GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Nanna Spanggaard
11. august, 2020 
4 min. læsning

Hvorfor lugter min hund ud af munden?

HUNDEHELBRED

Vuffeli giver dig i denne artikel svar på, hvorfor din hund har dårlig ånde, og ikke mindst, hvordan du bekæmper denne dårlige lugt. Det skal hertil også vise sig, hvor vigtigt det rent faktisk er at opretholde en god tandhygiejne for din hund. 

Oplever du, at din hund lugter ud af munden? Heldigvis kan du gøre noget ved det. Læs med og bliv klogere!

Hvorfor har min hund dårlig ånde?

Bakterier i hundens mund

Dårlige ånde kan skyldes flere årsager, dog er den typisk grund til at du oplever en dårlig ånde hos din hund forårsaget af bakterier i mundhulen. Bakterier frigiver svovlholdige luftarter, som giver en meget ubehagelig lugt, som ikke er ønsket hos hundeejeren, der står sin hund nær. 

Tandsten, plak og bylder hos hunde

Tandsten, bylder og fremedlegmer i mundhulen, kan medvirke til at øge bakterievæksten og er en hyppig årsag til den dårlige ånde hos hunden. 

Dårlig lugt fra munden kan begynde tidligt i hundens liv, hvor der bygges plak på overfladen af hundens tænder. Plak er en belægning på tænderne, som dannes på tændernes overflade af bakterier, og en overdreven bakterievækst vil medføre en øget plakdannelse. Hvis denne plak ikke fjernes regelmæssigt fra tændernes overflade, vil den begynde at ophobe sig til et tykt lag, som kan medvirke til irritation og infektion i tandkødet, og frembringe denne meget irriterende ildelugtende lugt, som bestemt ikke er rar, når ens hund sidder og ånder en i hovedet. 

Læs også: Sådan sikrer du god mundhygiejne hos din hund

HUSK
Bakterierne i munden kan ikke kun medføre dårlig ånde, men kan også resultere i andre problemer, såsom betændelse i tandkødet. 

Infektion i hundens tandkød

Infektion i tandkødet, også kaldet tandkødsbetændelse, kan opleves som rødme i tandkødet lige over tænderne. Dette kan være meget smertefuldt for hunden, især når den skal tygge på sit tørfoder. Derfor er den dårlige ånde ikke kun et problem for ejerne, men også en gene for hunden i form af smerte i munden. 

Hundens tandkød er altså et utrolig vigtigt område at behandle, både for hundeejere, men mest af alt for at øge hundes livskvalitet. Tandkødsbetændelse kan i værste tilfælde føre til paradentose, som resulterer i, at de inficeret tænder må fjernes. 

Forebyggelse af dårlig ånde hos din hund

Børst hundens tænder 

Den bedste løsning til at forebygge dårlig ånde og tandproblemer hos hunde, er at lære sin hund at få børstet tænder. Jeg ved personligt, hvor svært det kan være at få ens hund med på ideen om at få børstet tænder. Ens hund vil bare ikke have tandbørsten i munden, og det er en lang kamp hver gang. Mange ejere giver desværre op i oplæringsprocessen, men hunden vil langsomt vænne sig til at få børstet tænder, hvis man giver det nok tid og ikke mindst er tålmodig. 

Læs også: Min hund hoster - skal jeg være nervøs?

TIP
Der findes forskellige hundevenlige tandpastaer, med forskellige smagsvarianter, som kan være en hjælp til at få din hund til at elske at få børstet tænder. 

Hvem ved, måske kan tandbørstning med smag af leverpostej blive det nye hit hos din hund!

Lad hunden bruge sine tænder

Tørfoder kan i nogle tilfælde være en god løsning til at forebygge tandproblemer i form af mekanisk rengøring af tænderne, da hunden tygger mere på sin mad sammenlignet med andre blødere fodertyper. Denne mekaniske rengøringen, gør sig kun gældende hvis hunden rent faktisk tygger på foderet. Når hunden tygger på sit tørfoder, vil det forebygge plakdannelse på overfladen af tænderne. Tilsvarende vil gnaveben eller tyggeben til hunde, have samme positive effekt. Dog vil mekanisk rengøring typisk kun involvere få tænder i hundens mund. 

Hvis skaden er sket kan det være nødvendig at tage kontakt til dyrlægen da gnaveben, tyggeben og tandbørstning ikke altid kan rette op på skaden. 

Læs også: Må hunde spise skaldyr?

Hvis skaden er sket

Hvis din hund har utrolig dårlig ånde, og du tydeligt kan se din hunds tænder er fyldt med tandsten, så anbefaler vi at få undersøgt hvor galt det står til hos din dyrlæge. Din dyrlæge vil lave en mundtlig undersøgelse og eventuelt tage blodprøver og røntgenfotografi, for at vurdere skadens grad. 

Når dyrlægen har dannet et komplet billede af tilstanden hos din hund, vil dyrlægen anbefale nødvendige behandlingsmuligheder. I mange tilfælde er det nødvendigt at hunden kommer under bedøvelse og får renset sine tænder. 

Dette kan både være dyrt og mange ejere kan ikke lide tanken om at deres elsket hund skal i nakose, derfor er forebyggelse af tandproblemer et meget vigtigt område at prioritere som hundeejer. 

Efter en tandrensning kan man starte forebyggelsen af bakterievækst, tandsten og bylder og fremadrettet sikre at ens hund undgår tilsvarende problemer med dårlig ånde.

Hvad kan vi i Vuffeli hjælpe med?

Vi i Vuffeli vil gerne hjælpe jer med at finde det helt rigtige foderprodukt til at forebygge jeres hunds dårlige ånde. 

Pillestørrelsen er meget vigtigt når det kommer til den mekaniske rengøring af tænderne, for at få hunden til at tygge på foderet frem for blot at sluge det. Vil vi meget gerne hjælpe dig med at finde den helt rigtige pillestørrelse til din hund. 

Lad os endelig hjælpe dig med at forebygge din hunds dårlige ånde, hvis du føler et behov for dette. Vi vil hellere end gerne hjælpe. 

FÅ HJÆLP HER

Relaterede artikler

Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunden carnivore eller omnivore? Dette er et længere diskuteret emne, som der er mange delte meninger om. Carnivore e
Læs mere
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE