GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk
7. august, 2020 
3 min. læsning

Hvad betyder det, når en hund savler meget?

HUNDEHELBRED

Er din hund begyndt at savle mere end det, du er vant til? Det er der nogle hundeejere, der oplever, og man tænker selvfølgelig over, om der er grund til bekymring. Læs med, hvis du vil vide, om det kan blive til et problem, at din hund savler meget.

Hvorfor savler hunde?

Som hundeejer har du nok oplevet at få hundesavl på dine hænder eller endda i ansigtet, hvis du har fået et kærligt kys. Hundens spyt, også kaldet saliva, hjælper den med at synke maden og er med til at sætte gang i hundens fordøjelse.

Når hundens spyt drypper fra dens mund, refererer vi til savl. Det er normalt, at hunde savler en gang imellem, og det sker normalt, når hunden får øje på en godbid eller noget mad, den godt kunne tænke sig at spise, da den straks vil begynde at producere saliva for at gøre sin mund klar til maden. Nogle racer savler også mere end andre, det gælder for eksempel blodhunde, Sankt Bernhardshunde eller Bulldogs.

Hunde savler også, når de dyrker motion. Mange siger, at det er fordi, hunde ikke kan svede. Men det kan den faktisk godt. Hunden har svedkirtler mellem trædepuderne, men de er ikke særlig effektive, når det kommer til varmeregulering. Når hunden har det varmt, halser den, hvormed der vil ske en termoregulering, da den vil trække luft ind via munden for at afkøle kroppen. Det er derfor, at det ikke er unormalt, at du ser spyttet løbe ned ad din hunds underkæbe efter en løbetur.

Men hvornår er det unormalt, at hunden savler? Er der grund til bekymring, hvis din hund begynder at savle voldsomt lige pludselig? Læs med her, hvis det er noget, du oplever.

Læs også: En guide til at overkomme kræsenhed hos hunde

Hunden er begyndt at savle voldsomt

Oplever du, at din hund er begyndt at savle mere end normalt, selvom der ikke er noget mad i nærheden, eller den ikke har dyrket motion? Så kan det godt være, at du burde være opmærksom. Det bedste, du kan gøre, er at tage hunden til din dyrlæge, så det kan undersøges nærmere.

Nogle af grundene til, at hunden savler konstant, det er:

1. Kvalme eller køresyge hos hunden

Savler din hund lige pludselig meget, mens i kører i bil? Så kan det godt være et tegn på, at den ikke har det så godt, og at den er blevet køresyg. En god ide er at stoppe bilen, og sørge for at hunden får frisk luft og holder en pause. Hvis du ikke har mulighed for at stoppe indenfor de næste få minutter, så rul vinduerne ned hurtigst muligt, så hunden kan få noget frisk luft.

Hvis hunden savler og kaster op efter køreturen, har hunden højest sandsynligt haft det dårligt. Ligesom mennesker producerer hunde også mere spyt, inden vi kaster op. Sørg for at give hunden vand og frisk luft, hvis uheldet er ude.

2. Din hund har spist noget, der er unaturligt for den

Det kan godt være, at din hund har fået fat i noget, den ikke er egnet til at spise, og derfor savler den mere end normalt. Et par eksempler kunne være affald eller snegle.

Hvis du mistænker, at din hund savler, fordi den har spist eller drukket noget, der er direkte farligt for den, som for eksempel rengøringsmiddel, og dermed er blevet forgiftet,  så kontakt straks en dyrlæge.

Hvis du generelt oplever problemer med, at din hund kaster op, kan du læse mere om det i denne artikel.

Læs også: Hvorfor kaster min hund op

3. Din hund har betændelse i munden

Hvis du oplever, at din hund konstant kradser sig omkring munden, og at den savler meget, kan det godt være, at den har fået betændelse i munden. Det kan være, at den har ondt i tænderne, tandkødet, kæberne eller måske sår inde i munden. Kontakt din dyrlæge, der vil kunne fortælle dig, hvordan det skal behandles.

Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl

Tror du, at din hund savler pga. noget helt tredje? Personligt har jeg selv oplevet, at min hund savlede konstant, på grund af lille gren, der havde sat sig fast i hendes gane. Sådan nogle tilfælde skal selvfølgelig både diagnosticeres og behandles af en dyrlæge. Så hvis du oplever, at din hund savler mere end hvad, der virker normalt, så er det en god ide at bestille en tid i klinikken.

Relaterede artikler

5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
De er smukke udenpå, men giftige indeni. Vuffeli giver dig i denne artikel en oversigt over hvilke populære planter, blo
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE