GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk
25. august, 2020 
7 min. læsning

Hvordan ved du, om din hund har feber?

HUNDEHELBRED

Tror du, at din hund er syg og har feber? Virker den varm med forhøjet kropstemperatur? I den følgende artikel vil Vuffeli give dig råd og vejledning, så du bedre og nemmere kan vurdere, om din hund er syg med feber. 

Ligesom mennesker kan hunde også blive syge og få feber. Men hunde bliver ikke altid syge på samme måde, som vi gør. Det kan derfor være meget svært at vurdere, om der er noget er galt med ens hund, og ikke mindst, hvad man bør gøre ved det. 

Vuffeli vil derfor i denne artikel give nogle gode råd omkring, hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at din hund har feber. 

Læs også: Sådan ved du, om din hund har det dårligt

Hundens normale temperatur

Det er ikke unormalt, at hunde bliver syge og får feber, men det kan være svært at vurdere symptomerne, da der kan være andre årsager til, at din hund får en højere kropstemperatur. 

Vær opmærksom på, at hundes normale kropstemperatur er højere end vores. Deres normale temperatur ligger mellem 37,5 og 39,2°C, og som oftest har små hunde en højere normaltemperatur end store. Du skal altså ikke blive bekymret, hvis din bedste ven virker lidt varmere end dig. Men hvilke typiske symptomer har feber så?

Symptomer på feber

For at vide om en hund har feber, er det vigtigt at forstå, hvad feber er. Feber er en stigning i kropstemperaturen, der blandt andet opstår på grund af infektioner med bakterier, virus eller parasitter. Feber er en vigtig forsvarsmekanisme for kroppens immunforsvar, og den bidrager til at bekæmpe de fjendtlige elementer, som angriber og invaderer hundens krop.

Hvis du mistænker, at din hund har feber, skal du overveje, om hunden viser andre tegn på, at den kunne være syg. Vær opmærksom på følgende:

 • Sløvhed
 • Mangel på appetit
 • Kuldegysninger / Hunden ryster
 • Halsen / Hurtig vejrtrækning 
 • Depression
 • Opkast
 • Diarré
 • Træthed
 • Vil ikke gå tur / lege
 • Sår
 • Hævelser i huden

Oplever du nogle af disse symptomer, anbefaler Vuffeli, at du kontakter en dyrlæge. Dyrlægen  vil som noget af det første måle din hunds temperatur, og bruge denne information til at vurdere hundens tilstand. Du kan også selv måle din hunds temperatur - men hvordan?

Mål hundens temperatur med et termometer

Du kan også selv måle din hunds temperatur, og hvilket vil gøre det nemmere for dyrlægen, over telefonen, at vurdere, om din hund skal tilses akut. 

Du har sandsynligvis hørt, at det er en god idé at mærke på hundens ører eller snude for at vurdere, om kropstemperaturen er for høj. Det kan også værem at du har hørt, at en tør hundesnude er tegn på feber. Varme ører og tørre snuder kan dog skyldes mange forskellige ting - og det er sjældent feber. 

Hos Vuffeli mener vi derfor, at den bedste måde at vurdere, om din hund har feber eller ej, er ved at tage dens kropstemperatur med et helt almindeligt termometer. 

Og ja, termometeret skal indsættes forsigtigt i hundens bagdel, som vil på et minut vil kunne fortælle dig hundens temperatur. 

Et hundetermometer er nemt at bruge, og det er endvidere meget præcist. Der er dog nogle få og essentielle ting, som du skal sikre dig, når du tager din hunds temperatur. Termometerets spids skal helt ind, da temperaturen yderst i anus er lavere end i resten af hunden. Derudover skal termometeret helst have kontakt med slimhinden, grundet temperaturen i afføring kan være lavere end ved slimhinden. 

HUSK
Har din hund netop motioneret, er temperturen med stor sandsynlighed højere temperatur end normalt. Det er derfor vigtigt, at du lige lader den slappe af, inden du måler dens temperatur.

Og! Har din hund netop givet den gas nede i parken, som den normalt gør, kan du være ret sikker på, at den har det fint, selvom dens temperatur er højere end normalt. 

Hvorfor har min hund fået feber?

Din hund kan udvikle feber af mange forskellige grunde. Her kommer Vuffeli med nogle af de typiske årsager. 

Feber forekommer, som førnævnt, hvis der sker en infektion på grund af en virus eller bakterie. Feber kan også ses, hvis immunforsvaret overreagerer, som eksempelvis en vaccination kan fremprovokere

Feberen kan også opstå, hvis din hund uheldigvis har indtaget noget giftigt.

Læs også: Fødevarer der er giftige for din hund

Nogle af årsagerne til at din hund har feber kan være:

 • Alle former for infektioner med bakterier, virus eller parasitter
 • Bylder
 • Klobetændelse
 • Livmoderbetændelse
 • Lungebetændelse
 • Hjernehindebetændelse
 • Bugspytkirtelbetændelse
 • Leverbetændelse
 • Mave-tarmbetændelse
 • Nyrebetændelse
 • Betændelse i prostata
 • Betændelse i brystkirtler
 • Blærebetændelse
 • Betændte sår og ørebetændelse - Giver sjældent feber
 • Giftige stoffer, så som: visse madvarer, husholdningsprodukter, medicin, eller planter (Giver dog sjældent feber)
 • Flåtbårne sygdomme såsom anaplasma/borrelia 

Som du kan læse, kan feber skyldes mange forskellige underliggende faktorer, som både kan være mere og mindre alvorlige. Vuffeli vil derfor anbefale, at du skal få hunden tilset af en dyrlæge, hvis du er i tvivl og mistænker, at din hund har feber. 

Vuffeli har hertil skrevet en artikel om nogle af de mest kendte, hyppige, men også mest berygtede sygdomme op, som kan ramme hunde, samt de typiske symptomer, der følger med den pågældende sygdom. Læs med i følgende artikel

Læs også: Disse er nogle af de hyppigste hundesygedomme

HUSK
Har du været ude at rejse med din hund? Hvis ja, så kan det muligvis være, at din hund har fået en sygdom med hjem, der har givet den feber. 
Det gælder specielt lande i Sydeuropa, såsom: Grækenland, Spanien og Italien. 

Disse sygdomme, der blandt andet giver din hund feber, kan udvikle sig til noget mere alvorlige. Har din hund fået tegn på feber efter en tur til sydens sol, skal du altså kontakte din dyrlæge.

Kan det være, at min hund er forkølet?

Ja, det kan godt være: Hunde kan godt blive forkølet. 

Dog skal man ikke nødvendigvis tro, at hunden har feber, fordi den er forkølet. Faktisk er det unormalt at din hund udvikler en højere temperatur på grund af dette. Hvis du oplever symptomer på forkølelse, og hunden samtidigt har feber, er det sandsynligvis fordi, den har det vi kalder for “hundeinfluenza”. Hundeinfluenza minder om vi menneskers influenza, der bliver betragtet som en luftvejsinfektion. 

Læs også: Sådan får du din hund sikkert igennem en kold vinter

Symptomerne på forkølelse kan være:

 • Hoste
 • Nyse
 • Løbende næse
 • Øget tåreflåd

Hvis du udover det også oplever feber, anbefaler vi, at du konsulterer din dyrlæge. Husk, at din hund altid skal have adgang til vand, da den hurtigt kan blive dehydreret, hvis det er varmt, hvis den har diarré eller hvis den har feber. Vand er vigtigt, da dehydrering kan give yderligere konsekvenser for hunden.

Relaterede artikler

Må din hund få gluten?
Må din hund få gluten?
Du har nok hørt meget om glutenfri foder, eller foder uden korn i. Der er mange hunde der er begyndt og få det, og du ov
Læs mere
Sundt og nærende: Kend ingredienserne i din hunds hundefoder
Sundt og nærende: Kend ingredienserne i din hunds hundefoder
Læs med i denne artikel, hvor samtlige af vores nøje udvalgte ingredienser vil blive beskrevet og forklaret, så du kan f
Læs mere
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunden carnivore eller omnivore? Dette er et længere diskuteret emne, som der er mange delte meninger om. Carnivore e
Læs mere
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE