskov eller andre grønne områder, hvor der ikke må fyres krudt af. Dette vil minimere larmen og de voldsomme indtryk så meget som muligt.

Sørg for at give din hund så megen motion og aktivitet som muligt fra morgenstunden, så den får nemmere ved at falde til ro når larmen starter, og undlad at hive den ud på gaden omkring midnat eller timerne op til, ligegyldigt om din hund er angst eller ej. 

Lad den hygge sig indendøre væk fra vinduer, med varme tæpper og et lækkert gnaveben i stedet. Hunde får, som sagt, ikke samme glæde af fyrværkeri som vi gør og det vil derfor kun give unødige indtryk til din hund at tage den med ud på gaden eller at holde den op til vinduet for at se med.

Undervurder ikke mentalt stimulering

Dette vil hverken være første eller sidste artikel, hvor jeg nævner at mental stimulering er altafgørende for din hunds velvære og sindstilstand. 

På dage hvor man ikke kan få sin hund udenfor, grundet vejret, egen sygdom, eller højtider som nytårsaften skal man sørge for, at stimulere hunden på anden måde end den fysiske. Dette kalder vi mental stimulering.

Udover at bidrage til at komme af med ophobet energi, giver mental træning dig og din hund et yderst undervurderet bånd. 

Det lærer din hund at kigge til dig, hvis den er usikker, at kopiere din adfærd, at stole på at det du viser den vil resultere i ros og andre positive ting f.eks. godbidder eller legetøj og meget mere.

De ovennævnte ting er alle ting der kan gavne en hund der er nervøs nytårsaften. Kigger din hund til dig i usikre situationer og har den lært at kopiere din adfærd, vil den højst sandsynligt falde til ro ved din side, hvis du forholder dig i ro og beder den om det. 

Dertil vil den vide af tidligere erfaring at hvis den forholder sig i ro er den tryg og får belønning af dig.

Medicin er også en mulighed

Er tiden knap eller er angsten så slem at du føler at din træning ikke skrider frem som den burde, så er der mange muligheder for at hjælpe på anden vis.

Første skridt kunne være at lave et dedikeret hundeområde et sted for hunden føler sig tryg. Giv hunden mulighed for at kunne pakke sig ind i tæpper eller gemme sig under puder eller bamser for at give den en følelse af tryghed. 

Dette er igen en naturlig reaktion og ikke noget man nødvendigvis skal ændre på. Det er bare vigtigt at man lytter til hunden og giver den det den har brug for, for at føle sig tryg samtidig med at man gør, hvad man kan i dagene op til for at vise den, at den ikke er i fare.

Dertil findes der utallige præparater der kan hjælpe på ængstelige hunde, herunder diffusere med lavendel og andre beroligende urter eller medicin der skal gives i kortere eller længere tid op til dagen, for at have den ønskede effekt. 

Spørg altid din dyrlæge til råds inden du begynder at give din hund medicin og giv den aldrig noget fra dit eget pilleskab, da dette kan være direkte farligt for din hund.

Held og lykke med træningen og rigtig godt nytår!

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der har udfordringer med fyrværkeri ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
De er smukke udenpå, men giftige indeni. Vuffeli giver dig i denne artikel en oversigt over hvilke populære planter, blo
Læs mere
Har min hund feber? Læs om symptomerne her! | Vuffeli
Har min hund feber? Læs om symptomerne her! | Vuffeli
Ligesom mennesker kan hunde også blive syge og få feber. Men hunde bliver ikke altid syge på samme måde, som vi gør. Det
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE