GÅ TIL PRØVEPAKKE

Artikel af Lærke Birk 
27. Nov, 2019
7 Min. Læsning

Har din hund tynd mave?
Se årsager og behandling her

HUNDEHELBRED

Min hund har diarre, hvad gør jeg?

Mange hunde oplever at have dårlig mave en gang imellem. Det er helt normalt, og der kan være mange årsager til, at din hunds afføring ikke er som den skal være. 

Nogle gange kan problemet løses af sig selv med en korrekt fodring, men i visse tilfælde skal der lidt mere til for at kunne opnå at ens hund får en normal afføring igen. 

Den bedste måde at komme af med den dårlige mave er ved at prøve at finde en årsag til problemet. Og det er ikke altid en nem opgave. Mange hundeejere er hurtige til at nå hen til en konklusion om hvorfor deres hund har fået diarre, men mange gange kan det godt være uventede faktorer der kommer i spil.

Heldigvis er der mange måder at undgå og behandle diarre på. I denne her guide vil du kunne finde nogle af årsagerne til diarre hos hunde, og hvordan du burde behandle din firbenede bedste ven.

Hvor ofte skal min hund have afføring?

Vuffeli er ofte i kontakt med hundeejere, der er bekymret for deres hund, fordi de synes, at den meget ofte har afføring. Men hvor ofte har en sund og rask hund egentlig afføring?

Det er ganske normalt, at en hund skal "på potten" en til fire gange på én dag. Det har ikke nødvendigvis noget at gøre med, at hunden ikke fungerer ordenligt på sit nuværende foder, eller at hunden har dårlig mave. 

Hunde har fra naturens side et kortere fordøjelsessystem sammenlignet med mennesket. Maden ryger derfor så at sige hurtigere igennem systemet, og hunden har derfor brug for at besørge hyppigere. Ser hundens afføring normal ud i farve og konsistens, er der derfor ingen grund til bekymring. 

Årsager og behandling af tynd mave hos hunde

Der er mange faktorer der kan påvirke en hunds fordøjelsessystem, og det er derfor vigtigt at prøve at finde ud af, hvad der kunne have skabt den dårlige afføring.

Som udgangspunkt kan vi hos Vuffeli anbefale at overveje de forskellige muligheder om hvorfor diarreen er opstået inden du når frem til en konklusion. For eksempel hvis din hund har fået et par ekstra godbidder, og den har fået tynd mave derefter, betyder det ikke nødvendigvis at det er godbiddernes skyld, og at den ikke kan tåle dem. Det kan nemlig også være at din hund har valgt at gnave i en død fugl i haven, uden at du vidste noget om det. 

Men, hvordan ved man, hvad der forårsager hundens diarre? Det er et meget vigtigt spørgsmål, og vi vil prøve at give dig et svar i denne her artikel.

Nyt foder provokerer diarre

Hvis din hund har en sensitiv mave, kan det godt være at du oplever tynd mave hvis du skifter foderblanding. Det er helt normalt, og det betyder heller ikke at du er nødt til at gå tilbage til det gamle hundefoder igen.

Hvis du før har oplevet at din hund har haft problemer med fordøjelsen, så kan det være en god ide at få hjælp inden du skifter til en ny foderblanding. Hos Vuffeli vil vi gerne give dig en hånd så din hund kan få en stille og rolig overgang til det nye foder uden fordøjelsesproblemer. 

Du kan kontakte os på telefon 52 22 95 96 kl 09-12 alle hverdage, email kontakt@vuffeli.dk eller ved at klikke på nedstående knap og komme til vores kontaktformular. 

KONTAKT VUFFELI

Hvis hunden har spist noget den ikke burde

Det kan være at din hund har fået fat i noget den ikke kunne tåle, og det har selvfølgelig fået konsekvenser: hunden har fået dårlig mave af det

Det kan være alt fra dine børns madrester, eller noget den er kommet til at spise på gåturen. Som du kan gætte, er det ikke altid helt nemt at vide om din hund har spist noget den ikke kan tåle bag din ryg. 

Men hvis du er sikker på at det er dette der har forårsaget den dårlige mave, så skulle diarreen meget gerne forsvinde “når det hele er kommet ud”.

Læs også: Skadelige fødevarer for hunde

For mange godbidder 

For mange godbidder eller andet mad der indeholder meget fedt kan også skabe lind afføring. Leverpostej er selvfølgelig også med på denne her liste. Hvis du tilføjer en spiseskefuld leverpostej i din hunds tørfoder dagligt, kan det godt være at den får dårlig mave af det.

Hvis du fodrer din hund med “menneskemad”, ligesom leverpostej, flæskesteg, eller bare madrester der indeholder specielt meget fedt, kan det nemt skabe diarre. 

Man skal huske at en hunds fordøjelsessystem er kortere end vores, og hvis hunden får mad der indeholder få fibre, betyder det at fordøjelsen går hurtigere, og der er derfor højere sandsynlighed for lind afføring.

Andre ukendte årsager  

De nævnte punkter plejer at være hovedårsagerne til diarre hos hunde, men det kan godt være at diarreen kommer af en anden ukendt årsag. 

Det kan nemlig blive til noget af en opgave at finde ud af, hvad der har været med til at skabe problemet. Hvis du stadig er i tvivl, så kan vi varmt anbefale at kontakte en af vores fodereksperter, der vil give dig rigtig god rådgivning mht. hvordan du kan håndtere situationen. 

KONTAKT EN FODEREKSPERT

Hvis du synes at problemet har stået på længe, eller at din hund viser andre symptomer på sygdom som feber, hoste, eller andet, så kan vi stærkt anbefale at kontakte din dyrlæge.

Hold øje med afføringen  

For at kunne få det bedste overblik over problemet og finde den bedste behandling, er det vigtigt at du holder øje med din hunds afføring, så snart du oplever noget uregelmæssigt. Dvs. at det er vigtigt at kunne fortælle helt nøjagtigt hvor længe hunden har haft diarre, om afføringen har ændret sig siden problemet er opstået. 

Det er også vigtigt at have et overblik over hvor mange gange hunden har behov for at “gå på toilettet” om dagen. Dette vil kunne være med på at finde den bedste løsning til din hunds problem ved og stille den helt rigtige diagnose.

HUSK at der er mange årsager til at en hund kan have diarre, og derfor findes der mange forskellige måder at behandle det på.

Kontakt dyrlægen hvis du oplever blodig eller gul afføring

Hvis du observerer noget du mener er unormalt, som du ikke har oplevet før, kan vi anbefale dig at kontakte en foderekspert eller din dyrlæge. Det kan blandt andet være gul afføring, eller endda blod i diarreen. 

Hos Vuffeli vil vi meget gerne være med til at løse dit problem, og vi har meget erfaring med hunde der har haft problemer med deres afføring.

Behandling af diarre  

Der findes ingen perfekt behandling af diarre hos hunde. Men for at kunne nå frem til den bedste behandling til din hund, er det vigtigste at have en passende diagnose.

Mange fordøjelsesproblemer kan løses ved at ændre på fodringen, og ved at have fuld kontrol over hvad hunden spiser. Så hvis I bor mange hjemme, kan det godt være en god ide at etablere regler om hvad hunden må og ikke må få.

Hvis din hund får normalt tørfoder, og du er sikker på at den ikke får andet ved siden af, kan det være en mulighed at skifte foderblanding. Det er der mange hunde der reagerer positivt på.

Det kan godt være at der er noget din hund ikke kan tåle i den foderblanding der giver den diarre, og at det er en måde at udvise foderintolerance på. Hvis du sidder derhjemme og tror at din hund har visse intolerancer, er du meget velkommen til at kontakte Vuffeli så vi kan vejlede dig.

Læs også: Foderintolerance hos hunde

Hos Vuffeli vil vi gerne være med til at løse problemet, og vi tilbyder foderblandinger der kan være med til at hjælpe de sarte maver.

Bestil din prøvepakke online ved det følgende link, eller kontakt en af vores fodereksperter hvis du vil have vejledning mht. hvilke foderblanding der passer bedst til din hund.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der har udfordringer med kræsenhed ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunde kødædere eller altædende?
Er hunden carnivore eller omnivore? Dette er et længere diskuteret emne, som der er mange delte meninger om. Carnivore e
Læs mere
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Må din hund få gluten?
Må din hund få gluten?
Du har nok hørt meget om glutenfri foder, eller foder uden korn i. Der er mange hunde der er begyndt og få det, og du ov
Læs mere