GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk 
29. Nov, 2019
12 Min. Læsning

Hvorfor kaster min hund op? 

Læs de 5 hyppigste grunde her

HUNDEHELBRED

Hvorfor har min hund lige kastet op?

Det er sikkert ikke det lækreste du har oplevet som hundeejer, men nu har du prøvet det (og måske er det ikke første gang): Din hund har lige kastet op. 

Nogle gange er det helt normalt, og din største bekymring vil måske være om opkasten ramte dine nye sko. Men måske tænker du på om der kan være en seriøs grund til det, og om du burde få din hund undersøgt af dyrlægen.

5 grunde til, at din hund har det dårligt

I denne her guide taler vi om hvad der kan provokere opkast hos din hund, og om hvorvidt du burde tage det seriøst. 

Nogle gange kan det godt være en god idé at kontakte en dyrlæge for at sikre, at din hund har det godt, men andre gange kan du også glemme alt om denne her ikke-så-lækre episode. 

Her er 5 grunde til, at din hund har fået det dårligt og derfor har kastet op.

1. Din hund har ikke fået mad, som den skulle 

Hvis din hund har spist for hurtigt, eller fået noget den ikke havde godt af, kan det godt ske, at den kaster op. Du har garanteret også prøvet at få noget mad der nødvendigvis ikke var i dårlig tilstand, men som din krop havde svært ved at tage imod. Nogle hunde har også tendens til at få ondt i maven hvis de springer deres morgenmåltid over. Så kan de godt virke kvalme, spise græs og kaste hvidt skum op.

Det kan også være at hunden har kastet op hvis den har fået en ny foderblanding, som dens mave ikke var langsomt vænnet til, og den dermed ikke var klar til at tage imod endnu. 

Oplever du udfordringer med dette, er du meget velkommen til at kontakte Vuffeli, hvor vi vil hjælpe dig med at få en positiv overgang til foderet, og finde den foderblanding der passer lige præcis til din hund:

KONTAKT VUFFELI

2. Din hund er syg 

Det kan godt være at din hund har udviklet en eller anden form for sygdom, og det at den kaster op er symptom på sygdommen. Det behøver ikke at være noget alvorligt, men i nogle tilfælde kan det være noget der burde behandles.

For at finde ud af om din hund er syg, er det bedste altid at tage den med til dyrlægen. Men du kan selvfølgelig selv være med til at give eksperterne en hånd ved at svare på forskellige spørgsmål som:

  • Hvor længe og hvor mange gange har hunden kastet op?
  • Hvordan ser opkasten ud?
  • Har din hund spist noget den ikke plejer at spise?
  • Har din hund haft afføring og hvordan så den ud?
  • Har du lagt mærke til andre symptomer der kunne betyde at din hund er syg?
  • Har du skiftet foder for nylig?

Det er en god ide at du lægger mærke til disse forskellige ting efter første gang hunden kaster op, så du kan hjælpe din dyrlæge bedst.

3. Din hund har spist noget giftigt 

En primær grund til at hunden kaster op er at den kan have spist noget giftigt. Det er svært at vide, hvad hunden har haft fat i, når man ikke holder øje med den, og måske er det første tegn man ser på det at den kaster op for at rense maven.

For at undgå at hunden får noget der er giftigt, er det vigtigt at du gemmer alt det væk den ikke må få. Dette gælder ikke kun madvarer, men også husholdningsprodukter. Hvis du har en madglad labrador, kan det godt være at den bliver alt for fristet og springer op på køkkenbordet for at spise den pakke pålægschokolade du glemte at stille ind i køleskabet inden du gik hjemmefra; og har du en hvalp, kan det godt være at den synes det er spændende at drikke det vand med klorin du har brugt til at vaske gulv med, eller det kan være at den tygger lidt for grundigt på legetøjet så den kommer til at sluge det.  

Hvis du er i tvivl om din hund har spist noget den ikke kan tåle, så læs med her: Hvilke fødevarer er skadelige for hunde?

Hvis du også føler at din hund er svag, at den kan have ondt i maven, ikke vil lege eller gå tur som den plejer, eller at den har diarré eller er forstoppet, så kontakt en dyrlæge, da det tyder på, at din hund har fået noget der er giftigt.

4. Din hund har spist græs 

Hvis der er hvidt skum i opkasten, så kan det godt være at din hund har spist græs. Det er ikke unormalt at din hund spiser græs, og det er nødvendigvis ikke usundt for den. Hvidt skum er et tegn på, at hunden prøver at få noget ud af dens mave som generer den.

