GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk
29. Nov, 2019
15 Min. Læsning

Guide til at fodre en sulten og aktiv hund

HUNDEFODER

Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end en normal familiehund.

Fie er en border collie på 4 år, der har en meget aktiv livsstil. Hendes hundemor er ude at gå med hende hver formiddag, hvor de kan gå op til 5 kilometer. Efter frokost, er hun ude at træne med sin hundefar, og de tilbringer en time ved agilitybanen. Om aftenen nyder Fie en hyggestund med familien, hvor der også bliver leget gemmeleg med børnene, eller måske er der andre udfordringer der sætter Fies hjerne på hårdt arbejde.

Man kan sige at Fies liv ikke ligefrem er afslappende, og hun er derfor også glad for foder. Men nogle gange synes Fies familie, at de kan blive ved med at fylde madskålen op, uden at hun bliver mæt. Det har selvfølgelig skabt bekymring for Fies mor og far, der ikke er helt sikre på, om Fie får den rigtige mængde, eller om hun bliver fodret med den rigtige hundemad, der kan sikre hendes næringsbehov.

Hvis du sidder derhjemme med en hund ligesom Fie, eller kan genkende nogle af bekymringerne som Fies ejere har, så må du endelig læse videre. I de følgende linjer vil du kunne finde ud af, om der er behov for at skifte din hunds madvaner, eller om du kan blive ved med at give den, det den får i forvejen.

Hvordan ved jeg, om min hund er specielt aktiv?

Det er meget svært at vurdere, hvor grænsen ligger mellem en hund der har en “normal” livsstil, og en hund der er specielt aktiv. Som udgangspunkt, er alle hunde ude at gå hver dag, og nogle gåture kan være hårdere end andre.

Når man taler om aktive hunde, er der specielt fokus på politihunde, jagthunde, og lignende. Men det kan godt være at du bare går højt op i at din hund skal have meget motion, eller at du selv er atlet og nyder at have din hund med på træning.

Det er dog vigtigt at huske, at en hund ikke kun bliver træt når den løber, men også når den bliver mentalt udfordret. Dvs. at aktiviteter ligesom mental hundetræning og lege som gemmeleg eller lignende, kan være med til at brænde kalorier.

Så, hvordan ved du om din hunds livsstil er aktiv nok til at skulle have en ny aktiv foderblanding? Prøv at tage stilling til de næste spørgsmål:

Hvor langt går du med din hund om dagen?

Hvis du beregner dine gåture i flere kilometer, og får hunden mere en 2 timers motion om dagen, kan det godt være at der kan være tale om en aktiv livsstil.

Går den med eller uden snor?

Hvis din hund kan gå uden snor i længere tid, så tyder det nok på, at den får lov til at brænde lidt ekstra af, i forhold til hunde der går i snor.

Hvor går du tur med din hund?

Er din hund med dig ude at løbe i skoven eller på stranden? Hvis turen foregår ude i naturen, kan du være sikker på, at der er mulighed for at få brugt noget energi.

Går din hund til agility eller træning?

En meget aktiv hund brænder en masse energi af under den slags aktiviteter.

Er din hunds hverdag baseret på en aktiv livsstil, eller er det kun i weekenden?

Hvis din hund har en livsstil der minder lidt om den vi lige har nævnt, men at det kun er en gang imellem eller i visse årstider, kan det være at du skal finde en eller anden form for balance.

Læs også: Derfor er hundetræning vigtigt

Hvad er en aktiv hund?

Som udgangspunkt kan vi sige at en meget aktiv hund har uanede mængder af energi. En daglig gåtur på over 2 timer er bare begyndelsen. En eller to gange ugentligt går hunden lange ture med et højt aktivitetsniveau. Husk at det ikke kun er fysiske opgaver der brænder kalorier, men også de psykiske. Hunde ligesom Fie, der leger eller bliver udfordret mentalt, kan godt blive trætte efter mange timers leg.

Inden du foretager dig ændringer mht. din hunds foder og tilbyder den foder med høj energidensitet, er det vigtigt at være sikker på at den tidligere beskrivelse passer så godt som muligt med din hunds hverdag.

Der er også racer, der har brug for meget energi

Det er også vigtigt at have styr på størrelse, muskelmasse, og race. Det er ikke en nem opgave at finde ud af hvor mange ekstra kalorier din hund skal have.

Det kan godt være at du går flere kilometer med din hund hver dag, eller at du bruger mange timer på agilitybanen, men at det alligevel ser ud som om, at din hund aldrig bliver træt. Det er derfor at man også skal være opmærksom på, at der er visse racer der har mere energi end andre.

For eksempel, hvis du har en dalmatiner, en border collie, eller en pitbull, kan du godt regne med at der er noget energi at brænde af. Men har du en grand danois, en engelsk bulldog, eller en shih tzu, kan det godt være, at de vælger at gå direkte i seng hvis I har valgt at gå en lille omvej under den sædvanlige gåtur.

Hvis du har en dalmatiner, en border collie, eller en pitbull, kan du godt regne med at din hund er aktiv

Som udgangspunkt, kan vi anbefale dig at sætte dig ind i, hvor meget motion din race har brug for, og sammenligne den med jeres daglige aktivitet. Passer det nogenlunde med hundens behov? Eller dyrker i langt mere motion end den forventede? Dette kan være en god indikator der kan fortælle dig, om du burde skifte til foder med højt energidensitet eller ej.

Læs også: Racer vi elsker hos Vuffeli

Du skal også tænke på, at selvom et menneske hurtigt kan blive træt af at løbe efter en frisbee, betyder det ikke at en hund gør. Faktisk, kræver det ikke så meget energi for en hund at motionere som det gør for os mennesker. En hunds muskler er meget anderledes end vores, og det kræver mere energi fra vores side at kunne følge deres rytme. 

Sidder du stadig og vurderer, om din hund er meget aktiv, eller om den bare får den motion, den skal have? Hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig. Du kan altid kontakte vores kundeservice og få hjælp ved at klikke på det følgende link: 

FÅ HJÆLP HER

Hvad skal en hund med et højt aktivitetsniveau spise?

Hvis du har fundet ud af, at din hund måske har en aktiv livsstil der kræver ekstra kalorier i madskålen, så tænker du nok over, hvordan foderplanen skal ændres.

En foderblanding til en normal familiehund indeholder mellem 15 og 18% fedt. En meget aktiv hund, der skal have aktivt foder, skal meget gerne have mere end dette (omkring 20%, eller mere). Det er dog vigtigt at hunden får mulighed for at nedbryde fedtet, da det ellers kan ende med fordøjelsesproblemer eller overvægt.

Det samme gælder protein. En meget aktiv hund skal helst have mere end 25% protein fra kød, for at kunne fastholde dens muskler.

Du skal også lade vær med at give din hund for mange godbidder. Hvis du efter en løbetur eller lignende kommer til at belønne den med lækkerier der indeholder meget fedt, kan du nemt komme til at fodre den med flere kalorier end dem der er blevet nedbrudt. Hvis du går op i hundetræning eller agility, burde du være opmærksom på, at det er vigtigt at du belønner din hund ved at klappe den, og kun giver den godbidder en gang imellem.

Du kan blive klogere på om din hund skal have aktiv foder, hvis du kigger på de følgende råd.

Din hund skal have regulært voksenfoder, hvis…

...du ikke synes den sulter.

Hvis din hund spiser op, og den ikke tigger efter måltidet, så ser det ud til, at du kan blive ved med at tilbyde den en regulær voksenkost.

...dens kropstilstand er som den skal være.

Hvis du har motioneret i længere tid, og du synes at dens krop har den rigtige form og størrelse, kan du næsten være helt sikker på, at den får det foder den skal have. Bliver den for tynd, skulle du måske overveje et andet foder eller en øget kalorietildeling til din hund. 

...den normalt er meget aktiv, men dens livsstil har ændret sig.

Hvis du har fået nyt job, slået din fod, eller været udsat for en eller anden årsag der har været med til at skrue ned for den tid du motionerer dagligt, kan du godt regne med at din hund også vil kunne mærke det. I de perioder hvor du ikke motionerer så meget, er det bedst at vende tilbage til det almindelige foder, så du er sikker på, at din hund ikke bliver overvægtig.

...det er vinter, og du ikke motionerer så meget.

Det er også typisk at man ikke motionerer så meget i vinterperioden som man gør resten af året. Så hvis du synes at I ikke er ude så ofte om vinteren, kan det godt være en god idé at overveje normalt hundemad i den periode.

Læs også: Gode hundeaktiviteter til det kolde vejr

...du kun motionerer rigtig meget en gang imellem.

Hvis du en gang hver 14 dage tager på den store gåtur, hvor din hund får motioneret ekstremt meget, er der ingen grund til at basere dens kost på foder med højt energidensitet, da det ikke giver nogen mening hvis det ikke er en del af hverdagen. Man kan sagtens skrue op for mængden de dage hvor man har motioneret specielt meget, men der er ingen grund til at ændre på kosten.

Din hund skal have en ny foderplan til aktive hunde, hvis…

...du synes dens livsstil slet ikke kan sammenlignes med den en normal familiehund har.

Motion, motion og motion. Det er det din hunds hverdag er baseret på, ikke? Så kan det godt være en god idé at finde foder med højt energidensitet til din hund.

...du har et par faste dage om ugen, hvor den arbejder virkelig hårdt.

Om I er ude at løbe marathon eller I giver den gas på agilitybanen i flere timer kan være lige meget: din hund bruger meget energi fast to dage om ugen. Det kan derfor være en god idé at have to forskellige foderblandinger stående hjemme: en du kan servere på de meget hårde dage, og en til den normale hverdag. Et andet alternativ kan være at blande dem, afhængigt af hvordan din hunds hverdag ser ud, eller tildele din hund flere kalorier de dage den er ekstra aktiv. Hvis du er i tvivl om du burde gøre dette, kan vi anbefale dig at kontakte en af vores fodereksperter hos Vuffeli.

FÅ HJÆLP HER

...din hund er på arbejde.

Hvis din hund har et arbejde som politihund, for eksempel, eller bruger dagen på at lave en aktivitet der kræver dens opmærksomhed, kan vi garantere dig for, at den bruger meget energi. Det er meget sikkert at sige, at den også skal have en anden slags foder. Dette gælder også jagthunde, der er meget fysisk aktive.

Er du stadig i tvivl?

Det er ekstremt kompliceret at vide hvor meget ekstra mad man skal give sin hund hvis den er meget aktiv, og det er heller ikke nemt at vurdere om den skal have en ny foderblanding. Man siger at ændringerne kan gå fra 5% ekstra mad i skålen til 25%. Så det er svært at komme med en regel der gælder alle hunde, da man skal tage stilling til, bl.a. størrelse, muskelmasse, og race. 

Hos Vuffeli kender vi meget til hunde med forskellige næringsbehov, så hvis du stadig er i tvivl om hvorvidt din hund er meget aktiv, eller om den bare får de gåture der lever op til det aktivitetsniveau den behøver, er du meget velkommen til at kontakte os.

Det bedste tilbud af aktivt foder til din hund

Hos Vuffeli kan vi lave en foderplan der passer til din hunds helt nøjagtige aktivitetsniveau, og kigge på den foderblanding den skal have, så den kan få en sund og nærende kost af den højeste kvalitet.

Hos Vuffeli tilbyder vi foder af den højeste kvalitet, der egner sig til hunde med et højt aktivitetsniveau. Du kan oprette dit abonnement online, og få leveret din første prøvepakke lige til døren ved at klikke på det følgende link:

BESTIL EN PRØVEPAKKE

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der har udfordringer med at finde ud af om deres hunde er meget aktive ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Hunde er det, man kalder fakultative carnivore. Det betyder, at de er designet til leve på en diæt, der primært består a
Læs mere
Hvad er min hunds idealvægt?
Hvad er min hunds idealvægt?
Når du bestiller hundefoder fra Vuffeli, har vi brug for nogle essentielle og basale informationer på din hund. Herefter
Læs mere
Kan min hund tåle skaldyr?
Kan min hund tåle skaldyr?
Aftenens menu står på skaldyr. Det kan være jomfruhummer, blåmuslinger eller rejer. Spørgsmålet er nu, om det er sikkert
Læs mere
Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi?
Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi?
Allergi hos hunde er et problem, som mange hundeejere kender til. Dog er der også mange hundeejere der mener at deres hu
Læs mere
Er din hund overvægtig? Sådan tjekker du din hunds kropstilstand
Er din hund overvægtig? Sådan tjekker du din hunds kropstilstand
Overvægt hos hunde er uden tvivl en af de største helbreds- og livskvalitetsnedsættende udfordringer for danske hundeeje
Læs mere
At neutralisere din hund: Det bør du vide før og efter
At neutralisere din hund: Det bør du vide før og efter
Har du overvejet at neutralisere din hund, men er bekymret for konsekvenserne af dette? Eller Har du netop fået din hund
Læs mere

comments