GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk 

30. marts, 2020 
5 min. læsning

Min hund hoster, hvad er der galt?

HUNDEHELBRED

Det er helt normalt, hvis en hund engang imellem hoster en enkelt gang eller to. Men hoste kan også skyldes forskellige infektioner og sygdomme og sidst, men ikke mindst, kan de forskellige typer af host også pege i retning af, hvad hunden fejler. 

Med denne guide vil Vuffeli hjælpe dig med at identificere, om din hunds hoste er noget, som du bør være opmærksom på, samt hvad du kan gøre. 

Læs med, hvis tavsheden hjemme hos dig tit bliver afbrudt af din hunds højlydte hosten.

Hvilken type hoste har din hund?

Det første du kan gøre er at finde ud af hvordan og hvor meget, din hund hoster. Derfor er det en god idé at tage stilling til de følgende spørgsmål, der er vigtige at kunne give svar på, hvis du vælger at gå videre til dyrlægen:

  • Er det en dyb hosten?
  • Er det en tør eller en fugtig hosten?
  • Er hosten på en måde hylende?
  • Hoster hunden mens den sover?
  • Hoster hunden når den anstrenger sig ?

Som du kan se, er der mange måder, en hund kan hoste på, og det kan skyldes mange forskellige ting. I de følgende afsnit gennemgår vi disse punkter, samt hvilke sygdomme, de diverse host kan relatere sig til. 

Læs også: Kan hunde få Coronavirus?

Har din hund kennelhoste?

Har din hund en dyb, tør og harkende hoste, kan det være et tegn på, at den har fået kennelhoste. 

Det drejer sig om en meget smitsom øvre luftvejsinfektion, som din hund kan udvikle, efter at have været sammen med andre hunde. Infektionen skyldes en eller flere af følgende agens; bakterien Bordetella Bronchiseptica, adenovirus og parainfluenzavirus. 

Lidelsen kaldes for kennelhoste, da hunde plejer at udvikle sygdommen efter at have været på hundepensioner eller lignende situationer såsom hundetræning eller udstilling, hvor mange hunde er samlet. 

Du vil dog først kunne se, at hunden er blevet smittet efter cirka en uge, og sygdommen ses ligesom forkølelse og influenza hos mennesker - ofte i efterårs- og vintermånederne.

Kennelhoste plejer at tage mellem to til tre uger, inden det går i sig selv igen.

Det er vigtigt, at du holder din hund i ro, imens den har symptomer, da det ellers kan udvikle sig til mere kronisk hoste eller lungebetændelse. Det er endvidere en god idé, at du kontakter din dyrlæge for at få be- eller afkræftet, om din hund rent faktisk har kennelhoste. Her vil du muligvis få anbefalet en behandling.

Hunde kan også få en vaccine mod kennelhoste. Vaccinen anbefales, hvis hunden har et svagere immunforsvar, eksempelvis hvis den er gammel eller ung. Du kan snakke med din dyrlæge, hvis det er noget, som du bør overveje til din hund. 

Har din hund hjerteorm?

Fransk Hjerteorm, også kaldet Angiostrongylus Vasorum, er hyppigt forekommende hos hunde i Danmark og den kan udvikle sig til en livstruende sygdom. 

Sygdommen smitter via snegle, hvor hunden kan optage orme æggene fra omgivelser såsom vandpytter og græs, hvor der er, eller har været, inficerede snegle. Hunden behøver ikke altså at spise sneglen, for at blive smittet, men blot slikke et sted, hvor sneglen har været. 

Læs også: Hundesygdomme - Årsager og symptomer

Symptomerne på hjerteorm er hoste, nedstemthed og påvirket vejrtrækning, og da hjerteormene også kan påvirke blodets størkningsevne, kan der også ses en øget blødningstendens eller små blodansamlinger i huden. Sagt med andre ord så vil selv et lille sår hos hunden, bløde mere og i længere tid end normalt. 

Oplever man dette, er det alvorligt, og du skal skynde dig at kontakte din dyrlæge. 

Smitten sker oftest i foråret, sommeren og efteråret. Hvis du bor i et område hvor smittepresset er stort, bør du få kontrolleret din hund jævnligt, eller hvis den viser symptomer. Dyrlægen kan enten undersøge om din hund er smittet, ved at tage en blodprøve, eller ved at undersøge tre afføringsprøver opsamlet på tre forskellige dage i steg. 

Har din hund slugt noget?

Hvis din hund hoster og eventuelt forsøger at kaste op, kan det være, at den har slugt noget, som nu har sat sig fast. Vuffelis råd her er, at du straks tager hunden til dyrlæge, så objektet kan blive fjernet, så hunden igen kan trække vejret frit.

Har din hund lungebetændelse?

Hunde kan også udvikle lungebetændelse, og i dette tilfælde vil du kunne høre en mere gurglende hoste, når der produceres slim. 

Hvis hunden hoster på denne måde, vil Vuffeli også anbefale at tage den til dyrlæge, især hvis din hund er meget ung eller meget gammel, da det er disse hunde, der plejer at have øget risiko for lungebetændelse samt et lavt immunforsvar. 

Hvis din hund har kastet op, og derefter indåndet noget af dens opkast, der derved er kommet ned i lungerne, kan det resulterer i lungebetændelse. Lungebetændelse kan også skyldes bakterier, virus eller svampeinfektioner.

Læs også: Hvorfor har min hund lige kastet op?

Hoster din hund, mens den sover?

Hvis din hund hoster, mens den sover eller er i ro, kan det godt være tegn på, at den er ved at udvikle hjerteproblemer, specielt racen er en Cavalier King Charles Spaniel

I dette tilfælde, kan vi stærkt anbefale at kontakte din dyrlæge for at få hunden undersøgt.

Relaterede artikler

5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
De er smukke udenpå, men giftige indeni. Vuffeli giver dig i denne artikel en oversigt over hvilke populære planter, blo
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE