GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk 
3. april, 2020 
5 min. læsning

Er min hund syg? 

Her er, hvad du skal lægge mærke til

HUNDEHELBRED

Ligesom mennesker, kan hunde også blive syge. Forskellen er bare, at hunde ikke kan fortælle hvad de føler, eller hvor de har ondt. Det er derfor at mange hundeejere, især hvis de ikke har haft hund før, har problemer med at finde ud af, om deres hund fejler noget, og om de burde søge hjælp.

Som udgangspunkt, vil vi hos Vuffeli altid anbefale, at du skal søge dyrlægehjælp, hvis du er i tvivl, om din hund er syg. Det vil altid være dyrlægen, der bedst kan vudere, om der er behov for, at den bliver undersøgt nærmere, og ikke mindst hvad man kan gøre, for at hjælpe din firbenede bedste ven.

Hvis du ikke er sikker på om din hund er syg, så læs med i denne her artikel, hvor vi finder ud af, hvad du burde være opmærksom på.

Din hund spiser ikke

Det er dig, der kender din hund bedst, og det er derfor vigtigt, at du lægger mærke til, om der er noget, der er anderledes i dens opførsel.

Der er mange hundeejere, der finder ud af, at hunden er syg, fordi den ikke spiser så meget, eller med den samme lyst, som den tidligere har gjort. Hunde mister lysten til at spise, når de ikke har det godt, ligesom vi mennesker. Du bør derfor overveje, om din hund er syg, hvis den mister sin normale gode appetit. 

Hvis din hund i forvejen er svær at få til at spise, eller hvis den kun vil have lækkerier som godbidder eller leverpostejsmadder, så kan det være tegn på en mere kronisk sygdom/kvalme, eller der kan være tale om et adfærdsproblem

Læs også: Min hund er kræsen, hvad gør jeg?

Hvis du mener at din hund er kræsen, så kan du også se med i videoen her, hvor vores foderekspert, Nanna, fortæller lidt mere om, hvordan du kan håndtere problemet:

Der er omvendt også visse hundesygdomme, der kan gøre, at din hund bliver mere madglad. Så hvis din hund er mere sulten end normalt, bør du også overveje, om der kunne være noget galt. 

Husk samtidig, at der kan være andre årsager, som kan være med, til at ændre på en hunds appetit. Hvis I eksempelvis har brugt en hel eftermiddag på en agilitybane, kan det sagtens resultere i, at din hund vil have lidt ekstra i madskålen den dag. 

Det er ikke kun fodringen, du skal lægge mærke til. Der kan også være andre tegn på, at din hund er syg. For eksempel, hvis din hund gemmer sig, og ikke bryder sig om kontakten med dig og andre familiemedlemmer, kan det være, at den ikke har det godt. Nogle hunde bliver derimod mere kontaktsøgende, når de er syge og vil begynde at klistre sig til dig. 

Hvis din hund pludselig ikke vil, eller kan, gå tur, eller hvis den gisper eller ryster, bør du også være opmærksom og ringe til dyrlægen for vejledning.

Læs også: Hundesygdomme - årsager og symptomer

Symptomer på en syg hund

Når du møder op på klinikken, er der flere ting, som din dyrlæge vil undersøge. Noget af det første, der kan fortælle noget om hundens helbred er: pulsen, temperaturen, og åndedrætsfrekvensen. 

Du kan selv prøve at måle dem derhjemme. Skriv dato og tidspunkt ned, så dyrlægen kan bruge oplysningerne i sin samlede vurdering.

Sådan måler du en hunds puls

Hundens puls skal meget gerne have en frekvens på 60-80 per minut for en stor hund og 80-120 per minut for en lille hund. 

Er hunden stresset eller har den lige løbet/leget vil dens puls, ganske logisk, være hurtigere i noget tid efter. Hvis pulsen, over længere tid, er meget højere eller lavere end den forventede frekvens, vil Vuffeli anbefale, at man straks kontakter en dyrlæge.

Du kan placere din hånd på hundens brystkasse og tælle dens hjerteslag i 15 sekunder. Resultatet skal du gange med fire, så du kan nå frem til et resultat. Hvis resultatet er indenfor normalområderne, er der mindre grund til bekymring.

Læs også: Lær om hundeallergi 

Sådan måler du din hunds vejrtrækning 

Kig på din hund, når den er i hvile og evt. sover. Normalt vil din hund trække vejret ubesværet og dybt 10-30 gange i minuttet

Hvis vejrtrækningen er hurtigere kan det være fordi, den lige har leget eller fordi den drømmer, men er den konstant hurtigere og virker den forceret/besværet, bør din hund undersøges hos dyrlægen. Du kan også her tælle antallet af vejrtrækninger over 15 sekunder og gange med fire. 

Sådan måler du en hunds temperatur 

Næste opgave vil være at finde ud af om hunden har feber. Den bedste måde at gøre det på er ved at bruge et termometer. Du kan anvende et almindeligt termometer (ligesom det vi mennesker bruger).

For at måle temperaturen med et digitalt termometer, skal du helst smøre det med vaseline, og forsigtigt placere det i hundens bagdel. For korrekt måling må der ikke være indhold i endetarmen, hvor der måles. 

Termometeret skal ikke langt ind. Omkring to cm er fint. Dette er den bedste måde at tage den korrekte temperatur på, og husk, at den normale temperatur for en hund er på omkring 38 til 39,2 grader, når den er i hvile. Hvis den er højere end det, bør du kontakte en dyrlæge.

Nogle hundeejere mener også, at de kan finde ud af, om hunden har feber på mange andre måder. En af dem er at røre hundens snude: Hvis den er tør, kan det være et symptom på at hunden har feber. Teorien er baseret omkring, at hunde slikker sig mindre om snuden, når de har det dårlig. Der er dog ikke hold i denne teori, og hunde med både tørre og våde snuder kan stadig være syge. 

Hundens tandkød kan også være med til at guide dig 

Vi kan også anbefale dig at kigge på din hunds tandkød. Tandkødet kan bidrage til at vurdere din hunds tilstand. 

Det skal være lyserødt i farven og helst fugtigt. Hvis det er mørkt, nærmest blåt, rødt, eller endda hvidt, kan det betyde, at der er noget alvorligt galt med din hund. Hvis tandkødet også er tørt, eller nærmest slimet, kan det også være en grund til bekymring, da det tyder på, at den er dehydreret.

Hvis hundens tandkød ikke ser normalt ud, vil Vuffeli anbefale at man straks tager kontak til sin dyrlæge. 


Læs også: Min hund lugter ud af munden


Tips til en sund hund

Kan man overhovedet undgå at hunden får det dårligt? Som sagt, kan det være svært at kommunikere med en hund, der ikke kan tale, og dermed fortælle os, hvad den har brug for.

Den første ting du skal være helt sikker på er, at din hund altid har vand til rådighed. Forlad aldrig hunden i flere timer, uden at vide om vandskålen er fyldt op med rent vand. Hav vandskålen et fast sted, hvor hunden har adgang til den, og lad være med at rykke rundt på den, hvis det ikke er nødvendigt. Din hund skal altid vide, hvor den kan finde vand. 

Du kan også holde øje med hundens afføring. Er der noget unormalt ved afføringen? Hvor længe er det stået på? Hvis din hund har været plaget af diarré, og du har brug for mere information, kan du læse den følgende artikel:

Læs også: Har din hund dårlig mave? Se årsager og behandling her

Udover det, kan du hjælpe din dyrlæge med at holde øje med din hunds fodring. Hvor meget spiser den om dagen, hvor tit, og hvad består foderblandingen af? Det er meget værdifuldt for dyrlægen, at du kan give svar på disse spørgsmål.

Kontakt altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Hvis du har udfordringer med at fodre din hund på korrekt vis, vil vi hos Vuffeli hellere end gerne give dig en hjælpende hånd. 

Du kan prøve vores prøvepakke for blot 49 kr., og vores ernæringseksperter vil være med til at designe en unik foderplan, der passer lige præcis til din hund

Kom nemt og hurtigt i gang ved at trykke på den følgende knap:

BESTIL PRØVEPAKKE🐶

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere til at vide hvilke symptomer de skal kigger efter hos deres hunde ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE