GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Andreas Schwaner
19. august, 2020 
6 min. læsning

Hofteproblemer - Hunde og hofteledsdysplasi

HUNDEHELBRED

Hofteledsdysplasi, hoftedysplasi eller blot forkortet HD. Der er her tale om en genetisk lidelse, der både i mild og slem grad kan opstå hos alle hunderacer. 

Vuffeli beskriver i denne artikel hvilke symptomer og vanskeligheder hunde med hofteledsdysplasi døjer med, samt hvad du som hundeejer aktivt kan gøre for mindske risikoen for, at din hund får hofteledsdysplasi. Læs med!

Hvad er hofteledsdysplasi, HD, hos hunde?

Helt overordnet opstår hofteledsdysplasi, når hundens lårbenshovede ikke støder korrekt op til hofteskålen. I sidste ende kan dette udvikle sig til slidgigt, der kan give hunden mange gener og begrænsninger. 

Hofteledsdysplasi kan opstå på baggrund af mange bagvedliggende faktorer. Der tales både om hundens størrelse, om forældrene har haft lidelsen, hvor meget træning hunden får og sidst men ikke mindst, hvor meget og hvilket foder hunden spiser. 

Læs også: Trækker din hund meget i snoren?

Symptomer på hofteledsdysplasi hos hunden

En måde hvorpå du kan se, at din hund muligvis lider af hofteledsdysplasi, er ved at se på dens gang, når I er ude at gå tur. Hunde med hofteledsdysplasi vil vrikke meget med bagpartiet, og derved se en smule hjulbenet ud. 

Generelt vil al bevægelse, der belaster hoftepartiet, resultere i ubehag for hunden. Det kan være at gå op og ned af trapper, at hoppe op efter frisbeen eller at lege vildt med andre hunde. Ofte vil hundeejeren også kunne observere, at hunden ikke kan stå stille og oprejst i længere tid. Hvis I eksempelvis venter for rødt lys i et kryds, så vil hunden hurtigt sætte sig ned. Endvidere kan hunden også have vanskeligheder ved at lægge sig ned og rejse sig op igen.

Det skal her nævnes, at hofteledsdysplasi kan ramme hunden i forskellige grader og livsstadier, som derfor også medfører, at den pågældende hund enten vil kunne opleve symptomerne i mildere eller slemmere grad.

Undgå hofteledsdysplasi

Desværre kan lidelsen ramme alle hunderacer i alle aldre. Heldigvis kan man som hundeejer sørger for nogle enkle og basale ting, som både kan forebygge hofteledsdysplasi samt formindske gener og smerter. Vuffeli kommer altså her ind på de mest centrale områder, hvor du som hundeejer aktivt kan gøre en forskel for din hund og dens hofte. 

Undgå trapper

Bor du for eksempel i lejlighed, og har du mulighed for det, så skån din hunds hofter, ved at bære den op og ned af trapperne. Dette gælder specielt, mens hunden, specielt den store race, er en hvalp, hvor alle hundens knogler skal kunne vokse sig store og stærke. 

Generelt skal hvalpens krop ikke belastes i for høj grad. Her tænkes der både på træning, lange gåture samt voldsom leg. Omvendt kan din hvalp kan godt klare nogle få trappetrin et par gange om dagen. Et godt råd fra Vuffeli er dog, at man skal tænke sig grundigt om, hvis man overvejer at anskaffe sig en stor race hund, og samtidig bor på 4. sal i en lejlighed - uden elevator. 

Generelt handler det blot om at bruge sin sunde fornuft i de forskellige situtioner, og sørge for, at hvalpen ikke overbelaster sine led, der senere hen, muligvis, kan fremprovokere hofteledsdysplasi. 

Læs også: Hvornår er min hvalp voksen? 

Giv din hund godt med motion

På trods er ovenstående er motion generelt yderst vigtigt gennem hele hundens liv. Forskning har hertil påvist, at hunde der får rigeligt med motion, i gennemsnit oplever symptomer på hofteledsdysplasi en del år senere sammenlignet med mere inaktive hunde. 

Dertil viser det sig også, at den aktive hund i gennemsnit, vil være mindre påvirket af smerter og gener. En hund der har været aktiv igennem sit hundeliv, vil derfor i gennemtsnit klare sig bedre igennem denne lidelse. Der er derfor en masse gode og glade år at hente for din hund, blot ved at tilføre motion og stimulans i hundens liv. 

Hunderacer med tendens til hofteledsdysplasi 

Trods at hofteledsdysplasi kan ramme alle hunde, er der en række forskellige hunderacer, der har en større chance for at udvikle lidelsen

Som det kan ses på den ikke udtømmende liste, er det oftest de store og tunge racer, der er specielt udsat. Racer med tendens til hofteledsdysplasi, hd, er følgende:

  • Newfoundlander
  • Rottweiler
  • Labrador
  • Sct. Bernard
  • Mastiff
  • Dalmatiner
  • Irsk sætter
  • Boxer
  • Ruhåret hønsehund
  • Schæfer 

Overvægtige hunde og hoftedysplasi

En sund og ikke mindst slank hund, der ikke vejer for meget, har en mindre risiko for at udvikle slemme og smertefulde symptomer

En sikker måde at få en korrekt indsigt i, om netop din hund vejer for meget, er ved at mærke dig frem på hunden. Helt konkret er der fire forskellige steder på hundekroppen, der kan indikere om vægten er, hvad den skal være eller om hunden er overvægtig. Vuffeli forklare om hvordan og hvorledes i nedenstående video. Du kan også læse mere om hunde og overvægt i den følgende artikel.  

Læs også: Disse fire steder kan vise, om din hund vejer, hvad den skal

Hundefoder og hofteledsdysplasi

Slankefoder til et sundt vægttab

Har din hund fået konstateret hofteledsdysplasi, vil dyrlægen som noget af det første se på hundens vægt. Skal hunden med hofteledsdysplasi have et vellykket behandlingsforløb, hvad enten det medfører en operation eller medicin, vil en idealvægtig hund altid få de bedste resulater.

Er hunden for rund, kan det derfor være en god ide at sætte fokus på hundens indtag af foder og godbidder. Vuffeli har i samarbejde med en af landets førende dyrlæger, udarbejdet og sammensat et slankefoder, der sammen med en skræddersyet foderplan, giver din hund gode forudsætninger for et roligt og sundt vægttab

Læs også: Er det bedste hundefoder kornfrit? 

Godt og velafbalanceret hvalpefoder

Det er derudvover essentielt for hvalpe, især for større hunderacer, at de får et velafbalanceret foder, der passer til deres behov, og deres eksplosive vækst. En forkert fordring, både med henblik på mængde og indhold, kan resultere i, at hvalpens knogler vokser hurtigere end dens muskler, der kan føre til hofteledsdysplasi. 

Dette undgår du ved at vælge Vuffeli, da vi, på baggrund af informationerne på din hund, præcist kan fortælle, hvor meget foder din hund skal have, samt tildele et foder, der passer til din hunds pågældende livsfase. 

Derudover er der både tilført glucosaminhydrochlorid samt chondroitinsulfat i hundefoderet fra Vuffeli. Disse ingredienser hjælper og styrker hundens sener og led, så din hund hofter forblive sunde, raske og stærke. 

Læs også: Hvad betyder og gør ingredienserne i min hunds foder?

BESTIL EN PRØVEPAKKE

Relaterede artikler

Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
De er smukke udenpå, men giftige indeni. Vuffeli giver dig i denne artikel en oversigt over hvilke populære planter, blo
Læs mere
Har min hund feber? Læs om symptomerne her! | Vuffeli
Har min hund feber? Læs om symptomerne her! | Vuffeli
Ligesom mennesker kan hunde også blive syge og få feber. Men hunde bliver ikke altid syge på samme måde, som vi gør. Det
Læs mere
Hvad fejler min hund? Symptomer og forklaringer | Vuffeli
Hvad fejler min hund? Symptomer og forklaringer | Vuffeli
Vuffeli har her listet nogle af de mest kendte, hyppige, men også mest alvorlige hundesygdomme og virus op, samt de typi
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE