GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk 

30. marts, 2020 
5 min. Læsning

Min hund hoster, hvad er der galt?

HUNDEHELBRED

Det er helt normalt hvis en hund hoster en enkelt gang eller 2 indimellem. Men hoste kan også skyldes forskellige infektioner og sygdomme og, nogle gange kan typen af hoste pege mod hvilke årsager det kan være. Med denne her guide vil vi gerne hjælpe dig med at identificere om der er noget du bør være opmærksom på, og hvad du kan gøre. Læs med, hvis tavsheden hjemme hos dig tit bliver afbrudt af din hunds højlydte hosten.

Det første du burde gøre, er at finde ud af hvordan og hvor meget din hund hoster. Derfor er det en god idé at tage stilling til de følgende spørgsmål, der er vigtige at kunne give svar på, hvis du vælger at gå videre til dyrlægen:

  • Er det en dyb hosten?
  • Er det en tør eller en fugtig hosten?
  • Er hosten på en måde hylende?
  • Hoster hunden mens den sover?
  • Hoster hunden når den anstrenger sig ?

Som du kan se, er der mange måder en hund kan hoste på, og det kan skyldes mange forskellige ting. I de følgende linjer gennemgår vi spørgsmålene, du måske burde overveje.

Læs også: Kan hunde få Coronavirus?

Har din hund kennelhoste?

Hvis din hund har en dyb, tør og harkende hoste, kan det være at den har fået kennelhoste. Det drejer sig om en meget smitsom øvre luftvejsinfektion din hund kan udvikle efter at have været sammen med andre hunde. Infektionen skyldes en eller flere af følgende agens; bakterien Bordetella Bronchiseptica, adenovirus og parainfluenzavirus hedder kennelhoste, da hunde plejer at udvikle sygdommen efter at have været på hundepensioner eller lignende situationer (hundetræning, udstilling), hvor mange hunde er sammen. Du vil dog først kunne se at hunden er blevet smittet efter cirka en uge, og sygdommen ses ligesom forkølelse og influenza hos mennesker oftere i efterårs- og vintermånederne.

Hvis du synes det lyder som noget din hund kunne have udviklet, så kan vi fortælle at det plejer at tage mellem 2 til 3 uger inden hosten forsvinder igen, og det kan den faktisk gøre helt af sig selv. Det er vigtigt at du holder din hund i ro mens den har symptomer, da det ellers kan udvikle sig til mere kronisk hoste eller lungebetændelse. Det er en god idé at du kontakter din dyrlæge for at bekræfte om din hund har kennelhoste eller ej, og her vil du muligvis få anbefalet en behandling.

Hunde kan faktisk også få en vaccine mod kennelhoste. Det anbefales hvis hunden har et svagere immunforsvar (eksempelvis hvis den er meget gammel eller ung). Du kan snakke med din dyrlæge hvis det er noget du bør overveje til din hund. 

Har din hund hjerteorm?

Fransk Hjerteorm (Angiostrongylus Vasorum) er hyppigt forekommende hos hunde i Danmark og kan udvikle sig til en livstruende sygdom. Den smitter via snegle hvor hunden kan optage orme æggene fra omgivelser såsom vandpytter og græs hvor der er inficerede snegle. Hunden behøver ikke at spise sneglen for at blive smittet. Som voksen lever ormen i hundens hjerte og blodkar. 

Symptomerne på hjerteorm er ofte hoste, nedstemthed og påvirket vejrtrækning, men da hjerteormene også kan påvirke blodets størkningsevne kan der også ses øget blødningstendens eller små blodansamlinger i huden. Ser man dette er det alvorligt og du skal skynde dig at kontakte din dyrlæge. Smitten sker oftest forår, sommer og efterår. Hvis du bor i et område hvor smittepresset er stort, bør du få kontrolleret din hund jævnligt, eller hvis den viser symptomer. Dyrlægen kan enten undersøge om din hund er smittet ved at tage en blodprøve, eller ved at undersøge 3 afføringsprøver opsamlet på 3 på hinanden følgende dage. 

Har din hund slugt noget?

Hvis din hund hoster og evt. forsøger at kaste op kan det være den har slugt noget som nu har sat sig fast. Vores råd her er, at du straks bringer den til din dyrlæge, så det kan blive fjernet den igen kan trække vejret frit.

Har din hund lungebetændelse?

Hunde kan også udvikle lungebetændelse, og her vil du nogle gange høre en mere gurglende hoste, hvis der produceres slim. Det giver også meget god mening hvis lyden er mere fugtig, da det betyder at der opbygges væske og slim i lungerne der generer den. Hvis hunden hoster på den måde, kan vi også anbefale at tage den til din dyrlæge, især hvis din hund er meget ung eller meget gammel, da det er disse hunde der plejer at have øget risiko for lungebetændelse.

Hvis du oplever den slags hosten, og din hund før har kastet op, burde du vide at hunde kan få lungebetændelse hvis de er kommet til at indånde noget af deres opkast, der så er kommet ned i lungerne. Lungebetændelse kan også skyldes bakterier, virus eller svampeinfektioner.

Læs også: Hvorfor har min hund lige kastet op?

Hoster din hund mens den sover?

Hvis din hund hoster mens den sover eller er i ro, kan det godt være tegn på at den er ved at udvikle hjerteproblemer, specielt hvis det er en Cavalier King Charles Spaniel. I dette tilfælde, kan vi stærkt anbefale at kontakte din dyrlæge, for at få hunden undersøgt.

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der oplever at deres hund hoster ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Hvornår er en hund voksen?
Hvornår er en hund voksen?
Hvornår kan du kategorisere din hvalp som voksen, og er der forskel på store og små racer? Vi vil forsøge, at vejlede di
Læs mere
Er min hund syg? Her er hvad du skal lægge mærke til
Er min hund syg? Her er hvad du skal lægge mærke til
Ligesom mennesker, kan hunde blive syge. Forskellen er bare, at hunde ikke kan fortælle hvad de føler, eller hvor de har
Læs mere
5 gode råd til at passe på din hund og dig selv under corona-krisen
5 gode råd til at passe på din hund og dig selv under corona-krisen
For os med hund er det svært at blive helt indendørs i denne tid, trods at ude-aktivitet skal begrænses. I hvert fald, h
Læs mere
5 ofte stillede spørgsmål du skal have svar på som hundeejer under corona-krisen
5 ofte stillede spørgsmål du skal have svar på som hundeejer under corona-krisen
Corona-situationen har påvirket alle menneskers liv. Også hundeejere. Har du en hund, har du sikkert mange spørgsmål om
Læs mere
Kan hunde få coronavirus?
Kan hunde få coronavirus?
Efter corona udbruddet i Danmark, er der mange der lever i frygt for at blive smittet med virussen. Da Mette Frederiksen
Læs mere
Hvorfor har min hund lige kastet op?
Hvorfor har min hund lige kastet op?
Det er sikkert ikke det lækreste du har oplevet som hundeejer, men nu har du prøvet det (og måske er det ikke første gan
Læs mere