GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Nanna Spanggaard
4. maj, 2020
5 min. læsning

Sådan holder du din hunds tænder sunde og raske

HUNDEHELBRED

Dårlige tænder og generelt tandproblemer, er desværre blevet et stort problem for mange hunde. 

Derfor søger mange hundeejere råd om, hvordan de kan sikre, at deres hunde har en god mundhygiejne for at forebygge, at deres hund får tandproblemer. Desværre er der også mange hundeejere, der ikke er klar over, at tandproblemer er et udbredt problem for hunde, før skaden netop er sket. Vi vil derfor gøre alt for at give jer den korrekte vejledning med på vejen, så vi sammen kan sikre os, at din hund får den nødvendige hjælp til at holde sine tænder ved lige. 

Hundens tænder

Ligesom mennesket får hunden to sæt tænder igennem livet, herunder hvalpetænder og blivende tænder. Hvalpetænderne består af 28 mælketænder, fordelt ligeligt i over- og undermund. 

Når hunden når en alder på 3-7 måneder skiftes hvalpetænderne ud med de blivende tænder. En voksen hund får i alt 42 blivende tænder, som fordeles på 21 tænder i overmunden og 21 tænder i undermunden. 

Tandskifte

I forbindelse med en hunds tandskifte vil hundes gummer klø meget, og du vil kunne opleve, at hundens mælketænder vil falde ud. I denne periode vil man samtidig kunne opleve, at ens hund bider mere end sædvanligt i forskellige ting, der er at finde, fordi gummerne klør. Denne adfærd burde meget gerne ophøre igen, når de blivende tænder er kommet ud. 

De blivende tænder burde som tommelfingerregel have meldt deres ankomst, når din hund er syv måneder gammel. Normalt vil hundens tandskiftet foregå problemfrit, men få hunden vil opleve at have tilbageholdte mælketænder.

Tilbageholdte tænder

Hos få hunde vil man kunne opleve problemer med tandskifte, som ikke vil forløbe på normal vis. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at tandstillingen er korrekt, og at alle mælketænder er skiftet. Hvis hunden ikke har skiftet alle sine tænder, vil man ofte opleve, at det er fortænder eller hjørnetænderne, der kan være tilbageholdt. Hvis hjørnetænderne ikke er faldet ud, vil der kunne opstå dobbelte hjørnetænder.

Symptomer på tilbageholdte tænder 

  • Tandkødsbetændelse
  • Skæve blivende tænder
  • Små tænder ved siden af de blivende tænder

Hvis din hund har tilbageholdte tænder, vil man udføre tandudtrækning under fuld bedøvelse på hunden for blandt andet ikke at skade de blivende tænder. Det er dog vigtig at tilbageholdte tænder behandles i hundens hvalpeperiode, så hunden ikke vil have følgevirkninger, såsom skæve blivende tænder eller tandkødsbetændelse. 

Når du har sikret dig, at din hund fra hvalp af har et optimalt tandsæt, er det vigtig at forebygge senere tandproblemer og lidelser i munden. 

Sådan sikrer du, at din hund har gode tænder

Du kan selv gøre en kæmpe indsats for at forebygge tandproblemer hos din hund. 

Hos Vuffeli anbefaler vi, at du dagligt børster tænder på din hund og løbende tjekker, om din hunds tandkød er rødt og betændt. Mekanisk rensning i form af gnaveben er ikke nok til at forebygge tandproblemer. Derfor er det vigtigt at lære sin hund at få børstet tænder tidligt i livet, da det vil blive nemmere at børste tænder på din hund senere hen og forebygge tandproblemer. Det kan dog også anbefales at benytte gnaveben og sikre sig en optimal pillestørrelse i sit foder, så hunden kan få brugt sine tænderne og fjerne opstået plakdannelse på overfladen af hundes tænder. 

Hvis du ikke holder din hunds tænder ved lige, vil du kunne opleve, at din hund får dårlige tænder, som kan være meget smertefuld for din hund og resultere i, at din hund skal have renset tænder under fuld bedøvelse. 

FÅ HJÆLP HER 

Hunde med dårlige tænder 

Tandlidelser hos hunden skyldes ofte tandkødsbetændelse, hvor bakterier i munden vil lægge sig som et tyndt lag på hunden emalje og blive blandet med spyt og foderrester, som kan udvikle sig til plak på tænderne. Hvis denne plak ikke bliver fjernet, vil der kunne opstå betændelse i tandkødet og en belægning af tandsten.

I værste tilfælde kan ubehandlet tandkødsbetændelse medføre paradentose, hvor tænderne vil løsnes fra knoglen. Dette er ikke kun smertefuldt for hunden, men kan også resultere i at den skal have trukket tænder ud, som vil besværliggøre dens indtag af føde, hvis den mangler tænder til at tygge med.

Hos Vuffeli har vi udviklet en pilleform, som egner sig yderst godt til hunde med tandproblemer og som har svært ved at tygge optimalt på foderet. 

Hvis du kunne være interesseret i at prøve en foderblanding med piller, der tager højde for din hunds tænder, er du mere end velkommen til at kontakte os eller bestille en prøvepakke ved det følgende link:

BESTIL EN PRØVEPAKKE 🐶

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der vil have information om hundens tænder ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
De er smukke udenpå, men giftige indeni. Vuffeli giver dig i denne artikel en oversigt over hvilke populære planter, blo
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE