GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Lærke Birk 
29. november, 2019
12 min. læsning

Hvorfor kaster min hund op? Læs de 5 hyppigste grunde her

HUNDEHELBRED

Hvorfor har min hund lige kastet op?

Det er sikkert ikke det lækreste, du har oplevet som hundeejer, men nu har du prøvet det -og måske er det ikke første gang: Din hund har lige kastet op. 

Nogle gange er det helt normalt, og din største bekymring vil måske være om opkasten ramte dine nye sko. Men måske tænker du også på, om der kan være en seriøs grund til at din hund pludselig kaster op, og om du burde være nervøs.

5 grunde til, at din hund har det dårligt

I denne guide præsenterer Vuffeli kort og kontant, hvad der kan fremprovokere opkast hos din hund, og om hvorvidt du burde tage det seriøst. 

Ofte kan det godt være en god idé at kontakte en dyrlæge for at sikre, at din hund har det godt, men andre gange kan du også glemme alt om denne her ikke-så-lækre episode. 

Her er fem grunde til, at din hund har fået det dårligt og derfor har kastet op.

1. Din hund har ikke fået mad, som den skulle 

Hvis din hund har spist for hurtigt, eller fået noget den ikke havde godt af, kan det godt ske, at den kaster op. Du har garanteret også selv prøvet at få noget mad, der nødvendigvis ikke var i dårlig tilstand, men som din krop havde svært ved at tage imod. 

Nogle hunde har også tendens til at få ondt i maven, hvis de springer deres morgenmåltid over. Det kan resultere i, at de kan få kvalme, spise græs derefter kaste hvidt skum op.

Det kan også være, at hunden har kastet op, hvis den har fået en ny foderblanding, som dens mave ikke var langsomt vænnet til, og som den dermed reagerer dårligt på. 

Oplever du udfordringer med dette, er du meget velkommen til at kontakte Vuffeli, hvor vi vil hjælpe dig med at få en positiv overgang til foderet, og finde den foderblanding, der passer lige præcis til din hund:

KONTAKT VUFFELI

2. Din hund er syg 

Det kan godt være at din hund har udviklet en eller anden form for sygdom, og det, at den kaster op er symptom på sygdommen. Det behøver ikke at være noget alvorligt, men i nogle tilfælde kan det være noget, der burde behandles.

For at finde ud af om din hund er syg, er det bedste altid at tage den med til dyrlægen. Men du kan selvfølgelig selv være med til at give eksperterne en hjælpende hånd, ved at svare på forskellige spørgsmål som:

  • Hvor længe og hvor mange gange har hunden kastet op?
  • Hvordan ser opkasten ud?
  • Har din hund spist noget den ikke plejer at spise?
  • Har din hund haft afføring og hvordan så den ud?
  • Har du lagt mærke til andre symptomer der kunne betyde at din hund er syg?
  • Har du skiftet foder for nylig?

Det er en god ide, at du lægger mærke til disse forskellige ting efter første gang hunden kaster op, så du kan hjælpe din dyrlæge bedst muligt.

Læs også: Hundesygdomme - årsager og symptomer

3. Din hund har spist noget giftigt 

En primær grund til at hunden kaster op er, at den kan have spist noget giftigt. Det er svært at vide, hvad hunden har haft fat i, når man ikke konstant holder øje med den. Opkasten kan i dette tilfælde være første tegn man ser på det, at den kaster op for at rense maven.

For at undgå at hunden får noget, der er giftigt, er det vigtigt, at du gemmer alt det væk, den ikke må få. Dette gælder ikke kun madvarer, men også husholdningsprodukter. 

Hvis du for eksempel har en madglad labrador, kan det ske, at den bliver fristet, og dermed springer op på køkkenbordet, for at spise den pakke pålægschokolade, som du glemte at stille ind i køleskabet, inden du gik hjemmefra.

Det kan også være, at har du en nysgerrig hvalp, der synes, at det kunne være spændende at drikke det vand med klorin, som du har brugt til at vaske gulv med.

Læs også: Min hvalp bider i alt - hvordan kan jeg stoppe det?

Hvis du også føler, at din hund er afkræftet, at den kan have ondt i maven, ikke vil lege eller gå tur som den plejer, eller at den har diarré eller er forstoppet, så kontakt en dyrlæge, da det kan tyde på, at din hund har indtaget noget, der er giftigt.

