GÅ TIL PRØVEPAKKE


Artikel af Andreas Schwaner 
3. august, 2020 
5 min. læsning

Har du allergi overfor hunde? De her hunderacer burde du vælge

HUNDERACER

Hunden er menneskets bedste ven, og for mange mennesker er hunden derfor også en ven, som man nødigt vil leve foruden. Desværre får en stor del af den danske befolkning allergiske reaktioner, hvis dagen bliver tilbragt med en firbenet ven.

I denne artikel får du et kort og brugbart indblik i, hvad der udgør en allergivenlig hund, og hvilken type hund man derfor skal vælge, når der skal tages hensyn til hundeallergien.

Læs også: Gode og sjove ideer til det bedste hundenavn 

Symptomer på hundeallergi

De typiske symptomer på allergi overfor hunde kan minde om høfeber og nældefeber. Bliver du derfor irriteret i halsen, i næsen og i dine øjne, eller kan du få et let udslæt, med kløe, på din hud, hvis du har været i berøring med en hund, kan det tyde på, at du har allergi overfor hunde. 

Mennesket kan få allergiske reaktioner, da vores kroppe kan reagere på et protein fra hunden, der blandt andet bliver udskilt fra hundens hud og pels. 

TIP
Du kan du blive priktestet for hundeallergi hos din læge, hvis du er i tvivl, om du kan tåle hunde. Testen kan både påvise, om du er allergisk overfor hunde, men også overfor andre pelsdyr.

Hvad er en allergivenlig hund?

Ordet allergivenlig er en smule misvisende, og kan fortolkes på flere måder. Mange er af den forståelse, at hvis man anskaffer sig en allergivenlig hund, så medfører det, at den allergiske hundeejer, kan blive fuldstændig fri for at blive påvirket eller få allergiske reaktioner fra hunden.

Det er desværre ikke sandt. Der findes ikke en hunderace, der er foruden disse allergifremkaldende proteiner. En allergivenlig hund kan derfor sagtens fremkalde allergiske reaktioner hos hundeejeren. Dog er chancen for, at de allergiske reaktioner opstår væsentligt mindre. 

Læs også: De bedste hunderacer til børn

En hund bliver betegnet som allergivenlig, når den ikke har nogen underuld, og derfor fælder og skælder langt mindre. Mindre fældning og skæl resulterer i, at de allergifremkaldende proteiner, i langt mindre grad, bliver spredt og udskilt, og den allergiske hundeejere, vil derfor opleve langt færre allergiske reaktioner. 

Allergivenlige hunderacer

Allergivenlige hunde er altså hunde uden underuld. Har du hundeallergi, anbefaler Vuffeli derfor, at du anskaffer dig en hund, der er foruden underuld. Blot fordi du har allergi overfor hunde, medfører det ikke, at du kun kan vælge mellem to allergivenlige hunderacer. Vuffeli har her oplistet nogle af de mest populære allergivenlige hunderacer i forhold til deres størrelse. Racens størrelse kan variere fra hund til hund. 

Små allergivenlige hunderacer (1 - 10 kilo)

 • Bichon Frisé
 • Coton de Tulear (bomuldshunden)
 • Dværgpuddel
 • Lhasa Apso
 • Papillon
 • Shih Tzu
 • Toy Puddel

Mellemstore allergivenlige hunderacer (11 - 25 kilo)

 • Kerry Blue Terrier
 • Soft Coated Wheaten Terrier 

Store allergivenlige hunderacer (25 kilo og derover)

 • Curly Coated Retriever
 • Stor Puddel 

Husk, at dette er ikke en udtømmende liste, og der findes flere allergivenlige hunderacer, der i Danmark bliver mere og mere populære.

Læs også: Hvor meget ved du om hunde med allergi? Tag testen!

Gode råd til den allergiske hundeejer

En rolig hundeadfærd

Har du allergi overfor hunde, er det en god ide at opdrage din hund til at få en stille og kontrolleret adfærd, når den er i hjemmet, og fra start vænne hunden til at brænde sin energi af, når den er udenfor i haven, eller på gåtur. En hund, der får lov til at være meget aktiv inde for hjemmet fire vægge, og som hopper op i møbler og senge, kan i højere grad sprede skæl og hår. En hund med en forholdsvis rolig adfærd i hjemmet, er derfor at foretrække, hvis man har allergi overfor hunde.

Læs også: Gode råd til hundetræningen 

Støvsug ofte

Vuffeli anbefaler også at svinge støvsugeren en gang oftere, end hvad du plejer. Jo færre hundehår og hudskæl fra hunden, der ligger, jo bedre. Et godt råd er at tilkøbe sig et såkaldt HEPA-filter til sin støvsuger, som sikrer, at det er ren luft, som støvsugeren udgiver, når den er tændt. Derved er du helt sikker på, at de allergifremkaldende proteiner forbliver inde i støvsugeren.

Vask hunden

Et sidste råd er at vaske din hund jævnligt med en god hundeshampoo. Det er vigtigt, for din hunds pels og hud, at det er en sæbe, der er beregnet til hunde, og du derfor ikke bruger din egen. Når du vasker din hund, får du vasket en del af hundens skæl af, som resulterer i, at spredningen af de allergifremkaldende proteiner fra hunden mindskes. 

Relaterede artikler

Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
De er smukke udenpå, men giftige indeni. Vuffeli giver dig i denne artikel en oversigt over hvilke populære planter, blo
Læs mere
Har min hund feber? Læs om symptomerne her! | Vuffeli
Har min hund feber? Læs om symptomerne her! | Vuffeli
Ligesom mennesker kan hunde også blive syge og få feber. Men hunde bliver ikke altid syge på samme måde, som vi gør. Det
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE