GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Josefine Rasmussen
9. juli, 2020
5 min. læsning

Sensitive maver hos hunde: Årsager og behandling

HUNDEHELBRED

Hunde er det, man kalder fakultative carnivore. Det betyder, at de er designet til leve på en diæt, der primært består af kød/protein, men at de sagtens kan fordøje nogle grøntsager, frugter, korn og andre former for kulhydrater. Nogle maver har dog større problemer end andre. 

Ligesom hos os mennesker, kan dårlig mave eller mavesmerter komme af ufordøjede, fordærvede eller meget sukker-, salt- eller fedtholdige fødevarer, der passerer systemet. 

Læs også: Er hunden altædende eller kødædere? 

Når vi taler om sensitive maver, kan der være stor forskel på den enkelte hunds reaktion. Det kan være, at den får luft i maven, når den indtager bestemte fødevarer. Det kan være, at dens mave rumler meget og giver ubehag. Eller det kan være, at den bliver direkte dårlig, kaster op, eller får voldsom diarré. Alle disse reaktioner omfattes af begrebet sensitiv mave.

Hvorfor har min hund sensitiv mave?

Nogle hunde er, ligesom os mennesker, uheldige og arver sensitiv mave fra tidligere generationer. Andre hunde udvikler det med tiden måske grundet en diæt i deres hvalpe tid baseret på for mange konserveringsmidler, farve- og tilsætningsstoffer. 

En dårlig diæt kan ødelægge bakteriefloraen i hundens tarme og give den problemer med at nedbryde bestemte fødevarer. Bakterierne i tarmen skal fodres for at overleve, ligesom det er tilfældet for andre levende organismer. Bakterierne i tarmen er essentielle for, at hunden kan nedbryde det, den indtager, og omsætte det til næring, som dens krop kan bruge til at vokse sig stor og stærk.

Fodrer man ikke disse bakterier med den rigtige næring, vil de langsomt uddø, og bakteriebalancen i tarmen vil ændre sig, fordi andre mindre gode bakterieflora eller svampe, som trives på, det hunden bliver fodret med, vil vokse frem. En ensidig og ubalanceret bakterieflora vil give hunden det, vi her betegner som en sensitiv mave, fordi der vil være mange fødevarer, som hunden ikke kan fordøje ordentligt, hvis den mangler de bakterier, der får dette til at ske. 

BESTIL EN PRØVEPAKKE

Sygdom skaber dårlig mave

Mange sygdomme som fx. orm eller parasitter i mave og tarme kan give anledning til opkast og dårlig fordøjelse. Det er derfor vigtigt, at man får sin hund tjekket af en dyrlæge i tilfælde af, at der er noget alvorligt galt, som skal behandles. Opsøg derfor altid en professionel, hvis du opdager, at din hund pludselig bliver sensitiv over for visse fødevarer eller oplever vedvarende ubehag i mave/tarm-regionen. 

Læs også: Har din hund tynd mave? Se årsager og behandling her

Hvis du har spørgsmål om din hunds fordøjelse, er du altid velkommen til at kontakte vores fodereksperter, der gerne vil give dig en hånd med at finde ud af, hvordan vi bedst hjælper din hund:

KONTAKT EN FODEREKSPERT

Tegn på, at din hund har sensitiv mave

Hvis du går og undrer dig over om din hund har normal afføring, eller om den har sensitiv mave og har det dårligt, kan du lægge mærke til de forskellige tegn: 

 • Skiftevis hård og blød afføring
 • Kvalme
 • Opkast
 • Manglende appetit
 • Blodig afføring
 • Manglende energi
 • Manglende lyst til at komme op og stå
 • Ildelugtende prutter
 • Vægttab
 • Tør hud og kløe

Læs også: Hvorfor kaster min hund op?

Det kan være super nyttigt at skrive symptomerne ned, når de opstår, for at finde frem til, hvad det er, der irriterer hundens mave. Dette vil også kunne hjælpe en dyrlæge med at forstå situationen bedre. 

Kan man behandle sensitive maver?

Det bedste, du kan gøre som ejer af en hund med sensitiv mave, er at kigge på, hvad hunden egentlig indtager i løbet af en dag. Giver du hunden en masse rester i løbet af dagen? Indtager den ting, den samler op på jeres gåtur? Går den i skraldespanden, når du ikke kigger? Eller er der andre, du møder i hundeparken, der giver den godbidder, som dens mave ikke kan fordøje? Alle de her spørgsmål er nogle, du skal tænke over, hvis du har en hund med en sensitiv mave. 

Andre ting du kan tænke over

 • Fodrer du med et velafbalanceret foder, der er tilpasset til din hunds individuelle behov og som ikke indeholder et for højt indhold af fedt og kulhydrater? 
 • Fodrer du med naturlige ingredienser, der holder den gode bakterieflora sund? 
 • Fodrer du med flere protein- og kulhydratkilder ad gangen? Dette kan gøre det svært at eliminere de fødevarer, der skaber problemerne. 

Det bedste råd er, at forsøge at gøre hundens diæt så simpel, naturlig og balanceret som muligt, så du sørger for at opretholde en god bakterieflora, give den korrekte næring og nedsætte risikoen for udslag ved at minimere mængden af unødvendige ingredienser. 

BESTIL EN PRØVEPAKKE

Relaterede artikler

Må din hund få gluten?
Må din hund få gluten?
Du har nok hørt meget om glutenfri foder, eller foder uden korn i. Der er mange hunde der er begyndt og få det, og du ov
Læs mere
Sundt og nærende: Kend ingredienserne i din hunds hundefoder
Sundt og nærende: Kend ingredienserne i din hunds hundefoder
Læs med i denne artikel, hvor samtlige af vores nøje udvalgte ingredienser vil blive beskrevet og forklaret, så du kan f
Læs mere
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunden carnivore eller omnivore? Dette er et længere diskuteret emne, som der er mange delte meninger om. Carnivore e
Læs mere
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
GÅ TIL PRØVEPAKKE