Der er mange årsager til, at en hund kan finde på at gnave i græsset, specielt hvis det er en hvalp eller en ung hund. Nogen gør det fordi de synes det er sjovt, men nogle gange kan det også være et tegn på at hundens kost ikke er helt nærende, og at den prøver at få nogle fibre ud af det. Prøv derfor at give din hund mere fiber. 

Det finder du eksempelvis i søde kartofler, en af ingredienserne vi hos Vuffeli bruger i vores foderblandinger. Du kan bestille en fiberrig prøvepakke til en pris af kun 49 kr ved at klikke HER

Hunde kan faktisk også finde på at spise græs for at provokere opkast hvis der er noget i maven der irriterer dem, men det er ikke alle hunde der kaster op efter at have spist græs. Hundes fordøjelsessystem er faktisk meget godt til at fordøje fødevarer som eksempelvis grøntsager eller korn.

5. Din hund er køresyg

Har I været ude at køre, og har I oplevet at hunden har kastet op derefter? Så kan det godt være at hunden har kvalme fordi den er køresyg. Hvis du selv har prøvet at være svimmel efter en tur i bilen, så ved du lige nøjagtigt, hvordan din hund har haft det.

Du skal være meget opmærksom når du er ude at køre hvis du har en hvalp, da de har større tendens til at blive køresyge. Det skyldes nemlig at de ikke er fuldt udvoksede, og deres balance ikke er så god som den voksne hunde har, hvilket gør at de nemmere kan føle sig svimle når de sidder i bilen.

Det kan være en god idé at stoppe bilen inden uheldet sker, og at gå en tur i den friske luft inden man fortsætter igen. Hvis hunden piver, salver meget, eller slikker sig om munden, kan det være at den er ved at blive køresyg, så du burde være opmærksom på disse tegn mens du kører rundt med din firbenede ven.

For at undgå at din hund får kvalme, burde du sørge for at åbne vinduerne i bilen så hunden får frisk luft. Det er også vigtigt, at din hund kan kigge ud. Hvis du føler at I ikke kan køre i 5 minutter uden at hunden viser tegn på at være køresyg, burde du vende problemet med en dyrlæge.

Hvornår skal du søge hjælp?

Nogle gange kan det godt være at hundens opkast kan fortælle at der er noget i vejen med den. I visse tilfælde, er det en god ide at du søger hjælp efter at din hund har kastet op, hvis du er i tvivl om din hund fejler noget.

Hvis du har en hvalp eller en gammel hund der lige har kastet op, burde du søge hjælp. Du burde også henvende dig til en dyrlæge hvis hunden kaster op hyppigt, og viser andre symptomer på at den er syg. Det kan for eksempel være diarre, eller at du synes den virker svag. Hvis dette sker, kan vi anbefale at give hunden masser af vand, da den nemt kan blive dehydreret, men nogle gange skal den have væske hos dyrlægen for at få nok.

Andre årsager til at du burde søge hjælp vil være hvis der er blod i hundens opkast, eller at den kaster op flere gange om dagen (eller hvis den har gjort det en gang imellem i flere dage).

Hvis du efter at have læst denne her guide oplever at din hund kaster op, men at du ikke er helt klar over hvorfor, kan vi også anbefale dig at tage til dyrlægen, da det er der du kan få den diagnose der vil fortælle dig, hvad der er i vejen med din hund.

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der har udfordringer med opkast ved at dele denne her artikel.

Relaterede artikler

Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Hunde er det, man kalder fakultative carnivore. Det betyder, at de er designet til leve på en diæt, der primært består a
Læs mere
Hvad er min hunds idealvægt?
Hvad er min hunds idealvægt?
Når du bestiller hundefoder fra Vuffeli, har vi brug for nogle essentielle og basale informationer på din hund. Herefter
Læs mere
Kan min hund tåle skaldyr?
Kan min hund tåle skaldyr?
Aftenens menu står på skaldyr. Det kan være jomfruhummer, blåmuslinger eller rejer. Spørgsmålet er nu, om det er sikkert
Læs mere
Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi?
Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi?
Allergi hos hunde er et problem, som mange hundeejere kender til. Dog er der også mange hundeejere der mener at deres hu
Læs mere
Er din hund overvægtig? Sådan tjekker du din hunds kropstilstand
Er din hund overvægtig? Sådan tjekker du din hunds kropstilstand
Overvægt hos hunde er uden tvivl en af de største helbreds- og livskvalitetsnedsættende udfordringer for danske hundeeje
Læs mere
At neutralisere din hund: Det bør du vide før og efter
At neutralisere din hund: Det bør du vide før og efter
Har du overvejet at neutralisere din hund, men er bekymret for konsekvenserne af dette? Eller Har du netop fået din hund
Læs mere