GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk 
3. april, 2020 
5 min. Læsning

Er min hund syg?
Her er hvad du skal lægge mærke til

HUNDEHELBRED

Ligesom mennesker, kan hunde blive syge. Forskellen er bare, at hunde ikke kan fortælle hvad de føler, eller hvor de har ondt. Det er derfor at mange hundeejere (især hvis de ikke har haft hund før) har problemer med at finde ud af, om deres hund fejler noget, og om de burde søge hjælp.

Som udgangspunkt, kan vi hos Vuffeli altid anbefale at søge dyrlægehjælp, hvis du er i tvivl om din hund er syg. Det vil altid være dyrlægen der bedst kan fortælle dig om der er behov for at den bliver undersøgt nærmere, og hvad du kan gøre for at hjælpe din firbenede bedste ven.

Men vi kan godt forstå at det føles meget bedre som hundeejer at kunne vide hvordan din hund har det, og om der er noget galt med den. Hvis du ikke er sikker på om din hund er syg, så læs med i denne her artikel, hvor vi finder ud af, hvad du burde være opmærksom på.

Din hund spiser ikke

Det er dig der kender din hund bedst, og det er derfor vigtigt at du lægger mærke til om der er noget der er anderledes i dens opførsel.

Der er mange hundeejere der finder ud af, at hunden er syg, fordi den ikke spiser så meget, eller med den samme lyst som den tidligere har gjort. Hunde mister lysten til at spise når de ikke har det godt, ligesom vi mennesker. Det er derfor du bør overveje om din hund er syg hvis den mister en normalt god appetit. 

Hvis din hund i forvejen er svær at få til at spise, eller kun vil have lækkerier som godbidder eller leverpostejsmadder, så kan det være tegn på en mere kronisk sygdom/kvalme, eller der kan være tale om et adfærdsproblem. Hvis din hund er kræsen, så læs videre i den følgende artikel, der forhåbentlig vil hjælpe dig med at få løst problemet:

Læs også: Min hund er kræsen, hvad gør jeg?

Men faktisk er der nogle hundesygdomme, der kan gøre at din hund bliver mere madglad. Så hvis din hund er mere sulten end normalt, bør du også overveje om der kan være noget galt. 

Husk dog, at der kan være andre årsager der er med til at ændre på en hunds appetit. Hvis I har brugt 4 timer på en agilitybane, kan det godt være at din hund vil have lidt ekstra i madskålen den dag. 

Det er ikke kun fodringen du skal lægge mærke til. Der kan også være andre tegn på at din hund er syg. For eksempel, hvis din hund gemmer sig, og ikke bryder sig om kontakten med dig og andre familiemedlemmer, kan det være at den ikke har det godt. Nogle hunde bliver derimod mere kontaktsøgende når de er syge og vil begynde at “klistre” til dig. 

Hvis din hund pludselig ikke vil/kan gå tur, gisper eller ryster, bør du også være opmærksom og ringe til dyrlægen for vejledning.

Symptomer på en syg hund

Når du møder op på klinikken, er der flere ting din dyrlæge vil undersøge. Noget af det første der kan fortælle noget om hundens helbred er pulsen, temperatur, og åndedrætsfrekvens. 

Du kan selv prøve at måle dem derhjemme. Skriv dato og tidspunkt ned, så dyrlægen kan bruge oplysningerne i den samlede vurdering.

Sådan måler du en hunds puls

Hundens puls skal meget gerne have en frekvens på 60-80 per minut for en stor hund og 80-120 per minut for en lille hund. Er hunden stresset eller har den lige løbet/leget vil den være hurtigere i en periode. Hvis den er meget højere eller lavere end den forventede frekvens over længere tid, kan vi anbefale at kontakte en dyrlæge straks.

Du kan placere din hånd på hundens brystkasse og tælle dens hjerteslag i 15 sekunder. Resultatet skal du gange med 4, så du kan nå frem til et resultat. Hvis resultatet er indenfor normalområderne, er der mindre grund til bekymring.

Sådan måler du din hunds vejrtrækning 

Kig på din hund når den er i hvile og evt. sover. Normalt vil din hund trække vejret ubesværet og dybt 10-30 gange i minuttet. Hvis vejrtrækningen er hurtigere kan det være fordi den lige har leget eller fordi den drømmer, men er den konstant hurtigere og virker den forceret/besværet, bør din hund undersøges hos dyrlægen. Du kan også her tælle antallet af vejrtrækninger over 15 sekunder og gange med 4. 

Sådan måler du en hunds temperatur 

Næste opgave vil være at finde ud af om hunden har feber. Den bedste måde at gøre det på er ved at bruge et termometer. Du kan anvende et almindeligt termometer (ligesom det vi mennesker bruger).

For at måle temperaturen med et digitalt termometer, skal du helst smøre det med vaseline, og introducere det i “hundens bagdel” (dens anus) for korrekt måling må der ikke være indhold i endetarmen hvor der måles. Termometeret skal ikke langt ind (omkring 2 cm er fint). Dette er den bedste måde at tage den korrekte temperatur på, og husk, at den normale temperatur for en hund er på omkring 38 til 39,2 grader når den er i hvile. Hvis den er højere end det, bør du kontakte en dyrlæge.

Nogle hundeejere mener også at de kan finde ud af om hunden har feber på mange andre måder. En af dem er at røre hundens snude: hvis den er tør, kan det være et symptom på at hunden har feber, baseret på en teori om at hunde slikker sig mindre om snuden når de har det dårlig. Der er dog ikke rigtig hold i denne teori, og hunde med både tørre og våde snuder kan stadig være syge.

Hundens tandkød kan også være med til at guide dig 

Vi kan også anbefale dig at kigge på din hunds tandkød. Tandkødet kan bidrage til at vurdere din hunds tilstand. Det skal være lyserødt i farven, og helst fugtigt. Hvis det er mørkt, nærmest blåt, rødt, eller endda hvidt, kan det betyde at der er noget alvorligt galt med din hund. Hvis tandkødet også er tørt, eller nærmest slimet, kan det også være en grund til bekymring da det tyder på at den er dehydreret.

Hvis din hunds tandkød ikke ser normalt ud, kan vi anbefale straks at kontakte din dyrlæge!


Tips til en sund hund

Kan man overhovedet undgå at hunden får det dårligt? Som sagt, kan det være svært at kommunikere med en hund der ikke kan tale, og fortælle os hvad den har brug for.

Den første ting du skal være helt sikker på, er at din hund altid har vand til rådighed. Forlad aldrig hunden i flere timer uden at vide om vandskålen er fyldt op med rent vand. Hav vandskålen et fast sted, hvor hunden har adgang til den, og lad være med at rykke rundt på den hvis det ikke er nødvendigt. Så ved din hund altid hvor den skal finde vand.

Du kan også holde øje med hundens afføring. Er der noget unormalt ved afføringen? Hvor længe er det stået på? Hvis din hund eksempelvis har haft diarré, og er du interesseret i at vide mere om hvad du burde gøre, kan du læse den følgende artikel:

Læs også: Har din hund dårlig mave? Se årsager og behandling her

Udover det, kan du hjælpe din dyrlæge med at holde øje med din hunds fodring. Hvor meget spiser den om dagen, hvor tit, og hvad består foderblandingen af? Det er meget værdifuldt for dyrlægen at du kan give svar på disse spørgsmål.

Kontakt altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Hvis du har udfordringer med at fodre din hund på den helt rigtige måde, er vi mere end glade for at kunne give dig en hånd her hos Vuffeli. Du kan prøve vores prøvepakke for 49 kr., og vores ernæringseksperter vil være med til at designe en foderplan der passer lige præcis til din hund, især hvis du har særlige udfordringer. Kom godt i gang ved at trykke på den følgende knap:

BESTIL PRØVEPAKKE🐶

Hvis der er noget du synes virker anderledes, og du ikke er helt sikker på hvordan din hund har det, så bør du altid kontakte din dyrlæge. Det bedste der kan ske for dig, er at få at vide at der ikke er noget i vejen, og du vil muligvis kunne få flere tips og tricks til at hjælpe lige præcis din hund. 

Hvis det er at der er noget galt, så er det kun positivt at man finder ud af det snarest muligt, så man kan hjælpe hunden til at få det bedre. Dyrlægen vil komme frem til en diagnose, og hjælpe dig som hundeejer med at give din hund det den har brug for.

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere til at vide hvilke symptomer de skal kigger efter hos deres hunde ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Glutenfri hunderfoder - Må din hund få gluten?
Glutenfri hunderfoder - Må din hund få gluten?
Du har nok hørt meget om glutenfri foder, eller foder uden korn i. Der er mange hunde der er begyndt og få det, og du ov
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder: Hvad er det og hvordan kan det hjælpe din hund?
Kort indblik i kornfrit hundefoder: Hvad er det og hvordan kan det hjælpe din hund?
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere