GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Nanna Spanggaard
14. april, 2020
5 min. læsning

Hvornår er din hund voksen?

HUNDEHELBRED

Hvornår kan du kategorisere din hvalp som voksen, og er der forskel på store og små racer? 

Mange er ikke klar over, hvornår de skal kategoriserer deres hunde som voksne, men det tekniske og korte svar er; at din hund er voksen når dens epifyseplader i knoglerne er lukket (du kan se dem i billedet herunder). Hermed har hunden overstået sin vækstperiode og knoglerne vil ikke vokse mere. 

Dette stiller nogle andre næringskrav til foderet. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår din hund går fra at være hvalp til at være voksen. Vi vil forsøge, at vejlede dig bedst muligt her, så du ved hvornår, at det er tid til din hund skifter fra hvalpe- til voksenfoder. 


Hvorfor skal hvalpe have hvalpefoder?

Hvalpe har et andet næringsstofbehov, sammenlignet med en voksen hund. Den store forskel ligger i, at hvalpe er i vækstfase og derfor har behov for flere kalorier, samt et højere proteinniveau.

Læs også: 5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på

På samme tid stiller hvalpe andre krav til tildeling af fosfor og calcium, for at understøtte en sund knogleudvikling og sikre en optimal vækstperiode.

Dog skal det siges, at en overdreven tildeling af de ovenstående næringsstoffer og øget kalorietildeling, kan medføre en for hurtig vækst og skabe ledproblemer senere hen i livet. 

Derfor er det utrolig vigtigt med optimal hvalpefoder og en tilpasset foderplan

Hvalpens vækstperiode før fravænning af mælk

Når hvalpen bliver født, har den stort set ingen krops reserver, som den kan konvertere til energi. Derudover har den meget lav knoglemineralisering, lav glykogenlager i leveren, ingen kapacitet for termoregulering, svag bevægelseskoordination og, den er blind. 

Derfor er hunden utrolig afhængig af tæven, og tævens, mælk de første par uger. 

Hvalpen vi igennem diegivningsperioden blive mere og mere klar til at modtage fast føde, blandt andet vil der ske en ændring i enzymaktiviteten, så hunden vil kunne nedbryde andre fødevarer end blot mælk. Igennem denne tid, indtil fravænning ved 8 ugers alderen, vil hunde tilpasse sig mere og mere til sit foder og have en høj vækstrate.

Læs også: Sådan får du det meste ud af at være hvalpeejer

Hvalpens vækstperiode efter fravænning af mælk

I denne periode er hunden kommet ud til sin ejer, og det er nu ejerens ansvar at fodre hunden korrekt. Det er utrolig vigtigt at vide, at store racer har en lang intens vækst og skelet udvikling sammenlignet med mindre racer.

I starten af hundens vækstperiode vil væksten forløbe eksponentielt, hvorefter vækstraten vil blive mere lineær. 

Typisk vil den intense vækstperiode være opnået ved 11 ugers alderen for ekstra små racer, hvorimod for små og mellemstore racer vil den eksponentielle vækst fortsætte indtil uge 14-16. For ekstra store racer, vil denne periode først blive afslutte ved 5 måneders alderen. Denne periode stiller altså utrolig store krav til hundes vækst og næringsstoftildeling. 

Derfor er det utrolig vigtigt at fodre sin hund korrekt og tilstrækkeligt i denne periode.

Hvornår er din hund helt færdigudviklet og kan kaldes for en voksen hund?

Sammenligner du forskellige studier, gør det sig klart, at din hunds overgang fra hvalp til voksen primært afhænger af to parameter: race og størrelse

Som tidligere nævnt, har store hunderacer en længere vækst, og derfor vil små hunderacer anses som voksen meget før de helt store hunderacer.

Du kan som tommelfingerregel kategorisere hunde i fem forskellige størrelser: 

  • Ekstra små (toy)
  • Små (small)
  • Mellem (medium)
  • Store (large) 
  • Ekstra store (giant)

Her kan du se, hvornår din hvalp er voksen 

I nedenstående tabel, har vi listet hvornår du kan anse din hunde som voksen. Vuffeli gør dog opmærksom på, at dette kun er vejledende, da hver race og hund har deres helt egen unikke vækstperiode.

Vuffeli vil gerne hjælpe

Er du usikker på, om det er på tide at skifte din hund til voksenfoder, så kontakt os endelig. Vi står altid klar med vejledning og hjælp til at finde den helt rigtig foderblanding til din hund. 

Ydermere tilbyder vi skræddersyet foderplaner, så du kan sikre dig, at din hund vil opnå et helt optimalt vækstforløb. 

FÅ HJÆLP HER 

Relaterede artikler

5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
De er smukke udenpå, men giftige indeni. Vuffeli giver dig i denne artikel en oversigt over hvilke populære planter, blo
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE