GÅ TIL PRØVEPAKKE

Artikel af Mads Smith 
14. nov, 2019
5 min. læsning

Hvilke fødevarer er skadelige for hunde?

HUNDEHELBRED

Det er oplagt at tænke, at hvis vi mennesker kan spise det, så kan vores hunde også. Desværre er det ikke altid tilfældet.

Mad som vi mennesker elsker er ikke altid godt for din hund og det kan faktisk i nogle tilfælde være direkte giftigt for hunde.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man godt må give og hvad man skal undgå, sådan at man ikke ved et uheld giver sin hund noget skadeligt for deres helbred.

Undervejs kan du finde en oversigt over hvad hunde ikke må spise, og hvad hunde godt kan tåle.

HUSK 
At fratrække foder fra den daglige ration, hvis du giver din hund godbidder, snacks, eller andet ved siden af din hunds anbefalede mængde. Således at du sørger for, at din hund ikke får for mange kalorier, og tager på i vægt.

Dette er hvad din hund tåler og ikke tåler

Vi modtager dagligt spørgsmål relateret til hvad hunde kan tåle og hvad de ikke kan tåle. Vi har derfor samlet en liste med de hyppigst stillede spørgsmål om hvad hunde kan tåle og ikke kan tåle:

1. Jordbær

Jordbær er den danske sommer favorit når det kommer til bær. De er fulde af nærings og sunde antioxidanter. 

Men det bedste er, at hunde godt kan tåle jordbær, men jordbær har også et højere indhold af sukker end andre bær, derfor er det vigtigt at man kun servere dem til sin hund i mindre mængder. Jordbær har det samme næringsindhold om de er friske eller frosne, så det er op til dig, eller hvad din hund foretrækker.

2. Banan

Det korte svar er ja, hunde må gerne spise bananer, men i kontrollerede mængder. Bananer er fyldt med sunde vitaminer og mineraler, som både er gode for os og vores firbenede venner, men før du giver banan til din hund, så er der et par ting som er gode at vide inden.

Bananer er en god og naturlig kilde til både Kalium, Vitamin C og B6 og fordi de yderligere har et højt fiberindhold kan de også være gode at give, hvis din hund har problemer med fordøjelsen.

Bananer indeholder yderligere høje mængder Magnesium som der både understøtter knoglestruktur, men samtidigt hjælper med at optage vitaminer mere effektivt.

Og for bare at gøre det hele endnu bedre, så indeholder banan meget lave værdier af både salt og kolesterol, hvilket ofte kan være et sundt og billigere alternativt til andre købe snacks.

Men, som så mange andre frugter indeholder bananer også høje værdier af sukker, derfor er det bedst at de kun gives lejlighedsvis og i mindre mængder, da for meget sukker på én gang kan give din hund dårlig mave og på længere bane føre til overvægt.

Husk kun at give selve bananen og ikke skrællen, da den er sej og svær at fordøje, yderligere så kan skrællen også blokere fordøjelseskanalen, hvilket i slemme tilfælde kan kræve kirurgiske indgreb. Skrællen indeholder i sig selv ikke noget, som hunden ikke kan tåle.

(artiklen forsætter under billedet)

Efter at have læst denne artikel, så har du styr på hvad din firbenede ven kan tåle. Men har du styr på foder? Ellers, så gør ligesom Josefine og få det helt rette foder til din hund🐶😍 Kunne du også tænke dig en skræddersyet foderplan, med det helt rette foder til netop din hund 🐕, ligesom tusindvis af glade hundeejere?🙌 Start med en GRATIS prøvepakke 📦🎉
– betal kun for fragt🚛 

GÅ TIL PRØVEPAKKE

3. Vandmelon

Hunde godt tåle vandmelon. De fleste hunde elsker den sprøde konsistens og søde smag. Da over 90% af vandmelonen består af vand, er vandmelonen en god og sikker hjælp til at få tilstrækkelig med væske i sin hund på varme sommerdage. Udover vand indeholder vandmelon vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre, som er godt for hundens immunforsvar. Ligesom med banan, indeholder vandmelon sukker, og skal derfor gives til hunden i begrænsede mængder. For meget vandmelon på en gang kan også resultere i maveproblemer hos hunden.

4. Vindruer, rosiner og ribs

Det står ikke klart, hvad vindruer, rosiner eller ribs indeholder, som gør dem giftige for hunde, men faktum er at de er blevet sat i forbindelse med ubehag hos hunde og i de værste tilfælde nyresvigt - derfor gør vindruer, rosiner og ribs undgås til din firbenede ven.

5. Æg

Hunde både tåler og kan spise æg. Med et indhold af nemt fordøjelige proteiner, vitaminer og mineraler kan dette være en sund og lækker godbid til din hund. 

Undgå rå æg og benyt i stedet hårdkogte æg. Bemærk at ligesom os mennesker, så kan hunde også have allergi. Der er tilfælde med hunde, som ikke reagerer eller tåler æg, dette er dog sjældent.

6. Leverpostej

Det er i Danmark enormt populært at give sin hund en skefuld leverpostej oveni sin foder, for enten at forkæle sin firbenede ven eller gøre foderet mere attraktiv. 

Dog skal man være opmærksom på, at leverpostej har et højt indhold af både fedt og salt, som doseret forkert kan give helbredsmæssige konsekvenser for din hund. Yderligere skal det også bemærkes at der typisk er tilsat smag og krydderier i form af enten løg eller hvidløg til leverpostej, hvilket hunde ikke tåler.

7. Chokolade

Det er alment kendt, at chokolade er giftigt for hunde og derfor er forbudt at give sin hund. Chokolade indeholder et stof som hedder Theobromin, som er til stede i alt chokolade. 

Det er mindre tilstede i lys chokolade og i større koncentrationer desto “mørkere” chokoladen bliver. Derfor skal man være ekstra opmærksom på, at din hund IKKE får mørk chokolade, da de simpelthen ikke tåler det.

8. Æbler

Hunde kan sagtens spise æbler og tåler dem i små mængder. Dog er det enormt vigtigt ikke at give hele æblet, da kernerne indeholder cyanid, som hunde ikke tåler. 

Derfor anbefales det at skære æblet ud og give skiver i mindre stykker.

9. Nødder

Nødder er sunde og lækre for os mennesker, men de kan skabe ubehag for din hund. 

Bestemte slags nødder tåle hunde slet ikke og de kan give din hund kvalme, feber og muskelsvigt. Derfor skal skal nødder undgås til din hund.

HUSK  
At vide hvad din hund IKKE tåler, er ligeså vigtigt som at vide hvad din hund har godt af. Læs mere om hvordan Vuffelis skræddersyet foder og teknologi kan bidrage til din hunds glæde og sunhed HER.

10. Kartofler

Hunde kan godt tåle og dermed også spise kartofler. Dog skal de aldrig gives rå, da de ligesom tomater rå indeholder et stof, som kan være skadeligt for nogle hunde. 

Derfor skal kartofler altid gives tilberedt til hunde og aldrig i rå form.

11. Kanel

Kanel er ikke giftigt for hunde, men ligesom at vi mennesker også tåler kanel, så skal det ikke indtages i store mængder da det ligesom så mange andre ting kan give ubehag.

12. Is

Is er ikke et stort problem for hunde, da det primært er lavet af mælk. Dog skal det siges, at hvis man absolut vil give sin hund is, så skal det være sjældent og i små mængder, da det i større mængder kan give ubehag, luft i maven og kvalme. 

13. Råt kød

Hunde kan godt fordøje råt kød, dog er dette ikke ensbetydende med, at de skal have det. Alt råt kød har en risiko for at indeholde bakterier som fx. Salmonella og Listeria

Grundet den risiko der er forbundet med råt kød tager eksempelvis FDA, CDC og en længere række dyrlæger afstand til fodring af hunde med råt kød. 

14. Menneske mad

Du har sikkert allerede oplevet det, men der findes ikke noget mere spændende for din firbenede ven, end den mad, som ligger på din egen tallerken. 

Der findes en længere række fødevare, som vi spiser, som hunde også tåler. Dog anbefales det ikke at give “menneskemad”, da vores mad kan varierer enormt meget i både salt og fedtindhold, som ikke altid er det mest optimale for din hund.

Skinnende pels, sundt helbred, logrende hale  
Vil du, ligesom tusindvis af glade hundeejere, også have en skræddersyet foderplan, med det rette foder til netop din hund?🐕🎉
Start med en gratis prøvepakke 📦 – betal kun for fragt🚛

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Unikt foder til en unik hund  
Hver hund er unik og har unikke behov. Foretrækker din hund foder med eller uden korn? Kræver dens led, fordøjelse eller pels særlig opmærksomhed?

Hos Vuffeli finder du den helt rigtige foder til din hund. Med afsæt i din hunds fysiologi sammensætter vores algoritme en velsmagende foderblanding med den ideelle kombination af proteiner, vitaminer, mineraler og fibre.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Var vi med til at løse dit problem?

Hjælp os med at hjælpe flere hundeejere der har udfordringer med at finde ud af, hvilke fodvarer deres hund må få.

Relaterede artikler

Må din hund få gluten?
Må din hund få gluten?
Du har nok hørt meget om glutenfri foder, eller foder uden korn i. Der er mange hunde der er begyndt og få det, og du ov
Læs mere
Skal små hunde have et specielt foder?
Skal små hunde have et specielt foder?
Er du hundeejer, og har du en lille hund? Så går du garanteret meget højt op i hvordan den skal fodres, og om du gør det
Læs mere
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Kort indblik i kornfrit hundefoder
Hvis du er hundeejer, har du måske hørt om kornfrit foder, eller på engelsk, “grain free”. Som navnet fortæller os, snak
Læs mere
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Årsager og løsninger til hunde med sensitive maver
Hunde er det, man kalder fakultative carnivore. Det betyder, at de er designet til leve på en diæt, der primært består a
Læs mere
Hvad er min hunds idealvægt?
Hvad er min hunds idealvægt?
Når du bestiller hundefoder fra Vuffeli, har vi brug for nogle essentielle og basale informationer på din hund. Herefter
Læs mere
Kan min hund tåle skaldyr?
Kan min hund tåle skaldyr?
Aftenens menu står på skaldyr. Det kan være jomfruhummer, blåmuslinger eller rejer. Spørgsmålet er nu, om det er sikkert
Læs mere