4. Din hund har spist græs 

Hvis der er hvidt skum i opkasten, så kan det være, at din hund har spist græs. 

Det er ikke unormalt, at din hund spiser græs, og det er nødvendigvis ikke usundt for den. Hvidt skum er et tegn på, at hunden prøver at få noget ud af dens mave, som generer den.

Der er mange årsager til, at en hund kan finde på at gnave i græsset, specielt hvis det er en hvalp eller en ung hund. Nogen gør det fordi, de synes det er sjovt, men nogle gange kan det også være et tegn på, at hundens kost ikke er helt nærende, og at den prøver at få nogle fibre ud af græsset. 

Et godt råd er derfor at prøve at give din hund et større indhold af fiber, som du eksempelvis finder i søde kartofler. Søde kartofler er en af ingredienserne vi hos Vuffeli bruger i vores foderblandinger.

Hunde kan også finde på at spise græs for at provokere opkast, hvis der er noget i maven, der irriterer dem, men det er ikke alle hunde, der kaster op efter at have spist græs. Hundes fordøjelsessystem er godt til at fordøje fødevarer, som eksempelvis grøntsager eller korn.

Har du brug for mere information? Vuffeli har skrevet en mere dybtegående artikel om hunde og græs. 

Læs også: Hvorfor spiser min hund græs?

5. Din hund er køresyg

Har I været ude at køre, og har I oplevet, at hunden har kastet op derefter? Så kan det godt være, at hunden har kvalme, fordi den er køresyg. Hvis du selv har prøvet at være svimmel efter en tur i bilen, så ved du lige nøjagtigt, hvordan din hund har haft det.

Du skal være meget opmærksom, når du er ude at køre, hvis du har en hvalp, da de har større tendens til at blive køresyge. Det skyldes, at de ikke er fuldt udvoksede, og deres balance ikke er så god, som de voksne hundes, hvilket gør, at de nemmere kan føle sig svimle, når de sidder i bilen.

Det kan være en god idé at stoppe bilen inden uheldet sker, og at gå en tur i den friske luft, inden man fortsætter igen. Hvis hunden piver, salver meget, eller slikker sig om munden, kan det være et tegn på, at den er ved at blive køresyg

Læs også: Sådan undgår du, at din hund bliver køresyg i bilen

For at undgå at din hund får kvalme, burde du sørge for at åbne vinduerne i bilen, så hunden får frisk luft. Det er også vigtigt, at din hund kan kigge ud af vinduet. Hvis du føler at I ikke kan køre i 5 minutter, uden at hunden viser tegn på at være køresyg, burde du vende problemet med en dyrlæge.

Hvornår skal du søge hjælp?

Hundens opkast kan i nogle tilfælde indikere, at der er noget i vejen med den. Mistænker du hertil, at din hund er syg, er det en god ide, at du søger hjælp efter at din hund har kastet op.

Hvis du endvidere har en hvalp eller en gammel hund der lige har kastet op, burde du også søge hjælp. 

Du skal også henvende dig til en dyrlæge hvis hunden kaster op hyppigt, og viser andre symptomer på at den er syg. Det kan for eksempel være diarré, eller at du synes den virker svag. Hvis dette sker, kan vi anbefale at give hunden masser af vand, da den nemt kan blive dehydreret.

Læs også: Hvordan ved jeg, om min hund er syg?

Andre årsager til at du burde søge hjælp vil være, hvis der er blod i hundens opkast, eller at den kaster op flere gange om dagen.

Hvis du efter at have læst denne guide oplever, at din hund kaster op, men at du ikke er helt klar over hvorfor, kan vi også anbefale dig at tage til dyrlægen, da det er der, du kan få den diagnose, der vil fortælle dig, hvad der muligvis er i vejen med din hund.

Relaterede artikler

Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Hvad er den bedste hundemad? Derfor burde du fodre din hund med tørfoder
Når man fodrer sin hund, er det vigtigt at holde øje med, hvad den får at spise, da et godt foder er med til øge din hun
Læs mere
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Har du en gammel hund? Dette burde du fodre den med
Er din hund ved at blive gammel? Kan du mærke at din bedste ven ikke kræver så lange gåture længere? Så kan det godt vær
Læs mere
Hundefoder til aktive hunde
Hundefoder til aktive hunde
Hvordan er det at være en aktiv hund? Og hvordan skal den fodres? Læs med, hvis du føler at din hund er mere aktiv end e
Læs mere
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE