GÅ TIL PRØVEPAKKE

Artikel af Mads Smith 
14. nov, 2019
5 min. læsning

Hvilke fødevarer er skadelige for hunde?

HUNDEHELBRED

Det er oplagt at tænke, at hvis vi mennesker kan spise det, så kan vores hunde også. Desværre er det ikke altid tilfældet.

Mad som vi mennesker elsker er ikke altid godt for din hund, og det kan faktisk, i nogle tilfælde, være direkte giftigt for hunde.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man godt må give til sin hund, og hvad man helst skal undgå, så man ikke ved et uheld giver sin hund noget skadeligt for dens helbred.

Undervejs kan du finde en oversigt over, hvad hunde ikke må spise, og hvad hunde godt kan tåle.

Læs også: Må en hund få skaldyr?

HUSK 
Det er vigtigt at fratrække foder fra den daglige ration, hvis du giver din hund godbidder, snacks, eller andet ved siden af din hunds anbefalede mængde. Således sørger du for, at din hund ikke får for mange kalorier, og dermed tager på i vægt.

Dette er, hvad din hund tåler og ikke tåler

Vi modtager dagligt spørgsmål relateret til hvad hunde må spise, og ikke må spise. Vi har derfor samlet en liste med de hyppigst stillede spørgsmål om, hvad hunde kan tåle og ikke kan tåle:

1. Jordbær

Jordbær er den danske sommerfavorit, når det kommer til bær. De er fulde af nærings og sunde antioxidanter. 

Ja, hunde kan godt kan tåle jordbær.

Dog har jordbær også et højere indhold af sukker end andre bær, og det er derfor vigtigt, at man kun serverer dem til sin hund i mindre mængder. Jordbær har det samme næringsindhold, om de er friske eller frosne, så hvordan de spises er op til dig og din hund.


2. Banan

Det korte svar er ja, hunde må gerne spise bananer, men i kontrollerede mængder

Bananer er fyldt med sunde vitaminer og mineraler, som både er gode for os og for vores firbenede venner. Før du giver banan til din hund, så er der et par ting, som er godt at vide inden.

Bananer er en god og naturlig kilde til både Kalium, Vitamin C samt B6, og fordi de yderligere har et højt fiberindhold, kan de også være gode at give, hvis din hund har problemer med fordøjelsen.

Bananer indeholder yderligere høje mængder Magnesium, som både understøtter knoglestruktur, men samtidigt hjælper med at optage vitaminer mere effektivt.

Og for bare at gøre det hele endnu bedre, så indeholder banan meget lave værdier af både salt og kolesterol, hvilket ofte kan være et sundt og billigere alternativt til andre købesnacks.

Men, som så mange andre frugter indeholder bananer også høje værdier af sukker. Derfor er det bedst, at banen kun gives lejlighedsvis og i mindre mængder, da for meget sukker på én gang kan give din hund dårlig mave og på længere bane føre til overvægt.

Husk kun at give selve bananen og ikke skrællen, da den er sej og svær at fordøje. Endvidere kan skrællen også blokere fordøjelseskanalen, hvilket i slemme tilfælde kan kræve kirurgiske indgreb. Skrællen indeholder i sig selv ikke noget, som hunden ikke kan tåle.

(artiklen forsætter under billedet)

Efter at have læst denne artikel, så har du helt styr på, hvad din firbenede ven kan tåle. 

Spørgsmålet er om du også har styr på hundefoder? Ellers så gør ligesom Josefine og få det helt rette foder til din hund🐶😍 Kunne du også tænke dig en skræddersyet foderplan, med det helt rette foder til netop din hund 🐕, ligesom tusindvis af glade hundeejere?🙌 Start med en GRATIS prøvepakke 📦🎉
– Betal kun for fragt🚛 

GÅ TIL PRØVEPAKKE

3. Vandmelon

Ja, hunde kan godt tåle vandmelon. 

De fleste hunde elsker den sprøde konsistens og søde smag. Da over 90% af vandmelonen består af vand, er vandmelonen en god og sikker hjælp til at få tilstrækkelig med væske i sin hund på varme sommerdage. 

Udover vand indeholder vandmelon vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre, som er godt for hundens immunforsvar. Ligesom med banan, indeholder vandmelon sukker, og skal derfor gives til hunden i begrænsede mængder. For meget vandmelon på én gang kan også resultere i maveproblemer hos hunden.

Læs også: Hvilke planter i din have er giftige for hunde?

4. Vindruer, rosiner og ribs

Det står ikke klart, hvad vindruer, rosiner eller ribs indeholder, som gør dem giftige for hunde, men faktum er, at de er blevet sat i forbindelse med ubehag hos hunde og i de værste tilfælde nyresvigt.

Derfor bør vindruer, rosiner og ribs undgås til din firbenede ven.

5. Æg

Ja, hunde kan godt tåle at spise æg. 

Med et indhold af nemt fordøjelige proteiner, vitaminer og mineraler kan dette være en sund og lækker godbid til din hund. 

Undgå rå æg, og benyt i stedet hårdkogte æg. Bemærk at ligesom os mennesker, så kan hunde også have ægallergi. Der er tilfælde med hunde, som reagerer eller ikke tåler æg. Dette er dog sjældent.

6. Leverpostej

Det er i Danmark enormt populært at give sin hund en skefuld leverpostej oveni sin foder, for enten at forkæle sin firbenede ven eller gøre foderet mere attraktiv. 

Dog skal man være opmærksom på, at leverpostej har et højt indhold af både fedt og salt, som kan give helbredsmæssige konsekvenser for din hund, hvis man doserer det forkert. Yderligere skal det også bemærkes, at der typisk er tilsat smag og krydderier i form af enten løg eller hvidløg til leverpostej, hvilket hunde ikke tåler.

7. Chokolade

Det er alment kendt, at chokolade er giftigt for hunde og derfor er forbudt at give til sin hund. Chokolade indeholder et stof som hedder Theobromin, som er til stede i alt chokolade. 

Det giftige stof er mindre tilstede i lys chokolade. Desto mørkere chokoladen bliver, desto større koncentrationer theobromin, er der også i chokoladen. Man skal derfor være ekstra opmærksom på, at hundene IKKE må få mørk chokolade, da de simpelthen ikke tåler det.


Læs også: Så giftigt er chokolade for hunde

8. Æbler

Ja, hunde kan sagtens spise æbler, og de tåler dem i små mængder. 

Dog er det enormt vigtigt ikke at give hele æblet, da kernerne indeholder cyanid, som hunde ikke tåler. 

Derfor anbefales det at skære æblet ud og give skiver i mindre stykker.

9. Nødder

Nødder er sunde og lækre for os mennesker, men de kan skabe ubehag for din hund. 

Bestemte slags nødder tåler hunde slet ikke, og de kan give din hund kvalme, feber og muskelsvigt. Undgå derfor at give nødder til din hund.

HUSK
At vide hvad din hund IKKE tåler er ligeså vigtigt som at vide, hvad din hund har godt af. Læs mere om hvordan Vuffelis skræddersyet foder og teknologi kan bidrage til din hunds glæde og sunhed HER.

10. Kartofler

Hunde kan godt tåle og dermed også spise kartofler. Dog skal de aldrig gives rå, da de ligesom tomater rå indeholder et stof, som kan være skadeligt for nogle hunde. 

Derfor skal kartofler altid gives tilberedt til hunde og aldrig i rå form.

Læs også: Må hunde få grøntsager?

11. Kanel

Kanel er ikke giftigt for hunde, men ligesom at vi mennesker også tåler kanel, så skal det ikke indtages i store mængder da det ligesom så mange andre ting kan give ubehag.

12. Is

Is er ikke et stort problem for hunde, da det primært er lavet af mælk. 

Dog skal det nævnes, at hvis man absolut vil give sin hund is, så skal det være sjældent og i små mængder, da det i større mængder kan give ubehag, luft i maven og kvalme. 


13. Råt kød

Hunde kan godt fordøje råt kød, dog er dette ikke ensbetydende med, at de skal have det. Alt råt kød har en risiko for at indeholde bakterier som eksempelvis Salmonella og Listeria

Grundet den risiko, der er forbundet med råt kød, tager eksempelvis FDA, CDC og en længere række dyrlæger afstand til fodring af hunde med råt kød. 


14. Menneske mad

Du har sikkert allerede oplevet det, men der findes ikke noget mere spændende for din firbenede ven, end den mad, som ligger på din egen tallerken. 

Der findes en længere række fødevare, som vi spiser, som hunde også tåler. Dog anbefales det ikke at give “menneskemad”, da vores mad kan varierer enormt meget i både salt og fedtindhold, som ikke altid er det mest optimale for din hund.

Skinnende pels, sundt helbred, logrende hale  
Vil du, ligesom tusindvis af glade hundeejere, også have en skræddersyet foderplan, med det rette foder til netop din hund?🐕🎉
Start med en gratis prøvepakke 📦 – betal kun for fragt🚛

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Unikt foder til en unik hund  
Hver hund er unik og har unikke behov. Foretrækker din hund foder med eller uden korn? Kræver dens led, fordøjelse eller pels særlig opmærksomhed?

Hos Vuffeli finder du den helt rigtige foder til din hund. Med afsæt i din hunds fysiologi sammensætter vores algoritme en velsmagende foderblanding med den ideelle kombination af proteiner, vitaminer, mineraler og fibre.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Relaterede artikler

5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
5 spørgsmål om hvalpefoder du skal have svar på, hvis du har fået et nyt familiemedlem
Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i,
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Øjenbetændelse hos hunde | Symptomer, årsager og behandling
Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse? Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en
Læs mere
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
Min hund fælder meget - hvad gør jeg? | Vuffeli
De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt ne
Læs mere
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
Populære planter der er giftige og farlige for din hund
De er smukke udenpå, men giftige indeni. Vuffeli giver dig i denne artikel en oversigt over hvilke populære planter, blo
Læs mere
GRATIS PRØVEPAKKE